Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.04.2017.
18:01
N. Popović - Vesti A

"Vesti" u Frankfurtu: Kako da radite u Srbiji, a da primate nemačku platu?

Seminar pod nazivom "To stay or to return" (Ostanak ili povratak), na kojem su učestvovali studenti i poslovni ljudi srpskog porekla, održan je proteklog vikenda u Majnhaus štad hotelu u Frankfurtu na Majni.

Z. Vicelariević
Korisni saveti: Svi učesnici seminara
Z. Vicelariević

Okupilo se desetak učesnika, a seminar je, u okviru programa "Migracije za razvoj", organizovao Centar za međunarodne migracije i razvoj (Centre for International Migration and Development-CIM) sa sedištem u Ešbornu u Frankfurtu. Iz Beograda su stigli njihovi partneri iz firme Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ - Servis za povratak stručnjaka) koje je predvodila Milica Rebić.

- Učesnicima je predstavljen program "Migracije za razvoj" i podrška koju program nudi u vezi s povratkom i zaposlenjem u Srbiji i angažovanjem srpske dijaspore u Nemačkoj za razvoj Srbije - kaže za "Vesti" Milica Rebić, kojoj se pridružio i voditelj seminara Saša Kales (CIM Ešborn - Frankfurt).

- Saradnju sa Srbijom smo počeli prošle godine i ovo je prvi ovakav seminar koji organizujemo u Nemačkoj, a u planu je da ih organizujemo i narednih godina, uvek u drugom nemačkom gradu - dodaje Saša Kales (Sascha Kahles).

KONTAKT  ADRESE  I  TELEFONI
pixabay.com
 

NEMAČKA

CIM, PME - servis za povratak stručnjaka:
Zentrum für Internationale Migration und Entwicklung (CIM)
Service for Returning Experts
Dag-Hammarskjöld - Weg 1-5
65760 Eschborn
T +49 6196 79 -3366
e-mail: return@cimonline.de
Internet: www.cimonline.de

pixabay.com
 

SRBIJA
Milica Rebić
Programm Migration für Entwicklung
Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH
T +381 11 2607129
e-mail: milica.rebic@giz.de

Prema rečima Milice Rebić na ovaj seminar pozvali su studente osnovnih, master i doktorskih studija i profesionalce poreklom iz Srbije, koji žive i rade u Nemačkoj, a povratak u Srbiju vide kao mogućnost.

Program "Migracije za razvoj" se u Srbiji sprovodi u okviru nemačko-srpske razvojne saradnje i ima nekoliko oblasti delovanja: prenos znanja putem povratka stručnjaka u domovinu, saradnja s dijasporom i savetovanje za migrante.

Bogato iskustvo

Centar za međunarodne migracije i razvoj je zajednička organizaciona jedinica Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GIZ GmbH) i Centralne službe za međunarodno tržište rada i posredovanje stručne radne snage (Zentrale Auslands - und Fachvermittlung ZAV) pri Nemačkoj saveznoj agenciji za zapošljavanje (Bundesagentur für Arbeit BA) i više od 35 godina uspešno primenjuje ekspertizu o razvoju, zajedno s ekspertizom za tržište rada.

Eksperti i apsolventi s nemačkih univerziteta i visoko-obrazovnih ustanova na ovom seminaru su savetovani u vezi s povratkom u Srbiju, o pomoći kod profesionalne orijentacije, informisani su o učešću na skupovima s ciljem "umrežavanja", a predočena im je mogućnost dobijanja finansijske podrške u vidu dodatka na platu i opremanja radnog mesta.

- Ovaj program nudi i organizacijama Srba u dijaspori mogućnost apliciranja za sufinansiranje projekata koji se sprovode u Srbiji. Takođe, pojedincima poreklom iz Srbije, koji žive u Nemačkoj, a žele da se angažuju na polju razvoja Srbije, nudimo naknadu za kratkoročne aranžmane, pomoć pri pronalaženju organizacija zainteresovanih za saradnju, stručno usavršavanje, logističku podršku... - kaže na kraju razgovora za "Vesti" Milica Rebić.

Za učesnike seminara povratak nije bauk: Podjednako uspešni i u matici

Tanja Jelić

Tanja Jelić je na seminar u Frankfurt stigla iz okoline Bona. Poseduje privatnu firmu koja se uglavnom bavi posredovanjem između preduzeća u Srbiji i Nemačkoj.

- Deca su moj glavni motiv da se vratim u Srbiju. Nastarija, od moje tri ćerke, dorasla je do škole i želim da se školuje u Srbiji. Povratak za mene nije bauk jer mojim poslom mogu da se bavim podjednako uspešno i u matici - kaže ona za "Vesti".

Sandra Pavićević

Sandra Pavićević student je pete godine Medicinskog fakulteta u Hajdelbergu.

- Došla sam ovde da se informišem o mogućnostima povratka, ali i ostanka u Nemačkoj, još s tim nisam načisto - kaže uz osmeh ova simpatična devojka. - Verovatno je da ću posle završetka studija ostati u Nemačkoj radi specijalizacije abdominalne hirurgije, što je pravac medicine kojim želim da idem, a posle - videćemo - dodaje ona.

Marko Panić

Dileme oko povratka nema Marko Panić, rodom iz Beograda.

Marko je trenutno na master studijama mikrobiologije u Hajdelbergu.

- Većina moje generacije razišla se svuda po svetu, ali ja nemam dilemu - posle sticanja diplome vraćam se u Srbiju, a ovde sam da saznam više o tome kakvoj perspektivi s mojim obrazovanjem mogu da se nadam u otadžbini - kaže on za "Vesti".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online