Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.04.2017.
18:01
K. Krstić Tadić - Vesti A

"Vesti" u Štutgartu: Ministarstvo prosvete nagradilo naše đake

Profesorka Biljana Petrović koja predaje srpski jezik u Dopunskoj školi u Štutgartu s okolinom za manje od dve godine rada imala je više nastavnih i vannastavnih projekata za učenike i za njihove roditelje.

K. K. Tadić
Učenici i roditelji na radionici u Vinendenu

Poslednji projekat bio je lingvistički nazvan Reči naših krajeva - naše duhovno blago - reči koje čuvaju kulturnu baštinu, koji je dobio prvu nagradu na republičkom takmičenju lingvističkih sekcija osnovnih i srednjih škola koje je organizovalo Ministarstvo prosvete Srbije u saradnji s Društvom za srpski jezik i Vukovom zadužbinom.

Profesroka Petrović sprovela ga je sa učenicima i roditeljima Srpske dopunske škole u Štutgartu, Šorndorfu, Vinendenu i Ludvigzburgu i koleginicom Jelenom Stojiljković, profesorom srpskog jezika Farmaceutsko-fizioterapeutske škole u Beogradu.

Čvrsta veza

- Veoma sam zadovoljna što su moji đaci i roditelji sarađivali u ovom istraživanju i što su radionice ispunile sve ciljeve. Deca su bila motivisana da istražuju leksiku maternjeg jezika, a roditelji su im spontano pomagali u tome. Posle nekoliko projekata zaista smo postali tim koji se bavi svojom kulturnom baštinom. Nema za mene čvršće veze s maticom - dodala je profesorka u Srpskoj školi u Štutgartu Biljana Petrović.

- Osvajanje prve nagrade je veliko priznanje Srpskoj dopunskoj školi, njenim učenicima i roditeljima na prvom mestu. Za širu kulturnu zajednicu to je priznanje koje ukazuje na brigu za očuvanje kulture kroz korišćenje i negovanje reči, izreka, priča koje su deo našeg kulturnog nasleđa i to onog nematerijalnog, ličnog - istakla je mentorka projekta Jelena Stojiljković.

K. K. Tadić
Konzul recituje: Vučurević i profesorka Biljana

Profesorke Biljana i Jelena su u okviru ovog projetka sprovele anketu među učenicima i njihovim roditeljima i članovima šire porodice. Roditelji je trebalo da navedu iz kog mesta potiču, karakteristične reči iz rodnog kraja koje pamte, omiljenu knjigu koje pamte, zagonetku ili poslovicu, omiljeni lik iz narodne književnosti, legendu iz njihovog kraja, omiljenu igru...

Za đake su pitanja bilo malo drugačija: da napišu pojmove koja ih vezuju za Srbiju ili Republiku Srpsku, navedu omiljenu narodnu priču i lik, priča koju vole da čuju od roditelja, srpska jela koje vole, pet ličnosti kojima se dive, imena pet planina, reka i kulturnih spomenika u Srbiji.

O svemu ovome su na radionicama u Štutgartu, Vinendenu, Šorndorfu i Ludvigzburgu deca govorila i crtala. Radionici u Šorndofu prisustvovao je i Božidar Vučurević, generalni konzul Srbije, koji je govorio svoje stihove. Roditelji pored prisustva radionicama pripremili su i bogato posluženje.

Sarma, kolo, tradicija...

Rezultati ankete su pokazali da su za mališane u dijaspori najčešće srpske reči: sarma, ćevapi, rakija, Vuk Karadžić, kolo, kajmak, šajkača, opanak, slava, Sveti Sava i Nikola Tesla. Reči koje asociraju na Srbiju su: tradicija, borba, ljubav, trud, vernost, žrtvovanje, kultura, venac, zastava, grb, vera, nadanje, crkva, manastir, brvnara, ognjišta, hleb, šljivovica, škola, junak, rođenje, pesma, muzika, deca, smeh, lepota, knjiga, prijateljstvo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online