Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.04.2017.
18:01
S. Đurić - Vesti A

Domaći filmovi i predstave sve traženiji u inostranstvu: Dijaspora gladna kulture

Ukus publike u dijaspori se promenio. Umesto nastupa folk pevačica, poslednjih nekoliko godina publika je sve više zainteresovana za kulturu. Ovog pionirskog posla pre neku godinu latio se Saša Jovanović iz Frankfurta i dokazao da predstave imaju svoju publiku i u dijaspori.

N. Đurović
Lenka i Laza: Tamara Aleksić i Vojin Ćetković

I ne samo to. U bioskopima širom Evrope, ali i Kanade i Amerike, poslednjih nekoliko meseci prikazuju se novi srpski filmovi koji beleže rekordnu gledanost u Srbiji i regionu. Nakon uspešne turneje po Austriji, film "Biser Bojane" reditelja Milana Karadžića i sa Mimom Karadžićem u glavnoj ulozi prikazuje se u Nemačkoj.

- Gde god smo bili dočekale su nas ovacije nakon filma, slikanje sa fanovima, delimo autograme... Odlično smo prošli u Austriji, a sredinom aprila očekuje nas druženje sa publikom u Americi i Kanadi - rekao je Mima Karadžić, koji naglašava da je film za mesec i po dana videlo više od 130.000 ljudi. Sa velikim uspehom u dijaspori se prikazuje i "Zona Zamfirova 2" reditelja Juga Radivojevića.

Od Nemačke do Australije

Ne pamti se kada je više predstava iz Srbije gostovalo u dijaspori, kao poslednjih nekoliko meseci. Na australijskoj turneji su ovih dana Kalina Kovačević, Ljiljana Blagojević, Mihailo Lađevac i Vesna Stanković sa predstavom "Sokin i Bosin", dok Vesna izvodi i monodramu "Milunka", posvećenu srpskoj heroini Milunki Savić.
- Publika u Australiji sve doživljava intenzivnije, valjda zato što su daleko od rodnog kraja, pa su i emocije jače i izraženije. Oseća se nostalgija, a greje ih patriotizam - rekla je Vesna Stanković pred put u Australiju.
Jedan od najpopularnijih glumaca u regionu Andrija Milošević sa stend ap komedijom "Zlatni lančić od bižuretije" oduševio je publiku u Frankfurtu, Austriji... U pitanju je monodrama u kojoj izvrsni Andrija glumi sve likove. Priča prati život Kostadina koji dolazi u Beograd pun nade i očekivanja. Predstava "Ljubav u doba kokaina", po istoimenom romanu Simonide Milojković, pre nekoliko meseci ostavila je bez reči publiku u Frankfurtu.

On je od početka imao ideju da film prikaže u inostranstvu, jer je verovao da će naše zemljake u dijaspori zanimati nastavak priče o lepoj čorbadžijskoj ćerki i kujundžiji Manetu. I nije pogrešio, jer je zabeleženo da je ovaj film u Srbiji, ali i inostranstvu, do sada videlo više od 200.000 ljudi.

Ljubavna priča jednog od najvećih srpskih pesnika Laze Kostića i Lenke Dunđerski, prikazana u filmu "Santa Maria della Salute", osvojila je srce publike u Srbiji, regionu, ali i dijaspori. Novi film veterana Zdravka Šotre odlično je prošao u Beču, Inzbruku, Salcburgu, Lincu, Diseldorfu, Hamburgu...

Nakon evropske turneje, film je zaživeo i u bioskopima u Čikagu, Dalasu, Kičineru i Torontu.

Film "Dnevnik mašinovođe" u režiji Miloša Radovića pokupio je brojne nagrade na festivalima u inostranstvu, ali se prikazuje i u bioskopima od Meksika do Češke. Kako je rekao Ristovski, srpski humor je blizak Meksikancima, pa ne čudi što je "Mašinovođa" odlično prošao na nedavnom festivalu u Gvadalahari, dok za gledanost filma u meksičkim bioskopima još čekaju podatke.

"Kafana Balkan"

Srpski reditelji dobro su upoznati sa interesovanjem publike u dijaspori, pa u plan gostovanja svojih predstava sve češće upisuju i evropske gradove.
Pozorišni komad "Kafana Balkan" u režiji Irfana Mensura, koji je nedavno premijerno prikazan u Beogradu, gostovaće i u dijaspori.
- Plan je da predstava gostuje u Nemačkoj, Švajcarskoj i Austriji, a, bogami, načuli smo, što glumce raduje, da ima interesovanja da predstava ide i za Kanadu i Ameriku - rekao je Irfan Mensur.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online