Utorak 04.04.2017.
18:01
N. Popović - Vesti

"Vesti" u Frankfurtu: Kako da radite u Srbiji, a da primate nemačku platu?

Z. Vicelariević
Korisni saveti: Svi učesnici seminara
Z. Vicelariević

Okupilo se desetak učesnika, a seminar je, u okviru programa "Migracije za razvoj", organizovao Centar za međunarodne migracije i razvoj (Centre for International Migration and Development-CIM) sa sedištem u Ešbornu u Frankfurtu. Iz Beograda su stigli njihovi partneri iz firme Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ - Servis za povratak stručnjaka) koje je predvodila Milica Rebić.

- Učesnicima je predstavljen program "Migracije za razvoj" i podrška koju program nudi u vezi s povratkom i zaposlenjem u Srbiji i angažovanjem srpske dijaspore u Nemačkoj za razvoj Srbije - kaže za "Vesti" Milica Rebić, kojoj se pridružio i voditelj seminara Saša Kales (CIM Ešborn - Frankfurt).

- Saradnju sa Srbijom smo počeli prošle godine i ovo je prvi ovakav seminar koji organizujemo u Nemačkoj, a u planu je da ih organizujemo i narednih godina, uvek u drugom nemačkom gradu - dodaje Saša Kales (Sascha Kahles).

KONTAKT  ADRESE  I  TELEFONI
pixabay.com
 

NEMAČKA

CIM, PME - servis za povratak stručnjaka:
Zentrum für Internationale Migration und Entwicklung (CIM)
Service for Returning Experts
Dag-Hammarskjöld - Weg 1-5
65760 Eschborn
T +49 6196 79 -3366
e-mail: return@cimonline.de
Internet: www.cimonline.de

pixabay.com
 

SRBIJA
Milica Rebić
Programm Migration für Entwicklung
Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH
T +381 11 2607129
e-mail: milica.rebic@giz.de

Prema rečima Milice Rebić na ovaj seminar pozvali su studente osnovnih, master i doktorskih studija i profesionalce poreklom iz Srbije, koji žive i rade u Nemačkoj, a povratak u Srbiju vide kao mogućnost.

Program "Migracije za razvoj" se u Srbiji sprovodi u okviru nemačko-srpske razvojne saradnje i ima nekoliko oblasti delovanja: prenos znanja putem povratka stručnjaka u domovinu, saradnja s dijasporom i savetovanje za migrante.

Bogato iskustvo

Centar za međunarodne migracije i razvoj je zajednička organizaciona jedinica Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GIZ GmbH) i Centralne službe za međunarodno tržište rada i posredovanje stručne radne snage (Zentrale Auslands - und Fachvermittlung ZAV) pri Nemačkoj saveznoj agenciji za zapošljavanje (Bundesagentur für Arbeit BA) i više od 35 godina uspešno primenjuje ekspertizu o razvoju, zajedno s ekspertizom za tržište rada.

Eksperti i apsolventi s nemačkih univerziteta i visoko-obrazovnih ustanova na ovom seminaru su savetovani u vezi s povratkom u Srbiju, o pomoći kod profesionalne orijentacije, informisani su o učešću na skupovima s ciljem "umrežavanja", a predočena im je mogućnost dobijanja finansijske podrške u vidu dodatka na platu i opremanja radnog mesta.

- Ovaj program nudi i organizacijama Srba u dijaspori mogućnost apliciranja za sufinansiranje projekata koji se sprovode u Srbiji. Takođe, pojedincima poreklom iz Srbije, koji žive u Nemačkoj, a žele da se angažuju na polju razvoja Srbije, nudimo naknadu za kratkoročne aranžmane, pomoć pri pronalaženju organizacija zainteresovanih za saradnju, stručno usavršavanje, logističku podršku... - kaže na kraju razgovora za "Vesti" Milica Rebić.

Za učesnike seminara povratak nije bauk: Podjednako uspešni i u matici

Tanja Jelić

Tanja Jelić je na seminar u Frankfurt stigla iz okoline Bona. Poseduje privatnu firmu koja se uglavnom bavi posredovanjem između preduzeća u Srbiji i Nemačkoj.

- Deca su moj glavni motiv da se vratim u Srbiju. Nastarija, od moje tri ćerke, dorasla je do škole i želim da se školuje u Srbiji. Povratak za mene nije bauk jer mojim poslom mogu da se bavim podjednako uspešno i u matici - kaže ona za "Vesti".

Sandra Pavićević

Sandra Pavićević student je pete godine Medicinskog fakulteta u Hajdelbergu.

- Došla sam ovde da se informišem o mogućnostima povratka, ali i ostanka u Nemačkoj, još s tim nisam načisto - kaže uz osmeh ova simpatična devojka. - Verovatno je da ću posle završetka studija ostati u Nemačkoj radi specijalizacije abdominalne hirurgije, što je pravac medicine kojim želim da idem, a posle - videćemo - dodaje ona.

Marko Panić

Dileme oko povratka nema Marko Panić, rodom iz Beograda.

Marko je trenutno na master studijama mikrobiologije u Hajdelbergu.

- Većina moje generacije razišla se svuda po svetu, ali ja nemam dilemu - posle sticanja diplome vraćam se u Srbiju, a ovde sam da saznam više o tome kakvoj perspektivi s mojim obrazovanjem mogu da se nadam u otadžbini - kaže on za "Vesti".

2024 © - Vesti online