Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.04.2017.
18:01
V. Mačar, G. Gligorević - Vesti A

"Vesti" u Misisagi: Glumci kazivali poeziju glumaca

Veliki srpski pesnik Jovan Dučić davno je napisao da "veliki čovjek sudi čovjeku po njegovim vrlinama, a mali sudi po manama". Pod tim geslom, Kanadsko-srpsko dobročinstvo "Jovan Dučić" iz Toronta protekle subote je u prostorijama SKUD Oplenac u Misisagi održalo tradicionalno, 19. veče poezije.

Vesti
Branimir Brstina i Nebojša Ilić na sceni u Misisagi 

Skup je blagoslovio i održao molitvu protojerej-stavrofor Ljubomir Rajić, sveštenik u crkvi Svih srpskih Svetitelja u Misisagi, koji je rekao da je došao u ime vladike Mitrofana, episkopa Eparhije kanadske SPC, koji je zbog drugih obaveza bio sprečen da dođe u Misisagu. Protojerej Rajić je naglasio da bi i bez toga sigurno došao na mainfestaciju "jer volim i cenim ovo što Dobročinstvo radi".

- Sećamo se da je Jovan Dučić umro 7. aprila 1943. i mi na ovaj način već godinama slavimo njegovo ime - rekao je protojerej Rajić.

Goste je pozdravio Slobodan Kosović, predsednik Kanadsko-srpskog dobročinstva "Jovan Dučić", koji je u najlepšem svetlu predstavio i goste - Branimira Brstinu i Nebojšu Ilića, glumce Ateljea 212 iz Beograda.

Testament Pavla Vuisića

Pavle Vuisić, velikan srpske scene, preminuo je 1. oktobra 1988. u Beogradu, a šest godina pre smrt u testamentu je napisao:
"Testament Pavla Vuisića, rođenog od majke Radmile i oca Miša, koji dana 1. novembra 1982. godine, pri čistoj svesti i zdravoga uma sastavlja ovu poruku. Mirjani, ženi mi, sve što imam za slučaj da odapnem, ostavljam, s tim da razumno rasproda ili otuđi imovinu moju, odnosno svoju, a ako ne bude u stanju da imovinom raspolaže, da to samo sud može uraditi. Mirjana, ako posle mene ostane, ima da me sahrani sa svim adetima i čestima crkve pravoslavne, sa šest popova da se pred mojim telom vide i čuju. Sahraniti me ima u grobnicu našu, govor posmrtni ili slično da se čuo nije. Ovih šest popova, koje zainat hoću, da se ono što se oko groba radi, rade i ćute. Neka u sebi pevaju. Pošto mislim mreti, što bih i onako sve ovo pisao, još da vas zamolim da mi niko nikakav govor, niti jedne reči ne progovori, jer ću se u grobu prevrnuti i ne samo prevrnuti, već i ustati iz groba da ga noću morim i da mu, njemu i svima, koliko ih je na svetu, je..m mater".

Pre nastupa poznatih srpskih glumaca, na video-bimu je prikazan kolaž sa najvrednijim ostvarenjima dvojice glumaca u brojnim srpskim filmovima.

Za početak, Branimir Brstina i Nebojša Ilić su, premijerno, u njihovoj adaptaciji izveli jednočinku "Muza Pavlova", a onda su prionuli na posao zbog koga su i došli na veče poezije u Misisagi.

Posetioce ove izuzetne večeri, a svakako i velike zaljubljenike u poeziju, iznenadio je sadržaj koji su im kroz pesničku reč darivali poznati glumci. Branimir Brstina i Nebojša Ilić kazivali su stihove svojih kolega, poznatih glumaca. Široj javnosti malo je poznato da su pesme pisali i glumci Ljubiša - Baja Bačić, Zoran Radmilović, Pavle Vuisić, a upravo njihove stihove su kazivali na ovoj večeri u Misisagi Branimir Brstina i Nebojša Ilić, što je pozdravljeno velikim aplauzom zahvalne publike.

Kanadsko-srpsko dobročinstvo "Jovan Dučić" ove godine slavi 25 godina uspešnog rada na očuvanju i nadgradnji kulturnog identiteta srpskog naroda u Kanadi. Dobročinstvo nema premca u kulturnoj misiji u srpskoj zajednici ove velike zemlje, a samo Hercegovci mogu da okupe više od 300 gostiju na susretima pesnika, koliko ih se okupilo prošle subotnje večeri u Misisagi.

Radmilovićevo "Pismo običnog čitaoca sudiji"

Ni ja ne volim pesnike, sudijo,
Ali pusti me da im ja to kažem - ja sam njihov narod.
Pesnici mi sude mišlju svojom i muče često
Ali ta misao pripada meni, pusti da je ja dovršim.

Pusti pesnika da sam odredim - kad ga shvatim
Ostavi meni ostatak, sudijo - pametnije je.
Povuci se u sebe, ne misli na mene o njemu - oprostiću ti
Reci sebi - strah me, ne volim, ne razumem - shvatiću!

Strah je i mene i ne razumem
Ali volim da mu ja to kažem
Zato ostavi pesnika meni i pokaj se.
Kaješ se već, znam ali sram te reći
I sebi i meni, njemu si već rekao - strogo.

Zato pusti pesnike, sudijo, svuda i odasvud
Ne petljaj se, okreni, zaboravi, požurio si.
Ja ću ga osuditi kad ga zavolim
Jer ja sam njegov narod - pesnikov.
I tvoj, sudijo - samo je on nešto večniji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online