Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.04.2017.
18:01
Z. Mirković - Vesti A

"Vesti" u Beču: Duh protesta se širi Evropom

Srpski studenti i mladi u Beču organizovali su u subotu, u podne, na Heldenplacu, skup podrške građanskim protestima u otadžbini, sa kojeg je upućena poruka da žele da Srbija bude demokratska zemlja kao što je i Austrija, u kojoj se svaki glas na izborima broji. Akcija je pokrenuta na društvenim mrežama, na inicijativu studenata poreklom iz Srbije koji studiraju u Beču.

Z. Mirković
Parole na više jezika: Učesnici su informisali i austrijsku javnost o događanjima u Srbiji

Pred oko 300 okupljenih, organizatori su istakli da se ne radi o demonstracijama, niti protestu, već o okupljanju podrške građanskim protestima u Srbiji. Na nemačkom i srpskom jeziku rečeno je da je želja da se informiše austrijska javnost, ali i Srbi koji žive u Austriji o događanjima u Srbiji.

"Mi koji živimo u demokratskoj zemlji želimo da i u našoj otadžbini vidimo da kada se izađe na izbore svaki predati glas vredi, odnosno da će biti izbrojan. Želimo i da naša otadžbina bude pravna država, ima zdravstvo, obrazovanje i kulturu na evropskom nivou", poručili su učesnici skupa.

Veliki skup, malih građana

Istakli su u više navrata da nijedna organizacija, niti bilo ko ne stoji iza ovog skupa, već da se radi o "skupu malih građana koji su napravili veliki skup građana".

Na skupu nije bilo govora izuzev obraćanja Katarine Kaupa, koja je ukazala da je razlog okupljanja informisanje austrijske javnost i naših građana koji zbog medijskog mraka ne mogu da saznaju prave razloge protesta u Srbiji i koliko su veliki protesti.

Parole

Učesnici skupa podrške imali su prilike da na početku sami napišu parole na nemačkom, engleskom i srpskom jeziku, kojima su poručili da su protiv autokratije, medijskog mraka i izbornih krađa. Tako su nosili parole "Uz vas smo", "Stop cenzuri", "Podrška srpskom narodu u 'Severnoj Koreji'.

Z. Mirković
Jasna poruka

U izjavi za "Vesti" Kaupaova je kazala da su studenti impulsivno reagovali na događanja u Srbiji i preko socijalnih mreža pozvali na skup podrške.

- Nisu ni znali da treba da se prijavi takav skup, a onda smo se skupili nas nekoliko koji živimo ovde i znamo kako sve funkcioniše i prijavili smo skup - objasnila je ona.
Kazala je da su organizatori, koji su 40 sati radili na održavanju skupa, prezadovoljni kako je ispalo.

- Nemamo nikakvu organizaciju koja stoji iza nas, nikoga ko nas podržava. Ovo je skup malih građana koji su napravili veliki skup građana - podvukla je ona.

I Goran Lazar, jedan od suorganizatora, naglašava da su se mladi, koji su se našli putem socijalnih mreža, tek pre nekoliko dana i uživo upoznali. On je ukazao da su se okupili oko inicijative da podrže građanske proteste u Srbiji, koja je potekla od studenata poreklom iz Srbije koji studiraju u Beču.

"Komplikovana" šetnja

- Hteli smo da prijavimo i protestnu šetnju, ali za to je potrebno najmanje pet dana i ujedno navođenje mnogo detalja. Plašili smo se da nas ne odbiju ako zaboravimo i najmanji pešački prelaz kojim bi prošli, što zahteva procedura. Zbog toga smo odlučili da se okupimo na Heldenplacu - kaže za "Vesti" Aleksandar Zarić.

Lakše glasanje u dijaspori

Aleksandar Zarić, jedan od koorganizatora ističe da se radi o spontanoj inicijativi studenata našeg porekla, koji su zatražili pomoć zbog birokratskih prepreka, jer skup mora da prijavi neko ko ima austrijsko državljanstvo.

Na to su, kako dodaje, odmah "priskočili" u pomoć više njih, među kojima i on sam.

Cilj skupa je, kako naglašava probijanje medijskog mraka u Srbiji, stop cenzuri, ali i zahtev za pojednostavljenje glasačke procedure u dijaspori.

- Sistem za prijavu za glasanje u dijaspori je suviše komplikovan i trebalo bi uvesti mogućnost elektronskog glasanja, ili kao u Austriji glasanja putem pošte - ističe Zarić.

On kaže da je glasao, ali u Srbiji, jer je upis u birački spisak za glasanje i inostranstvu komplikovana procedura.

Prema njegovim rečima na glasanje u Beč bi došli samo građani u ovom gradu i njegovoj okolini, ali teško oni koji žive daleko od glavnog grada Austrije.

Na pitanje da li će biti daljih okupljanja, studenti poručuju da će pratiti dalji razvoj situacije u Srbiji i na osnovu toga odlučiti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online