Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 15.03.2017.
14:51
Vestionline, Tanjug A

Junker skrenuo pažnju: Zapadni Balkan najkomplikovaniji u Evropi

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker ocenio je u Strazburu da je Zapadni Balkan "najkomplikovaniji region u Evropi" i pozvao EU da regionu posveti svu pažnju koja mu je potrebna.

Reuters
Pažljivo sa regionom Zapadnog Balkana: Žan Klod Junker

Predsednici Evropske komisije i Evropskog saveta Žan Klod Junker i Donald Tusk tokom plenarnog zasedanja Evropskog parlamanta u Strazburu obavestili su evropske poslanike o debati koju su lideri EU prošle nedelje imali o situaciji na Zapadnom Balkanu.

Najviši EU zvaničnicu su naglasili da je zemljama Zapadnog Balkana ponuđena jasna evropska perspektiva.

- Kada sam početkom ovog mandata Komisije rekao da neće biti novog proširenja do 2019. godine to je stvorilo konfuziju na Zapadnom Balkanu. Ipak, mi smo nastavili razgovore i pristupne pregovore sa zemaljama Zapadnog Balkana - rekao je Junker.

Prema njegovim rečima, Zapadni Balkan je najkomplikovaniji region u Evropi i u odnose sa tim zemljma treba ugradi svu pažnju koja im je potrebna.

Predsednik EK kaže da zaključci oko kojih su se saglasile 27 zemalje članice na samitu održanom prošle nedelje u Briselu jasno govore o namerama i ambicijama EU kada je Zapadni Balkan u pitanju.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk obavestio je EP da su EU lideri pokazali nepodeljenu podršku Zapadnom Balkanu i njegovoj evropskoj perspektivi.

- Takođe smo dali i punu podršku evropski orjentisanim reformama i projektima u regionu. EU stoji iza obećanja datih u Solunu i u potpunosti podržava stabilnost i prosperitet u regionu - ponovio je Tusk zaključke sa prošlonedeljnog Evropskog saveta.

On je još jednom upozorio na tenzije prisutne na Zapadnom Balkanu ocenivši da "unutrašnji i spoljnšnji faktori" rade na destabilizaciji regiona.

POVEZANE VESTI

Petak 24.03.2017. 22:08
Najviši zvaničnici EU su naglasili da je zemljama Zapadnog Balkana ponuđena jasna evropska perspektiva. "Kada sam početkom ovog mandata Komisije rekao da neće biti novog proširenja do 2019. godine, to je stvorilo konfuziju na Zapadnom Balkanu. Ipak, mi smo nastavili razgovore i pristupne pregovore sa zemaljama Zapadnog Balkana", rekao je Junker. Prema njegovim rečima, Zapadni Balkan je najkomplikovaniji region u Evropi i odnosima sa tim zemljama treba posvetiti svu pažnju koja im je neophodna.
Petak 24.03.2017. 22:08
Predsednik EK kaže da zaključci oko kojih se saglasilo 27 zemalja članica na samitu održanom prošle nedelje u Briselu, jasno govore o namerama i ambicijama EU kada je Zapadni Balkan u pitanju. Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk obavestio je EP da su lideri EU pokazali nepodeljenu podršku Zapadnom Balkanu i njegovoj evropskoj perspektivi. "Takođe smo dali i punu podršku evropski orijentisanim reformama i projektima u regionu. EU stoji iza obećanja datih u Solunu i u potpunosti podržava stabilnost i prosperitet u regionu", ponovio je Tusk zaključke sa prošlonedeljnog Evropskog saveta. Još jednom je upozorio na tenzije prisutne na Zapadnom Balkanu, ocenivši da "unutrašnji i spoljašnji faktori" rade na destabilizaciji regiona.
Petak 24.03.2017. 22:09
Lideri Evropske unije izrazili su tokom današnjeg zasedanja i solidarnost sa Holandijom, koja je u sporu sa Turskom, i osudili to što su turski zvaničnici vređali Holandiju povezujući je sa na-cistima. AP podseća da je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan nazvao Holanđane "ostacima na-cista" pošto je sprečeno pojavljivanje dvoje turskih ministara na mitinzima posvećenim referendumu o proširenju Erdoganovih ovlašćenja u Roterdamu, gradu koji je na-cistička Nemačka bombardovala u Drugom svetskom ratu i koji sada ima gradonačelnika rođenog u Maroku.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online