Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 27.03.2017.
16:10
Vestionline A

"Balkan isuviše blizu da bi ga EU pustila da propadne"

Usporavanje procesa proširenja i smanjeno angažovanje Zapada stvorilo je negativne posledice na Zapadnom Balkanu, smatra direktorka evropskog programa Nemačkog Maršalovog fonda Roza Balfur.

Reuters
Evropa da se otvori za zemlje Zapadnog Balkana

- Imamo jasne manifestacije činjenice da se stvari urušavaju na Zapadnom Balkanu zbog toga što Zapad nije dovoljno angažovan - rekla je Balfur u intervjuu za portal "European Western Balkans".

I ranije bilo "zamora od proširenja"

Govoreći o zamoru od proširenja i trenutnoj krizi u EU, Balfur kaže da je i ranije bilo reči o umoru od širenja, pa čak i kad su 2004. godine Uniji pristupile neke zemlje centralne Evrope.

Danas je, međutim, teže biti uveren u proširenje, budući da je i predsednik EK Žan Klod Junker rekao da neće biti novih članica pre 2019. godine, napomenula je.

Bila je to politička poruka poslata Evropljanima, ali je na loš način odjeknula u regionu Zapadnog Balkana, kaže Balfur i ističe da se u poslednje vreme negativne stvari dešavaju u regionu upravo zbog usporavanja proširenja i nedovoljnog angažmana Zapada.

Posle izbora u SAD stvari postale još gore

Veruje i da će pobeda Donalda Trampa i moguća drugačija spoljna politika SAD takođe ubrzati negativne scenarije na Balkanu.

- Ne možemo to izmeriti, ali mislim da se oseća neka vrsta vakuuma, nedostatka. Možda je to samo slučajnost, ali posle izbora u SAD, stvari su počele da budu gadne na Balkanu - kaže Balfur.

S druge strane, navodi, politika pristupanja EU, i pored svih problema unutar Unije, bila je uspešna i predstoji još mnogo aktivnosti.

- EU angažuje snažnu mašineriju za proces pristupanja, tako da političke promene ne mogu na to da utiču u kratkom periodu. Evropska komisija je i dalje angažovana, postoje fondovi za finansiranje i predstoji još mnogo aktivnosti - navodi Balfur i dodaje da EU možda nije sprečila događaje u Makedoniji ili Crnoj Gori, ali da i dalje ima kapacitet, sposobnost i resurse da se vrati na Balkan.

Balfur kaže i da je Berlin posvećen tom pitanju, te da će zemlje uključene u Berlinski proces - Nemačka, Austrija, Francuska i Italija, povući stvari na bolje.

- Ulozi su visoki, interesi su veliki, velike su i investicije, što ne znači da te zemlje znaju kakva je intervencija potrebna, ali sam sigurna da im je Balkan isuviše blizu da bi ga pustile da propadne - navela je Balfur.

I Saudijska Arabija u igri

Govoreći o najvećim bezbednosnim izazovima u regionu, Balfur kaže da tu, osim Rusije i Turske, vidi i Saudijsku Arabiju, budući da veliki novac iz te zemlje dolazi na Balkan.

Ona navodi da je jasno da postoji ruski uticaj u regionu, ali ističe da je sada na Balkanu u toku "rat" uticaja, brendova i načina života, a da EU i dalje može da bude prilično ubedljiva.

- Istraživanja javnog mnjenja o pristupanju EU idu gore - dole, ali čak i kad postoji povećan skepticizam građana o budućnosti u EU, ne mislim da to znači da oni ne žele u Uniju. Tako da, mislim da će bitku dobiti Evropljani, demokrate, ljudi koji podržavaju principe i vrednosti koje i građani Balkana treba da uživaju - kaže Balfur.

Ona ističe i da treba raditi na pomirenju u regionu, navodeći da su neke prilike već propuštene.

Kad je reč o izborima u Nemačkoj i Francuskoj i njihovom uticaju na Zapadni Balkan, Balfur veruje da neće doći do velikih promena u Nemačkoj, ali da će Francuska posle izbora izaći slabija nego sad.

Čak i ukoliko Marin Le Pen ne dobije izbore, njena partija će ući u parlament, što znači da će vlada biti slabija, kaže Balfur.

Dodaje i da izlazak Velike Britanije iz EU može imati negativne posledice i po Balkan, ali i napominje i da Britanija nije bila posebno uticajna poslednjih godina.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.03.2017. 17:49
Hoce reci nece prestati da pljackaju taj balkan pod izgovorom "demonkratije"
Ponedeljak 27.03.2017. 17:50
sve zemlje sa balkana koje su usle u vashu demonkratsku uniju sada su deset puta zaduzenije
Četvrtak 06.04.2017. 21:26
Директорка европског програма Немачког Маршаловог фонда Роза Балфур сматра да је успоравање процеса проширења и смањено ангажовање Запада створило негативне последице на Западном Балкану. "Имамо јасне манифестације чињенице да се ствари урушавају на Западном Балкану због тога што Запад није довољно ангажован", рекла је Балфурова у интервјуу за портал European Western Balkans.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online