Sreda 15.03.2017.
14:51
Vestionline, Tanjug

Junker skrenuo pažnju: Zapadni Balkan najkomplikovaniji u Evropi

Reuters
Pažljivo sa regionom Zapadnog Balkana: Žan Klod Junker

Predsednici Evropske komisije i Evropskog saveta Žan Klod Junker i Donald Tusk tokom plenarnog zasedanja Evropskog parlamanta u Strazburu obavestili su evropske poslanike o debati koju su lideri EU prošle nedelje imali o situaciji na Zapadnom Balkanu.

Najviši EU zvaničnicu su naglasili da je zemljama Zapadnog Balkana ponuđena jasna evropska perspektiva.

- Kada sam početkom ovog mandata Komisije rekao da neće biti novog proširenja do 2019. godine to je stvorilo konfuziju na Zapadnom Balkanu. Ipak, mi smo nastavili razgovore i pristupne pregovore sa zemaljama Zapadnog Balkana - rekao je Junker.

Prema njegovim rečima, Zapadni Balkan je najkomplikovaniji region u Evropi i u odnose sa tim zemljma treba ugradi svu pažnju koja im je potrebna.

Predsednik EK kaže da zaključci oko kojih su se saglasile 27 zemalje članice na samitu održanom prošle nedelje u Briselu jasno govore o namerama i ambicijama EU kada je Zapadni Balkan u pitanju.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk obavestio je EP da su EU lideri pokazali nepodeljenu podršku Zapadnom Balkanu i njegovoj evropskoj perspektivi.

- Takođe smo dali i punu podršku evropski orjentisanim reformama i projektima u regionu. EU stoji iza obećanja datih u Solunu i u potpunosti podržava stabilnost i prosperitet u regionu - ponovio je Tusk zaključke sa prošlonedeljnog Evropskog saveta.

On je još jednom upozorio na tenzije prisutne na Zapadnom Balkanu ocenivši da "unutrašnji i spoljnšnji faktori" rade na destabilizaciji regiona.

2024 © - Vesti online