Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 12.03.2017.
18:01
N. Jokić - Vesti A

Poljska blokira Nemačku i Francusku

Samit evropskih šefova država i vlada, posvećen budućnosti Evropske unije, juče je završen u Briselu bez zaključaka čije je usvajanje blokirala Poljska još u četvrtak uveče.

Reuters
Usamljeni Tusk: Otadžbina ga se odrekla

Poljska je zaustavila usvajanje završnog dokumenta ovog samita pošto je Poljak Donald Tusk, protiv volje aktuelnih vlasti u Varšavi, bio ponovo izabran za predsednika Evropskog saveta.
To je ipak bio samo povod, a pravi razlog za ovu blokadu je to što su se u Briselu, na ovom samitu, sastale dve Evrope - zapadna i istočna. Zapadna zagovara model buduće Evrope u "više brzina", dok ga istočna - na čelu sa Poljskom, odlučno odbija.

Pored toga, istočne zemlje Unije koje predvodi Poljska, pokušavale su juče da spreče da se ovaj model "Evrope u više brzina" nađe u tekstu deklaracije, koja treba da bude potpisana 25. marta u Rimu prilikom obeležavanja 60-godišnjice (osnivačkog) Rimskog ugovora.

Model koji zagovara Zapad je asimetrična federacija sa članicama raspoređenim u koncentričnim krugovima oko federalizovanog evropskog jezgra. Što je više suverenih oblasti koje jedna zemlja članica ne deli sa evropskim jezgrom, to bi krug u kome se ta zemlja nalazi bio periferniji. Istočne zemlje strahuju da bi u ovom modelu, u kojem jezgro čini u stvari evrozona, one bile marginalizovane - da će dobijati manje novca iz evropskih fondova i da će se EU udaljiti od SAD.

Prazne reči o Balkanu

U tekstu nacrta zaključaka samita govori se i o važnosti evropske integracije Zapadnog Balkana. Ističe se da je situacija u regionu izuzetno krhka, ohrabruju se države da preduzimaju reforme kako bi se priključile EU. Odgovarajući na pitanja novinara, predsednik EK Junker, predsednik Evropskog saveta Tusk i većina državnika EU rekli su da Balkan ne sme da se zanemari i da zemlje regiona imaju evropsku perspektivu. Reč je, međutim, o uvek istim frazama. Samo je slovenački diplomata rekao da "Balkanu nisu potrebne reči - već dela".

POVEZANE VESTI

Sreda 22.03.2017. 18:54
Ruke dalje od "zapadnog" Balkana! Uzeli ste Sloveniju i Hrvatsku i mars u nepovrat!
Sreda 22.03.2017. 18:54
kroz pet godina poljaci ce ponovo biti beda koja je krala sanitariju po becu, nemackoj i u drugim drzavama. a ovaj vatikanski duhovni smrad moze samo da sanja o eu fa-sistickoj okupaciji jer i za ovo sto su dosada opljackali i okupirali morace da plate.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online