Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.01.2017.
18:01
B. Božin - Vesti A

Lekcija Evropi iz Lisabona

Posle godina natezanja, malo ko je portugalskoj levičarskoj vladi izabranoj 2015. godine davao šansu. Međutim, suprotno svim očekivanjima, koalicija socijaldemokrata, socijalista i komunista pokazala se efikasnom naročito u ekonomskoj politici.

Reuters
Najveći rast u evrozoni: Mladi u Portugalu nadaju se boljem životu

Bilans je da je budžetski deficit pao ispod 2,5 odsto i zabeležen najveći ekonomski rast u evrozoni u trećem kvartalu prošle godine. Nije reč o Nemačkoj, nego o Portugalu, piše ironično portal Raša tudej, o Portugalu koji je ne tako davno važio za problematično dete Evrope. I koji je i pored toga rešio da "zavrne nos politici štednje a la Šojble".

Dok se druga "problematična deca", Španija i Grčka, i pored poslušnog sprovođenja štednje nisu pomerili s mesta, u Portugalu je uprkos otpora neoliberalnih agendi MMF-a, Trojke i Šojblea, smanjena nezaposlenost, turizam cveta, poreska ubiranja rastu zahvaljujući većim zaradama.

Program nove vlade je čak podstakao poreske dužnike na plaćanje, pa je ministar finansija Mario Centeno napunio kasu sa dodatnih 511 miliona evra. Oročena "mirovna ponuda" za poreske neplatiše je urodila plodom kod preko 93.000 dužnika, koji su dobili povlastice u pogledu zateznih kamata i umanjenih troškova postupka.

Ono od čega je Portugal dodatno profitirao jeste da se većina poreskih dužnika odlučila za plaćanje na rate, zbog čega nacionalni budžet i narednih godina može da računa sa prihodima. Poređenja radi, Španija je sprovela poresku amnestiju, pa su poreski dužnici plaćali samo tri odsto paušalni porez, umesto 50 odsto poreza na dohodak. Minus je više nego uočljiv u španskom budžetu. Osim toga, stopa nezaposlenosti u Španiji je i pored agresivne reforme tržišta rada duplo veća nego u Portugalu.

U Grčkoj, u kojoj je na delu diktat Trojke i dalje je preko 1,2 miliona ljudi bez posla, a kod mlađih od 24 godine čak 47 procenata ne radi. Uz to, 90 odsto nezaposlenih mora da opstane bez državne pomoći.

Trend u Portugalu vodi ka tome da se u idućoj godini dalje prošire socijalna davanja, što zvuči zaista neverovatno, a osim toga ukinuti su ekstra-porezi prethodne konzervativne vlasti, kao i smanjenja plata i penzija. Minimalna zarada je porasla sa 530 na 557 evro mesečno.

Šojble ipak zabrinut

Odluka levičarske vlade u Lisabonu da ide sopstvenim putem kod nekih Evropljana izazvala je oprečna mišljenja. Nemački ministar finansija Volfgang Šojble je izjavljivao kako će Portugalci vrlo brzo morati da zatraže "novi program za spasavanje" i pritom im je čak pretio novčanim kaznama i restrikcijama evropskog novca.
Međutim, sve je ispalo drugačije. Portugal je našao put u stabilnost, i to uprkos činjenici da su koalicioni partneri levog bloka međusobno gajili dugogodišnji animozitet.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online