Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 28.12.2013.
21:04
telegraf.rs A

Evropska godina užasa: Siromaštvo, nezaposlenost i život bez perspektive

Nezaposlenost u 17 država evrozone iznosila je više od 17 odsto, što je najviša ikada izmerena vrednost od postanka ove zajednice država. Finansijska i dužnička kriza, ostavile su trag prvenstveno na polju rada, preneo je Dojče Vele.

EU u 2013. godini nije učinila mnogo na polju suzbijanja nezaposlenosti među mladima. Ovu godinu mnogi analitičari nazivaju godinom užasa u pogledu situacije na tržištu rada u EU. Ovim problemom posebno su pogođene zemlje na jugu Evrope kao što su Portugalija, Španija, Italija i Grčka.

Poslanik grčkog parlamenta Konstantinos Karagkounis je nedavno ocenio da je situacija u njegovoj zemlji u pogledu nezaposlenosti jednostavno katastrofalna.

Apel kancelarke

Nemačka kancelarka Angela Merkel je na prethodnom sastanku šefova vlada i ministara rada uputila apel zemljama članicama, sa najvećom stopom nezaposlenosti, da hitno uvedu reforme na tržištu rada kako bi rešile svoje probleme. Naredni sastanak na vrhu šefova vlada i ministara rada zemalja članica evrozone s temom nezaposlenosti najavljen je za kraj marta sledeće godine.

"U Grčkoj se dešava prava humanitarna katastrofa. Nezaposlenost je ogromna, ona iznosi oko 27 posto, nezaposlenost među mladima je oko 60 posto. Ovo je za nas sasvim nova situacija, ali znam da je i u drugim zemljama slično. Španija ima slične probleme", izjavio je grčki političar.

EU u 2013. godini nije učinila mnogo na polju suzbijanja nezaposlenosti među mladima. Ovu godinu mnogi analitičari nazivaju godinom užasa u pogledu situacije na tržištu rada u EU. Ovim problemom posebno su pogođene zemlje na jugu Evrope kao što su Portugalija, Španija, Italija i Grčka.

Istraživanje Evropskog zavoda za statistiku, Evrostata upozorilo je na opasnost od siromaštva u Evropi koja je drastično porasla. Jedna četvrtina Evropljana, oko 125 milijona osoba, pogođena je siromaštvom ili joj ono preti. Šefovi vlada i država evrozone odlučili su da u borbu s nezaposlenošću mladih da ulože dodatnih šest milijardi evra, prvenstveno u dodatna obrazovanja i kvalifikacije. Ali ovaj novac, kako je planirano, dobiće samo one regije gde nezaposlenost mladih iznosi 25 odsto, tako da se ovaj problem rešava samo mestimično.

POVEZANE VESTI

Subota 28.12.2013. 21:26
Ma ja ne verujem ovom tekstu.lazu.u EU tece med i mleko.posla ima plate svake godine skacu kupovna moc obara sve rekorde. Sto bre sirite propagandu protiv EU.
Subota 28.12.2013. 22:23
Ma šta kažeš, nezaposlenost raste u EU a ovi naši prepametni političari planiraju narod da zaposle tako što ćemo ući u EU?
Subota 28.12.2013. 23:00
SPASA NAM NEMA....PROPASTI NE MOŽEMO...........
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online