Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 09.12.2016.
13:22
Vestionline A

10 razloga zbog kojih će se raspasti EU

Sledeća godina biće ključna za opstanak Evropske unije, koja je do pre nekog vremena bila simbol stabilnosti i prosperiteta.

pixabay
Nekad simbol stabilnosti, sada na ivici kolapsa

Iako se EU još pre nekoliko godina činila kao vrlo monolitna i kompaktna unija koja obezbeđuje sigurnost i prosperitet svojim članicama, situacija je sada, na kraju 2016. godine, potpuno drugačija.

Uz migrante i neprestane mogućnosti da Evropu zapljusne još jedan milionski talas nesrećnika koji bi preko Turske pokušavali doći do Starog kontinenta, još je celi niz problema koji opstanak EU dovode u pitanje. Sigurno je da će sledeće razdoblje biti obeleženo grčevitom borbom za očuvanje Unije, ako ne u sadašnjem, a onda bar u nešto izmenjenom obliku.

1. Dužnička kriza i diktat štednje

Agonija koju je u većoj meri prolazila Grčka a u manjoj još nekoliko zemalja juga EU omrzla je ideju Evropske unije dobrom delu stanovnika

2. Rastuća nejednakost

Iako je recesija završena, još traje i raste raslojavanje u društvu i nastaje sve veći društveni jaz, a smanjuje se srednji sloj građana.

3. Podela na sever i jug

Više nego ikada EU je podeljena na dva dela, na bogate države na severu kontinenta i siromašne države na jugu.

4. Dominantna Nemačka

Nemačka je dominantna zemlja u Evropskoj uniji i ta bi se njena uloga, ne voljom Berlina, mogla i pojačati, što stvara animozitet kod nekih članica.

5. Prevelika regulisanost

Preterana birokratija i prevelika regulisanost gotovo svakog segmenta društva u EU u kojemu se propisuju i potpuno nepotrebni propisi.

6. Nedostatak vizije

Niko danas sa sigurnošću ne može reći u kojem smeru Evropska unija treba da ide i na koji se način treba razvijati, a nedostatak vizije velika je opasnost.

7. Oslanjanje na SAD

U pojedinim segmentima EU kao da nije vodila svoju politiku već je stavove prilagođavao SAD. S dolaskom Trampa to će se promeniti.

8. Rat u Siriji nepotreban

Evropska unija se, prateći SAD, delimično umešala u sukob u Siriji, a nije trebalo.

9. Putin je dežurni krivac

Nedostatak svesti o stvarnim uzrocima problema koji potresaju Uniju doveo je do toga da je zemljama EU sada za sve kriv – Putin.

10. Migrantska kriza

Više od milion ljudi ušlo je u Evropsku unijuu prošlom migrantskom talasu. To bi se moglo ponoviti počne li Turska ponovo puštati migrante prema EU.

Ključno pitanje sada su izbori u Francuskoj. Pobedi li na predsedničkim izborima Marin le Pen, Francuska će za neko vreme ili izaći iz Evropske unije ili će na neki način zamrznuti svoje članstvo u njoj. To će redukovati Uniju na svojevrsnu veliku Nemačku, odnosno Nemačka će ostati jedina zemlja lider koju će svi slediti, navodi se u tekstu.

“To nije dobro ni za Nemačku, ni za Evropsku uniju, ni za Hrvatsku u krajnjem slučaju. Paradoksalno je da Nemačka ne želi tu ulogu i svim je silama pokušava izbeći”, kaže politički analitičar Žarko Puhovski.

POVEZANE VESTI

Petak 09.12.2016. 15:41
Ljubomora je cudo , a rusko-srpska (rusofili) LJUBOMORA prevazilazi ljudsko rezonovanje zdravog razuma !!! ??? Propagirate cucavac (Rusiju) , a SANJATE dzakuzi (Veliki ZAPAD) eeeeeeeeeee moji rusofili !? Nista drugo - ili bi mozda hteli da ubedite svet i protivrecite (samo u inat) time sto bi osporili DA NE TEZITE DA ZIVITE KAO STO SE ZIVI NA ZAPADU (civilizovano) ??? Sigurno da vam je zelja da svakog dana stojite u red i da cekate za namernice i svuda gde udjete spremite 200 g. kafe , bombonjeru i 100 evrica - eeee i sami znate da je to prica za malu decu !? . Iz rusofila GOVORI ljubomora , to je CINJENICA i to vise nego ocigledno . Sta mi vredi besplatno zdravstvo u Rusiji (Srbiji) kad je SVE medicinsko u domenu opste prakse , a ostalo (kardiologija , ginekologija , urgentna hirujgija ....) u domenu KORUPCIJE ! Pa sad prezivi ako mozes !? Svako ko "visi" na ovaj zapadni list tj. online novine zivi na Zapadu (Amerika) ili u Srbiji (NIKO DA SE JAVI IZ RUSIJE !?) - CINJENICA ! A , jedan od vas da ode u Rusiju (utopija - priznajte) - ne da radite - vec da zivite istim nacinom zivota kao vasi idoli Rusi (da cekate u red za SVE - da osetite da bez protekcije i korupcije ne ide NISTA) + ( da hodate danima do kucnog praga jer nema prevoza po tim ruskim tajgama , tundrama , tunguzijama , vukojebbinama , najzecoj zimi , jezi , stravi , uzasu ... ruska necivilizacija kotira 80% teritorije) . Za AVANTURISTE kao stvoreno podneblje !!! Rusofili kritikuju samo zato sto NE MOGU tako dobro i lepo da zive kao sto se zivi na Velikom ZAPADU . A , oni rusofili sa Velikog Zapada sto nekonstruktivno kritikuju iste - jesu "promasene karijere" i " zivotni LUZERI" ali ipak prezivljavaju - "kako tako" .... u Rusiji isti ZAVRSAVAJU , kao drustveni paraziti , dva metra ispod zemlje . Ruska ljubomora izrazena je iz razloga sto sami nisu u stanju i NE MOGU sebi da priuste lepe godisnje odmore , da voze super kola (zapadna) , kod nas (svako ko vozi automobil ) TEZI , TEZI , TEZI ... da vozi "zapadnjacki" luksuz ... ne "rusku" skalameriju . TEZE da zive u izobilju , ko govori suprotno LAZE ... Oni tajkuni koji sebi mogu da priuste LUKSUZ (sa Zapada) obmanjuju "ruske i rusofilske luzere" iskljucivo laznim patriotskom parolama - A , SAMI ZIVE PO STANDARDU ZAPADA !!! ??? Licemerno ( rusofili proteziraju to u nedostatku licnog uspeha - glorifikuju "svog" tajkuna ... u inat Zapadu) . Jedino rusofilski licemeri kazu da sve to nije nista i nije sve u izobilju (100%-tna LAZ) .... ili mislite (osim ono - sto ne teze da zive ruskim nacinom zivota) da zele da RATUJU !!! ??? - eeeeeeeeee moje jadne rusofilske naivcine pa odavno bi se "patriote" javljale sa "ratnim izvestajima" , a ne sa rusofilskim laprdanjem po portalu Vesti online !!! ??? Rusija je srpska AGONIJA !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online