Petak 09.12.2016.
13:22
Vestionline

10 razloga zbog kojih će se raspasti EU

pixabay
Nekad simbol stabilnosti, sada na ivici kolapsa

Iako se EU još pre nekoliko godina činila kao vrlo monolitna i kompaktna unija koja obezbeđuje sigurnost i prosperitet svojim članicama, situacija je sada, na kraju 2016. godine, potpuno drugačija.

Uz migrante i neprestane mogućnosti da Evropu zapljusne još jedan milionski talas nesrećnika koji bi preko Turske pokušavali doći do Starog kontinenta, još je celi niz problema koji opstanak EU dovode u pitanje. Sigurno je da će sledeće razdoblje biti obeleženo grčevitom borbom za očuvanje Unije, ako ne u sadašnjem, a onda bar u nešto izmenjenom obliku.

1. Dužnička kriza i diktat štednje

Agonija koju je u većoj meri prolazila Grčka a u manjoj još nekoliko zemalja juga EU omrzla je ideju Evropske unije dobrom delu stanovnika

2. Rastuća nejednakost

Iako je recesija završena, još traje i raste raslojavanje u društvu i nastaje sve veći društveni jaz, a smanjuje se srednji sloj građana.

3. Podela na sever i jug

Više nego ikada EU je podeljena na dva dela, na bogate države na severu kontinenta i siromašne države na jugu.

4. Dominantna Nemačka

Nemačka je dominantna zemlja u Evropskoj uniji i ta bi se njena uloga, ne voljom Berlina, mogla i pojačati, što stvara animozitet kod nekih članica.

5. Prevelika regulisanost

Preterana birokratija i prevelika regulisanost gotovo svakog segmenta društva u EU u kojemu se propisuju i potpuno nepotrebni propisi.

6. Nedostatak vizije

Niko danas sa sigurnošću ne može reći u kojem smeru Evropska unija treba da ide i na koji se način treba razvijati, a nedostatak vizije velika je opasnost.

7. Oslanjanje na SAD

U pojedinim segmentima EU kao da nije vodila svoju politiku već je stavove prilagođavao SAD. S dolaskom Trampa to će se promeniti.

8. Rat u Siriji nepotreban

Evropska unija se, prateći SAD, delimično umešala u sukob u Siriji, a nije trebalo.

9. Putin je dežurni krivac

Nedostatak svesti o stvarnim uzrocima problema koji potresaju Uniju doveo je do toga da je zemljama EU sada za sve kriv – Putin.

10. Migrantska kriza

Više od milion ljudi ušlo je u Evropsku unijuu prošlom migrantskom talasu. To bi se moglo ponoviti počne li Turska ponovo puštati migrante prema EU.

Ključno pitanje sada su izbori u Francuskoj. Pobedi li na predsedničkim izborima Marin le Pen, Francuska će za neko vreme ili izaći iz Evropske unije ili će na neki način zamrznuti svoje članstvo u njoj. To će redukovati Uniju na svojevrsnu veliku Nemačku, odnosno Nemačka će ostati jedina zemlja lider koju će svi slediti, navodi se u tekstu.

“To nije dobro ni za Nemačku, ni za Evropsku uniju, ni za Hrvatsku u krajnjem slučaju. Paradoksalno je da Nemačka ne želi tu ulogu i svim je silama pokušava izbeći”, kaže politički analitičar Žarko Puhovski.

2024 © - Vesti online