Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.12.2016.
11:18
Vestionline, newsweek.rs A

"Vojnici joj vežbaju sa metlama, Merkelova ne može da bude lider slobodnog sveta"

Dok god Vojska Nemačke vežba s metlama, Merkelova nije u poziciji da se predstavlja kao "lider slobodnog sveta", čak ni u moralnom smislu.

Reuters
Nemačka nije vojno dovoljno jaka: Angela Merkel

U Nemačkoj kancelarku Angelu Merkel od milošte nazivaju "mamica", a s obzirom na pobedu Donalda Trampa u SAD, vrlo brzo se može desiti da i ostatak sveta počne tako da je oslovljava, piše Hans Kundnani, autor knjige "Paradoks nemačke moći", prenosi Newsweek.rs.

Kako Tramp nastoji da odbaci američku ulogu "lidera slobodnog sveta", čitav niz komentatora, analitičara i eksperata uperio je prstom u Nemačku pod vođstvom Merkelove kao na najadekvatniju zamenu.

Ipak, kako je i Merkelova sama istakla, ta ideja je apsurdna, pre svega jer je Nemačka regionalna, a ne globalna sila i nema apsolutno nikakvu mogućnost da zaštiti zapadne saveznike u Aziji. U najboljem slučaju, Nemačka može da zameni SAD kao "lider slobodne Evrope".

Nemačka nema liderske sposobnosti

Ali čak i ta zamisao je više fantazija. Kada bi liderstvo bilo pitanje moralnog simbolizma, Nemačka bi možda mogla da se kvalifikuje, mada je i to pod znakom pitanja, smatra Handani. Liderska pozicija zahteva vojne spososobnosti koje Nemačka ne samo da nema, već je i vrlo uzdržana da upotrebi i to malo vojne moći kojom raspolaže.

Prosto poređenje vojnog budžeta Nemačke i SAD najbolje ilustruje problem. U 2015. godine, Sjedinjene Države su potrošile 597.5 milijardi dolara na sektor odbrane, dok je Nemačka odvojila samo 36.7 milijardi, odnosno dvadeseti deo američkog budžeta. Osim toga, nemački vojni budžet manji je i od francuskog (46.8 milijardi) i britanskog (56.2 milijarde)

Tokom Hladnog rata, oružane snage Savezne Republike Nemačke (Bundesver) bile su zavidna sila sa oko pola miliona vojnika i 2.5000 Leopard 2 tenkova. Danas, Nemačka raspolaže sa 176.752 aktivna vojnika - manje od sedmine ukupnog broja vojnika u američkim oružanim snagama - i samo 200 Lepoard 2s tenkova.

Luftvafe, sa 109 Eurofajter Tajfuna i 89 starih Tornada, takođe je u katastrofalnom stanju, a u mornarici je situacija još gora i na raspolaganju je samo deset frigata.

Skandali uništavaju Vojsku Nemačke

Možda najrazorniji po ugled Bundesvera je bio skandal 2014. godine, kada je nemački javni servis ARD došao do poverljivog izveštaja u kojem je navedeno da su nemačke oružane snage na zajedničkoj NATO vojnoj vežbi, u nedostatku mitraljeza koristili metle ofarbane u crno, tako da podsećaju na puške.

Ministarka odbrane Ursula fon der Lejen najavila je da će u narednih 15 godina uložiti 140 milijardi dolara na modernizaciju i kupovinu vojne opreme. Ipak, s obzirom na trenutno stanje oružanih snaga, veći deo novca će verovatno otići na održavanje, pre nego na unapređenje vojnih sposobnosti.

Naravno, mnogi će reći da je u 21. veku ekonomska moć daleko važnija od vojne, ali imajući u vidu rusku aneksiju Krima i azijsku trku u naoružanju, nemačka zavisnost od izvoza i samim tim stranih tržišta, može biti izvor ranjivosti, isto koliko i moći.

Nedostatak "tvrde moći" van terotiroije Evrope, kao i pristup Merkelove izbegličkoj i ekonomskoj krizi, lišava nemačku kancelarku čak i titule "moralnog lidera slobodnog sveta", što je nešto sa čime će se mnogi Grci, Italijani i Španci složiti. Čak i da nije tako, samo se treba setiti čuvenog staljinovog pitanja o poglavaru Rimokatoličke crkve: "Koliko divizija ima?".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online