Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 25.11.2016.
04:11
B. Božin - Vesti A

Tramp se više razume od Merkelove

U jučerašnjoj generalnoj debati o budžetu u Bundestagu, koja je imala "šmek" predizborne kampanje, šefica frakcije partije Levice, Sara Vagenkneht, već u prvim minutima oštro je napala kancelarku Angelu Merkel i vladajuću crno-crvenu koaliciju zbog toga što "ignorišu rastuću zabrinutost mnogih građana" i time stvaraju tlo za "nemačkog Donalda Trampa".

Reuters
Oštro u Bundestagu: Sara Vagenkneht

"Buđav konsenzus"

- U zemlji raste socijalna neravnopravnost i nesigurnost, a sa njima i sve bolji izborni rezultati Alternative za Nemačku (AfD), naglasila je Vagenknehtova.

Zatim je usledila njena kritika "velikokoalicijskog produžetka" sa Štajnmajerom kao zajedničkim kandidatom za predsednika Unije i SPD-a, što je po njoj "buđav konsenzus" i izbor koji ljude navodi na to da sumnjaju u demokratiju.

- Vlada očito nije ništa naučila iz Bregzita i posle izbora Trampa za predsednika i nastavlja da igra prema motu "I dalje isto!".

Vagenknehtova je u svojoj kritici kancelarke krajnje neočekivano ishvalila novog američkog predsednika.

"Čak i Tramp je više shvatio od Vas!", dobacila je levičarka Merkelovoj vezano za njegove ekonomsko-političke planove, što je izazvalo negodovanje iz vladajućih redova.

"On stremi otvorenom protekcionizmu, visokim zaštitnim carinama kako bi stimulisao domaću privredu, u koju će se ciljano ulagati", objasnila je Vagenknehtova Trampove investicione najave koje su dovele do visokih kamata, kako je rekla.

Sve za bogate

U Nemačkoj je od penzijske politike do nasleđa reformi Agenda 2010 sve "neodgovorno i skandalozno", kako je rekla. Vlada sprovodi državni program za bogate i poreski sistem za dobrobit koncerna i bogatih, što je po njoj "fatalna politika".

Sve više ljudi imaju razloga da budu razočarani. Kada iduće godine u Francuskoj bude izabrana Marina Lepen, onda će "svi opet biti šokirani", upozorila je poslanica Levice.

Savezni budžet za 2017. godinu inače predviđa izdatke i prihode od po 329 milijardi evra.

Arogancija establišmenta

Vagenkneht je u kritici sistema i establišmenta navela dva mejla koje je dobila: jedne visokoobrazovane devojke koja radi kao stjuardesa jer ne može da pronađe posao u struci, i vlasnice malog preduzeća, ćerke italijanskog migranta, koja je napisala da u današnjoj konzumentskoj Nemačkoj nema demokratije, što je izazvalo gromoglasan podsmeh u sali.

- To je citat mejla jednog građanina. Moram da kažem, to kako reagujete kad vam se ovde prezentuju reči građanina, dokazuje čitavu aroganciju vaše politike! - uzvratila je Vagenknehtova.

POVEZANE VESTI

Petak 25.11.2016. 07:04
Da je tako kao sto ti brbljas i da je bilo srece ne bi ti bio medju nama!Takvi uvek zavrse u zatvoru ili u ludnici.Kazi ti meni je si li sinoc opet oca i brata silovao?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online