Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 16.09.2016.
20:31
Vestionline, b92.net A

Ima li mesta za novu opoziciju u ruskoj Dumi?

Građani Rusije u nedelju će birati poslanike za sedmi saziv Dume. Predizborne koalicije su zabranjene, a cenzus je sa sedam smanjen na pet odsto.

Reuters
Rusija u nedelju bira novi saziv Dume, primenjuje ponovo mešani sistem

Posle 13 godina ponovo se primenjuje mešani sistem, pa se polovina od 450 poslanika bira direktnim glasanjem za kandidata, a polovina glasanjem za partijske liste.

Ipak, uprkos takvom sistemu i padu rejtinga vladajuće Jedinstvene Rusije, šanse da će se u Dumi naći nova opozicija vrlo su male.

U to da će u ruskoj Dumi najveći broj poslanika biti iz Jedinstvene Rusije malo ko sumnja, uprkos padu rejtinga za oko 10 odsto. Lokalnim elitama odgovora situacija, a narodu je stanje računa u banci još manje bitno od “podizanja Rusije sa kolena“, smatra politički analitičar Dmitrij Oreškin. 

- U poređenju sa sovjetskim periodom kada su bili polugladni, glasači su sada nahranjeni. Sada se javila glad za osećajem veličine i propaganda tu tražnju zadovoljava. Anektirali smo Krim, ustali smo sa kolena, pokazali smo Americi njeno mesto. I ko je to učinio? Vladimir Putin. A rejting Jedinstvene Rusije brže pada jer se prezentuje da je za ekonomiju zadužen premijer Medvedev, i sa krizom pada rejting - kaže Oreškin. 

Jedinstvena Rusija će moći i dalje da računa na podršku formalne opozicije. Oni su podržali i zamrzavanje penzija, restriktivne zakone prema nevladinim organizacijamam, mitinzima i okupljanjima, i pojačanu kontrolu medija i interneta i aneksiju Krima. Do kraja petogodišnjeg mandata u Dumi je ostao samo jedan glas protiv. 

- Glavno što ne valja u vlasti je da je sve što je mogla monopolizovala, ona u našoj državi sve kontroliše - Dmitrij Gudkov, nezavisni poslanik, kandidat za poslanika Jabloko 

Godkov je na listi partije Jabloko. Šanse su mu male kao i ostalih opozicionara. 

Tako se nije činilo 2011. kada su posle parlamentarnih izbora neočekivano na ulice izašle desetine hiljada ljudi protestujući protiv izborne krađe i vičući Rusija bez Putina. 

Lider levih Sergej Udaljcov je u zatvoru. Mladi liberal Aleksej Navaljni osuđen je uslovno za finansijske malverzacije. Boris Nemcov ubijen je jedne noći iz nerazjašnjenih motiva na mostu kod Kremlja. Ostali nikako da se ujedine, a njihovo biračko telo palo je u apatiju. 

- Taj sindrom disidentstva izjeda opoziciju iznutra. Pošto nemaju realne šanse da stvore jaku opozicionu strukturu a i vlast otežava zabranom predizbornih koalicija, jedino što im je ostalo da rade je da, kao sovjetski disedenti, raspravljaju između sebe ko više ne voli režim. I to i rade - ističe Oreškin. 

Za više opozicionara u Dumi građani i nisu zainteresovani. 

 - Mislim da već ima dovoljno opozicije”, navodi jedna žena, dok druga kaže da “opozicija koja samo uzvikuje parole i pametuje nije potrebna, konstruktivna da”. 

Sva istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će za ove izbore izlaznost biti mala, manja nego za prethodne. 

Kod kuće će uglavnom ostati oni razočarani i oni za politiku nezainteresovani.

POVEZANE VESTI

Petak 16.09.2016. 23:15
Nema mesta.Putin je i vlast i opozicija i NVO i nek mu se niko od tupadžija nemeša u posao
Subota 17.09.2016. 11:47
Putin je pravi vođa koji je vratio Rusiji čast, poštenje, imanje, vojsku i moć da ne zavise niodkoga i žive onako kako oni hoće a ne po rotšildovim zamislima. Kako ko živi, dovoljno je prošetatzi se po ruskim, britanskim ili usa gradovima da se vidi sve. u škole da im uđete, sport da gledate, zdravlje da vidite. Te napoladrogirane spodobe koji kao zombi lutaju besciljno po USA ne mogu da prežive bez pljačke jer ne rade ništa. Toga više nema pa su gotovi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online