Petak 16.09.2016.
20:31
Vestionline, b92.net

Ima li mesta za novu opoziciju u ruskoj Dumi?

Reuters
Rusija u nedelju bira novi saziv Dume, primenjuje ponovo mešani sistem

Posle 13 godina ponovo se primenjuje mešani sistem, pa se polovina od 450 poslanika bira direktnim glasanjem za kandidata, a polovina glasanjem za partijske liste.

Ipak, uprkos takvom sistemu i padu rejtinga vladajuće Jedinstvene Rusije, šanse da će se u Dumi naći nova opozicija vrlo su male.

U to da će u ruskoj Dumi najveći broj poslanika biti iz Jedinstvene Rusije malo ko sumnja, uprkos padu rejtinga za oko 10 odsto. Lokalnim elitama odgovora situacija, a narodu je stanje računa u banci još manje bitno od “podizanja Rusije sa kolena“, smatra politički analitičar Dmitrij Oreškin. 

- U poređenju sa sovjetskim periodom kada su bili polugladni, glasači su sada nahranjeni. Sada se javila glad za osećajem veličine i propaganda tu tražnju zadovoljava. Anektirali smo Krim, ustali smo sa kolena, pokazali smo Americi njeno mesto. I ko je to učinio? Vladimir Putin. A rejting Jedinstvene Rusije brže pada jer se prezentuje da je za ekonomiju zadužen premijer Medvedev, i sa krizom pada rejting - kaže Oreškin. 

Jedinstvena Rusija će moći i dalje da računa na podršku formalne opozicije. Oni su podržali i zamrzavanje penzija, restriktivne zakone prema nevladinim organizacijamam, mitinzima i okupljanjima, i pojačanu kontrolu medija i interneta i aneksiju Krima. Do kraja petogodišnjeg mandata u Dumi je ostao samo jedan glas protiv. 

- Glavno što ne valja u vlasti je da je sve što je mogla monopolizovala, ona u našoj državi sve kontroliše - Dmitrij Gudkov, nezavisni poslanik, kandidat za poslanika Jabloko 

Godkov je na listi partije Jabloko. Šanse su mu male kao i ostalih opozicionara. 

Tako se nije činilo 2011. kada su posle parlamentarnih izbora neočekivano na ulice izašle desetine hiljada ljudi protestujući protiv izborne krađe i vičući Rusija bez Putina. 

Lider levih Sergej Udaljcov je u zatvoru. Mladi liberal Aleksej Navaljni osuđen je uslovno za finansijske malverzacije. Boris Nemcov ubijen je jedne noći iz nerazjašnjenih motiva na mostu kod Kremlja. Ostali nikako da se ujedine, a njihovo biračko telo palo je u apatiju. 

- Taj sindrom disidentstva izjeda opoziciju iznutra. Pošto nemaju realne šanse da stvore jaku opozicionu strukturu a i vlast otežava zabranom predizbornih koalicija, jedino što im je ostalo da rade je da, kao sovjetski disedenti, raspravljaju između sebe ko više ne voli režim. I to i rade - ističe Oreškin. 

Za više opozicionara u Dumi građani i nisu zainteresovani. 

 - Mislim da već ima dovoljno opozicije”, navodi jedna žena, dok druga kaže da “opozicija koja samo uzvikuje parole i pametuje nije potrebna, konstruktivna da”. 

Sva istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će za ove izbore izlaznost biti mala, manja nego za prethodne. 

Kod kuće će uglavnom ostati oni razočarani i oni za politiku nezainteresovani.

2024 © - Vesti online