Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 16.09.2015.
12:44
Srna A

"Kao što je Klinton podržavao mudžahedine u BiH, Obama podržava Islamsku državu"

Direktor kanadskog Centra za istraživanje globalizacije Majkl Čosudovski ocenio je da prikrivena podrška "Islamskoj državi" u Siriji i Iraku od administracije predsednika SAD Baraka Obame podseća na lukavu podršku administracije nekadašnjeg američkog predsednika Bila Klintona militantnoj islamističkoj bazi u BiH.

Reuters/Stringer/Iraq
Američka prećutna podrška, ali i saradnja sa džihdistima dovela do širenja ekstremizma u svetu

Čosudovski navodi da to sugeriše da američki obaveštajni krugovi umesto Bele kuće i Stejt departmenta određuju glavne smernice američke spoljne politike koja se sastoji u pružanju podrške i finansiranju islamističkih terorističkih organizacija s ciljem destabilizacije suverenih država.

Proba za destabilizaciju Bliskog Istoka

On napominje da je Komitet Republikanske partije 1997. godine izradio dokument koji "baca svetlo" na podmuklu ulogu Kintonove administracije u obuci i korištenju islamističkih plaćenika s ciljem da se BiH pretvori u "militantnu islamističku bazu", te ističe da su u mnogo aspekata BiH i Kosovo 1990-ih godina bili "proba" za destabilizaciju Bliskog istoka - Iraka, Libije, Sirije, Jemena.

Čosudovski u tekstu objavljenom na sajtu "Global Research" piše da dokument Republikanskog odbora otkriva da je američka administracija na predlog Klintonovog Saveta za nacionalnu bezbednost na čelu sa Entonijem Lejkom pomogla da se BiH pretvori u militantnu islamističku bazu u kojoj će se regrutovati hiljade mudžahedina iz muslimanskog sveta kroz takozvanu "militantnu islamsku mrežu".

- Možda je najopasnija za misiju Sfora, a što je još važnije, za bezbednost američkog osoblja u službi u BiH, nespremnost Klintonove administracije da Kongresu i američkom narodu progovori o svom saučesništvu u isporuci oružja iz Irana muslimanskoj vladi u Sarajevu. Tu je praksu lično odobrio Bil Klinton u aprilu 1994. godine i to na nagovor direktora CIA, tadašnjeg čelnika Saveta za nacionalnu bezbednost Entonija Lejka i američkog ambasadora u Hrvatskoj Pitera Galbrajta, koji je, kako prema izjavama izvora iz obaveštajne zajednice piše "Los Anđeles tajms", "odigrao centralnu ulogu u dramatičnom porastu iranskog uticaja u BiH" - navodi se u dokumentu.

Mudžahedini iz celog sveta u Bosni i na Kosovu

U izveštaju se ističe da su uz oružje u BiH u velikom broju došli i pripadnici Iranske revolucionarne garde i obaveštajni operativci iranske službe VEVAK, zajedno s hiljadama mudžahedina iz celog muslimanskog sveta, te da je u tome učestvovalo i nekoliko drugih muslimanskih zemalja, uključujući Bruneje, Maleziju, Pakistan, Saudijsku Arabiju, Sudan i Tursku, kao i brojne radikalne muslimanske organizacije.

Čosudovski navodi da ovaj izveštaj iz 1997. godine, citirajući službene dokumente, kao i izvore američkih medija, potvrđuje saučesništvo Klintonove administracije sa nekoliko islamističkih fundamentalističkih organizacija, uključujući i Al kaidu Osame Bin Ladena.

Ocenjuje da je Kintonova podrška džihadističkim terorističkim organizacijama u BiH i na Kosovu bila samo nastavak aktivnosti CIA na regrutovanju mudžahedina koje se odvijalo 1980-ih godina u Avganistanu.

"Bosanski obrazac" opisan u izveštaju iz 1997. je primenjen na Kosovu. Među stranim plaćenicima koji su se borili na Kosovu, a kasnije u Makedoniji 2001. godine, bili su mudžahedini sa Bliskog istoka i centralnoazijskih republika bivšeg Sovjetskog Saveza, kao i "vojnici sreće" iz nekoliko zemalja NATO, uključujući Veliku Britaniju, Holandiju i Nemačku - napominje Čosudovski.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.09.2015. 13:15
Svakom ko iole prati stampu postalo je jasno sta radi amerika. Jedino nasim poltronima na vlasti nikako iz du/peta u glavu.
Sreda 16.09.2015. 15:29
Pa Obama je isto lojavo Go-vno!
Sreda 16.09.2015. 21:08
He!Iznenadiste me vešću.Jel to najnovija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online