Sreda 16.09.2015.
12:44
Srna

"Kao što je Klinton podržavao mudžahedine u BiH, Obama podržava Islamsku državu"

Reuters/Stringer/Iraq
Američka prećutna podrška, ali i saradnja sa džihdistima dovela do širenja ekstremizma u svetu

Čosudovski navodi da to sugeriše da američki obaveštajni krugovi umesto Bele kuće i Stejt departmenta određuju glavne smernice američke spoljne politike koja se sastoji u pružanju podrške i finansiranju islamističkih terorističkih organizacija s ciljem destabilizacije suverenih država.

Proba za destabilizaciju Bliskog Istoka

On napominje da je Komitet Republikanske partije 1997. godine izradio dokument koji "baca svetlo" na podmuklu ulogu Kintonove administracije u obuci i korištenju islamističkih plaćenika s ciljem da se BiH pretvori u "militantnu islamističku bazu", te ističe da su u mnogo aspekata BiH i Kosovo 1990-ih godina bili "proba" za destabilizaciju Bliskog istoka - Iraka, Libije, Sirije, Jemena.

Čosudovski u tekstu objavljenom na sajtu "Global Research" piše da dokument Republikanskog odbora otkriva da je američka administracija na predlog Klintonovog Saveta za nacionalnu bezbednost na čelu sa Entonijem Lejkom pomogla da se BiH pretvori u militantnu islamističku bazu u kojoj će se regrutovati hiljade mudžahedina iz muslimanskog sveta kroz takozvanu "militantnu islamsku mrežu".

- Možda je najopasnija za misiju Sfora, a što je još važnije, za bezbednost američkog osoblja u službi u BiH, nespremnost Klintonove administracije da Kongresu i američkom narodu progovori o svom saučesništvu u isporuci oružja iz Irana muslimanskoj vladi u Sarajevu. Tu je praksu lično odobrio Bil Klinton u aprilu 1994. godine i to na nagovor direktora CIA, tadašnjeg čelnika Saveta za nacionalnu bezbednost Entonija Lejka i američkog ambasadora u Hrvatskoj Pitera Galbrajta, koji je, kako prema izjavama izvora iz obaveštajne zajednice piše "Los Anđeles tajms", "odigrao centralnu ulogu u dramatičnom porastu iranskog uticaja u BiH" - navodi se u dokumentu.

Mudžahedini iz celog sveta u Bosni i na Kosovu

U izveštaju se ističe da su uz oružje u BiH u velikom broju došli i pripadnici Iranske revolucionarne garde i obaveštajni operativci iranske službe VEVAK, zajedno s hiljadama mudžahedina iz celog muslimanskog sveta, te da je u tome učestvovalo i nekoliko drugih muslimanskih zemalja, uključujući Bruneje, Maleziju, Pakistan, Saudijsku Arabiju, Sudan i Tursku, kao i brojne radikalne muslimanske organizacije.

Čosudovski navodi da ovaj izveštaj iz 1997. godine, citirajući službene dokumente, kao i izvore američkih medija, potvrđuje saučesništvo Klintonove administracije sa nekoliko islamističkih fundamentalističkih organizacija, uključujući i Al kaidu Osame Bin Ladena.

Ocenjuje da je Kintonova podrška džihadističkim terorističkim organizacijama u BiH i na Kosovu bila samo nastavak aktivnosti CIA na regrutovanju mudžahedina koje se odvijalo 1980-ih godina u Avganistanu.

"Bosanski obrazac" opisan u izveštaju iz 1997. je primenjen na Kosovu. Među stranim plaćenicima koji su se borili na Kosovu, a kasnije u Makedoniji 2001. godine, bili su mudžahedini sa Bliskog istoka i centralnoazijskih republika bivšeg Sovjetskog Saveza, kao i "vojnici sreće" iz nekoliko zemalja NATO, uključujući Veliku Britaniju, Holandiju i Nemačku - napominje Čosudovski.

2023 © - Vesti online