Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 14.09.2015.
10:35
Tanjug A

"Vreme je da priznamo: Islamska država pobeđuje"

Na desetogodišnjicu napada na Njujork i Vašington činilo se da je terorizam na kolenima, a danas, četiri godina kasnije, vreme je da se prizna da teroristi, ili bar jedan poseban ogranak, pobeđuju, objavio je u nedelju Politiko.

Tanjug/AP
Opasnost po ceo svet, a ne samo za Bliski Istok

U tekstu pod naslovom "Islamska država pobeđuje", Brus Hofman - direktor Centra za bezbednosne studije Univerziteta Džordžtaun i stručni savetnik Centra za borbu protiv terorizma na američkoj Vojnoj akademiji - navodi da je "vreme da priznamo da je naš odgovor na tzv. Islamsku državu bio užasan promašaj".

Hofman, koji je bio i član komisije koja je radila na izveštaju o napadima na Kule bliznakinje u Njujorku, 11. septembra 2001, podseća da je prošlo 15 meseci otkako su borci Islamske države zauzeli pola Iraka i proglasili kalifat i ističe da se otada njihov uticaj samo uvećao.

Islamskoj državi, grupi koja je nekada bila deo iste organizacije odgovorne za napade 11. septembra, svakodnevno se pridružuju novi džihadisti iz oko 50 zemalja širom sveta.

Hofman ukazuje da ne treba odbaciti Islamsku državu kao "lokalni fenomen", koji se zadržava samo na teritoriji Bliskog istoka. Ta organizacija sada ima baze u najmanje šest zemalja i pokrivao oblast od zapada i severa Afrike do Arapskog poluostrva, kao i do Sinaja, južne Azije i Kavkaza.

Samo u poslednjih godinu dana, Islamska država je inspirisala napade u SAD, Australiji, Kanadi, Francuskoj i Belgiji, podsetio je Hofman.

- Suočavajući se sa geografski sve širom i demografski sve različitijom pretnjom, jasno je da je naša trenutna strategija promašena - naveo je Hofman.

On je dodao da je to pokazala i anketa sprovedena na proleće među ucesnicima konferencije na američkoj Vojnoj akademiji, među kojima su bili najviši vojni zvaničnici, visoki predstavnici vlada, naučnici, humanitarci i novinari. Čak 97 posto njih složilo se da SAD gubi u ratu protiv Islamske države.

Hofman je upozorio da pretnju kakvu predstavlja Islamska država svet još nije video i da su veličina, naoružanje boraca Islamske države, u kombinaciji sa njihovom sposobnošću da osvoje i zadrže teritoriju, verovatno jedinstveni u analima terorizma.

Prema njegovim rečima, ratu protiv terorizma je hitno potrebna nova strategija koja mora da počne priznanjem da je Islamska država ozbiljna pretnja koja neće nestati sve dok džihadisti ne budu vojno poraženi.

Neophodno je urušiti logističku infrastrukturu Islamske države, koja drži pod kontrolom naftna polja i od toga dnevno zarađuje dva miliona dolara, naveo je Hofman.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.09.2015. 11:41
И врабци на грани знају да САД имају највећу корист од ИД која, ако сте видели снимке, користи америчко наоружање и опрему: М-16 и сл. пушке, хамери и тд. Погледајте колоне њихових оклопних и др. возила док иду кроз пустињу, па зар Амери са својим сателитима то не виде; виде они само неће да баце бомбе по њима јер ИД служи њиховим циљевима: 1) Уништење Сирије... 2) Уништење Ирана... 3) Заштита Израела, ИД ни једном није изнела претње против Јеврејске државе... 4) И наравно борба против Русије, Иран и Сирија су савезници Русије која у Сирији има поморску базу, ИД може да подстакне још један рат на Кавказу... ЖИВЕЛА РУСИЈА И ЖИВЕО ПУТИН!!!
Ponedeljak 14.09.2015. 11:00
Престаните већ једном да пишете ЛАЖИ .Исламску државу су створили САД и НАТО .Војници исламске државе су плаћеници САД .Две близнакиње у Њујорку су срушиле САД како би имали разлог да оптуже Иран .САД су измислили Сребрницу,Рачак и Дубровник како би имали разлог да оптуже Србију .САД су срушили Малезијски авион а оптужили Москву .САД све што изговоре је чиста ЛАЖ .
Ponedeljak 14.09.2015. 12:52
Gornjim komentarima dodao bi samo par pitanja. Kome oni prodaju naftu i kako je transportuju do kupca ako su u potpunom okruzenju? Ako godisnje zarade oko milijardu dolara na nafti (2 miliona dnevno) kako sa tim parama mogu da kupe : Oruzje, hranu, vozila .... i ko im to prodaje? Gdje su im rafinerije za preradu nafte? Zasto se ne bombarduju? Ako su amerikanci mogli da rasture puno mocnije drzave i vojske(Avganistan, Irak, Libija) sta ih sprecava da to ucine sa grupama pustinjski terorista? Zakljucak se sam namece. Ne samo da ih ne zele unistiti vec im i pomazu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online