Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 30.08.2015.
09:40
blic.rs A

"Ono što je Princip uradio 1914. u Sarajevu, to se današnjem svetu desilo 2003. u Iraku"

Bobi Goš, izvršni urednik sajta qz.com, bio je 2003. u iračkom gradu Nadžafu kada je jednom eksplozijom pokrenut rat sunitskih i šiitskih muslimana na Bliskom Istoku. On tvrdi da je ta eksplozija značila isto što i meci Gavrila Principa za početak Prvog svetskog rata.

youtube.com/peacfulworrior
Spremali ga da bude prvi šiitski vođa u Iraku: Mohamed Bakir al Hakim

U opširnom svedočenju koje je preneo theatlantic.com on navodi da se eksplozija desila malo iza podneva 29. avgusta 2003. ispred svetilišta Imama Alija i da je posle nje sa neba padalo suvo voće, bademi i bombone koje lokalni prodavac nosio na kolicima.

Goš je neposredno pre eksplozije, koja je uzdrmala zidove, ušao u usku ulicu koja je vodila prema svetilištu.

- Potrčao sam da dimu dok je izgledalo da okolo vladala smrtna tišina: privremeno sam izgubio sluh od udara. Sokak je postao mračan, kao da je odjednom nastupilo pomračenje Sunca - naveo je Goš.

On navodi da će proći godine dok nije shvatio da je bombaški napad u Nadžafu po sektaški sukob na Bliskom istoku bio isto što i meci Gavrila Principa po Prvi svetski rat - čin nasilja koje je razbilo nesigurnu ravnotežu etničkih snaga, pokrenulo godine sukoba, odnosilo nebrojeno života i postepeno uvlačilo najveće svetske sile.

Svetilište Imama Alija bilo je grobno mesto čoveka koji je omogućio uspon šiitskog islama i jedno od najsvetijih mesta za šiite. Bomba je bila skrivena u gepeku automobila postavljenog blizu jednog od ulaza u svetilište.

Nameštena je da eksplodira odmah posle završetka podnevne molitve, kada je iz svetilišta trebalo da izađe ajatolah Mohamed Bakir al Hakim, harizmatični verski vođa kojeg je susedni šiitski Iran spremao da postane prvi vođa šiita u Iraku. Stradalo je skoro 100 ljudi, a više od 500 je ranjeno.

- Sajid je mrtav. Ubili su Sajida - čuli su se povici koji su značili da je stradala glavna meta napada, ajatolah koji je počasno nazivan Sajidom, direktnim potomkom proroka Muhameda.

Goš navodi da se narednih dana pronela priča da je ajatolah bio toliko blizu bombe da mu je udar zbrisao najveći deo tela, pa je pronađena samo ruka sa njegovim prstenom. Tog popodneva Goš je sa prevodiocem Salahom posetio bolnicu u kojoj su bili smešteni ranjeni i mrtvi u eksploziji, kada su u nju stigli ljudi naoružani kalašnjikovima kako bi uspostavili red u tom haosu.

wikipedia.org
Svetilište ispred kojeg se desila ekspolozija

Goš smatra da su to bili pripadnici Badr brigade koju je osnovao ubijeni ajatolah Hakim i koju je obučio i naoružao Iran. To mu je rekla i medicinska sestra koja se nalazila tu. Njihov vođa govorio je arapski s akcentom, pa je Goš prvo pomislio da se radi o Kurdu.

- Ne. On je Iranac - kazao mu je prevodilac Saleh.

Tek što je Goš izašao napolje da bi satelitskim telefonom pozvao svog tadašnjeg urednika u "Njujork tajmsu" i počeo da priča na engleskom, oko njega su se okupili Badrijevci. Iako je pokazao pres legitimaciju, uperili su oružje u njega.

- CIA? - upitao ga je jedan od njih,na šta je Goš vrteo glavom.

Prevodioca su odveli svom vođi, a kod Goša je ostalo nekoliko Badrijevaca koji su ga držali na nišanu. Vođa je prihvatio Salehovo objašnjenje i Goš je bio bezbedan. Jedan od lekara bio je vidno besan zbog smrti pacijenta koji je podlegao ranama. Pitao je vođu Badrijevaca "zašto su oni to učinili?", misleći na napadače.

- Zar ne vidiš? Objavili su nam rat - rekao je tiho Iranac.

Goš kaže da je tek deceniju kasnije, stojeći u Sarajevu na mestu odakle je bosanski Srbin Gavrilo Princip 1914. ubio nadvojvodu Franca Ferdinanda i vojvotkinju Sofi, pokrećući niz događaja koju su buknuli u Prvi svetski rat, shvatio da je bombaški napad u Nadžafu postigao nešto prilično slično.

- Mogu da se povuku direktne veze bombaškog napada u Nadžafu sa krvoprolićem u Siriji gde je u skoro pet godina sukoba stradalo više od 250.000 ljudi, s usponom i neverovatnim vojnim uspehom Islamske države, sa ratovima iz 2012. i 2014. između Izraela i Hamasa, savenika Irana i s usponom šiitskog pobunjeničkog Huti pokreta u Jemenu, koji je Iran takođe stvorio, a koji trenutno ratuje protiv sunitske koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom - smatra Goš.

Oprez: Uznemirujuć video

POVEZANE VESTI

Nedelja 30.08.2015. 21:17
Okidač je bila faššistička aMerika.Ne poredi glupsone neuporedivo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online