Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 26.06.2014.
08:45
S. Princip - Vesti A

Život pod Gavrilovim krstom (1): Ko to brani krvavu monarhiju?

Je li Gavrilo Princip heroj ili terorista? Ovo idiotsko pitanje ovih dana je ponovo aktuelno, dok svetski novinari, uz stogodišnjicu atentata, pokušavaju da pokažu kako razumeju istoriju i stvarnost Balkana.

Hapšenje Gavrila Principa posle atentata
 

Sumnjam, stvarno, i da očekuju suvisli, istorijski objektivan odgovor na to pitanje. A sumnjam i da će ga, kod većine, i dobiti. A ako i dobiju, neće ih zadovoljiti. Pre svega, zamka je u tome što je pitanje veštačko, političko. Ono je i zamka, jer nudi jedan od dva ekstrema. A baš na toj dilemi je poslednjih decenija izmenjen stav javnog mnjenja, ne samo u Bosni, i sada se svaka strana zubima drži svoje definicije. I naravno da neće da popusti.

Kad su došli hrišćani...

Još malo, još samo malo da ovaj svet dublje skrene s pameti, pa će se na isti način neko upitati da li su Jan Kubis i Jozef Gabis, atentatori na esesovca Hajdriha u Pragu - heroji ili teroristi?


Neko će reći: ajde, nije to isto.


Ma nemojte?!
 

Mudro pismo iz Beča

Godine 1993, rat je dakle bio, u Beč je stiglo pismo iz opkoljenog Sarajeva, u kome načelnik opštine Stari Grad piše kako oni, eto, imaju nameru da dotad Principov most, ranije Latinsku ćupriju, preimenuju u Most Franca Ferdinanda! Austrijanci su im mudro otpisali, poverio mi je tad visoki činovnik u Ministarstvu inostranih poslova, da, ako već hoće da menjaju, neka most nazovu Mostom bosansko-austrijskog prijateljstva.

Ne tako davno, u sarajevskom "Oslobođenju" u čituljama se pojavila cela strana pomena/počasti Kaukčiji ef. Abdulahu, kao junaku, lideru oružanog ustanka protiv Austrougarske 1878. godine. Ovaj izuzetno uticajni čovek, imam čuvene Begove džamije, kao i dobar broj ostalih vođa velike muslimanske pobune streljani su u odmazdi austrijske okupacione vojske. Vodili su oružani ustanak protiv iste sile 36 godina pre Principa i Mlade Bosne.


Profesor Muhamed Filipović u Sarajevu nedavno podseća da je u to vreme, kada je K und K monarhija anektirala Bosnu, pa posle, iz nje izbeglo 300.000 muslimana, a 30.000 pobijeno!


Hajde da sad Princip pita: Je li hafiz Abdulah Kaukčija, pobunjenik protiv takve Austrije, bio heroj ili terorista?


Pre nešto više od dve decenije, naišao sam u Istanbulu na jednog od Nanića, potomka poznate i prebogate nekad sarajevske porodice. (Decenijama, i nakon što u njoj njih više nije bilo, ljudi su jednu od njihovih kuća u starom delu grada i dalje zvali Nanića vila.)


Na pitanje zašto su njegovi preci otišli iz Bosne, jednostavno mi je odgovorio: "Pa hrišćani došli".


Događaji su se nizali, pa su i ti hrišćani, na razne načine, jedni postali manje, a drugi više podobni onima koji su ih se bojali.

Seljo "više nije pojam"

Slobodan Princip Seljo

Ima još jedan Princip vredan pomena svakako, a posebno uz ovu temu. To je Slobodan, s nadimkom Seljo, u familiji - Boba. Predratni student, proglašen je za narodnog heroja u Drugom svetskom ratu, umro 1942. godine na Romaniji, navodno od tifusa. Njegova nagla smrt, negde oko razlaza partizana i četnika, ostala je u porodici pod znakom pitanja koje je, onda, bilo bolje ne postavljati naglas. A Bobu su cenili i partizani i četnici. O tome mi je govorio pokojni Adil Zulfikarpašić koji mi je za vreme ovog poslednjeg rata rekao da mu je Seljo u rodnoj Foči u Drugom svetskom ratu, spasao život, kao partizanu, kad su ga, vezanog žicom, vodili da ga ubiju.


U svojoj knjizi "Bošnjak - Adil Zulfikarpašić" on je kasnije napisao: "Najedanput dolazi Slobodan Princip Seljo - on je bratić Principa atentatora. Bili smo prijatelji. Seljo u bijelom suknenom seljačkom odijelu, u nekim čizmama, pa kaže: 'Gdje ste pošli?'. 'Vodimo ga komandantu', kaže jedan od njih. 'Ja sam njegov komandant'. Pa uze od četnika moj šmajser i odmah ga dade meni u ruke. Seljo Princip je bio pojam u Bosni."

Sergije Princip, urednik izdanja "Vesti" za Australiju, gde su ga ratni vetrovi odneli iz Bosne

Svojevremeno, jedan moj poznanik iz Sarajeva napisao je za Gavrila da je "isti terorista kao Brejvik" (to onaj bolesnik što je pobio u Norveškoj 77 nevinih ljudi).
Ne bi me čudilo da neko ko je ostario kao taj moj poznanik, a još ne zna šta je levo, a šta desno, danas upita i da li je Slobodan Princip Seljo, heroj antifašističkog otpora, zaista heroj ili - terorista?
 

U njegovom slučaju, još nije dotle došlo - ali je i on nestao sa naziva jedne sarajevske ulice. Zajedno s mnogim drugim antifašistima koji su oslobodili i to Sarajevo. Po sistemu: neka nama naši, eto njima njihovi, ni on nije više "pojam u Bosni".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.06.2014. 08:59
Одличан текст ! Свака част ! Посебно ми је драго што се неко коначно сетио и Слободана Принципа ! На страну идеологија - али заборављање хероја и бораца против окупатора, никад никоме добро донело није !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online