Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 27.06.2014.
08:15
S. Princip - Vesti A

Život pod Gavrilovim krstom (2): Vaskrs preči od Partije

"Vesti" iz pera urednika izdanja za Australiju, gde su ga ratni vetrovi odneli iz Bosne, objavljuju njegovu ličnu ispovest o bremenu prezimena Princip, o počastima i stradanjima zbog tog prezimena, uspomenama i onome što je od njih ostalo u današnjem Sarajevu.

Autor serijala (dečak) i njegov otac predaju cveće Bajaru (levo Đuro Pucar Stari)

Negde u ono vreme kada je inflacija bila sve veća, pa mnogo onih nula na novčanicama, pa stari i novi dinari, pare sve manje vrede, jedan mi kolega kaže:


- Brate Principe, da onaj tvoj ne ubi onog njihovog, sada bi nam plata bila u šilinzima.


Dobro, čovek se šalio. Ali, nije se retko čulo na našim prostorima: eh, da ne bi onog Principa, sa svim što se pod tim podrazumevalo.

Princip za imidž komunista

U našoj kući čuvali smo šešir Gavrila Principa i prevod stenograma zapisnika sa njegovog suđenja. To je nama bio vredan dokument. Divili smo se odbrani Rudolfa Cislera, hrabrog čoveka i svetle tačke u procesu.


Bio sam u osnovnoj školi kada je osnovan Muzej Gavrila Principa. Nova vlast je cenila atentat kao istorijski događaj i taj muzej, k tome nazivi ulica po Trifku Grabežu, Veljku Čubriloviću, Principu, trebalo je da pokažu njenu naklonost prema ovom istorijskom događaju.


I otac i majka Ljubica govorili su nemački, i došlo je kao lepo priznanje kad su zaposleni kao kustosi. Komunisti su smatrali da se Principa ne treba stideti. Da je dobar za imidž nove države - pa ceo svet je znao za njega. Tako sam ja, kao Bogdanov mali, kao osnovac trećeg/četvrtog razreda, kod Principovih stopa predavao cveće - Dželalu Bajaru, ubrzo svrgnutom premijeru Turske, pa legendama Nehruu i Naseru...


Tada, po kućama je negovan oprez - svako ko je imao radio slušao je, ali tiho, Glas Amerike. Opšti je savet bio: pazi šta govoriš. Za viceve se išlo na Goli otok. Znao sam ljude koji su tako zaglavili.
 

Šta je naš Bogdan govorio turistima o Gavri i drugovima, pa njegov doušnik preneo dalje, nikad nismo saznali. Od neke vlasti, međutim, protumačeno je da je "preuveličavao Sarajevski atentat", pa je lepo otpušten.

Život pod Gavrilovim krstom (1): Ko to brani krvavu monarhiju?

Više gladni nego siti

Tad sam bio u četvrtom razredu osnovne škole. Bio je kraj školske godine i imali smo neku priredbu. U prvom redu gostiju sedeo je i jedan viši oficir JNA - to je bila praksa, da se pokaže kako su lokalni vojni garnizon i narod zajedno.

Nešto sam recitovao i valjda mu moje ime ostalo u ušima. Pozvao me k sebi, pitao za ocene, pa za roditelje i tako.  Na pitanje šta mi otac radi, ja rekao:


- Ništa. Otpušten je.


Oficir pitao: "Zašto?"
 

Dete reklo ono što je čulo u kući:
 

- Preuveličavao Sarajevski atentat.


Istog časa, čovek me otpremio nazad ka ostaloj deci.
 

Nedavno sam se nasmejao jednom komentaru o meni na internetu, naravno, anonimnom, to su oni bednici koji bi te pljunuli iza ćoška, pa pobegli, da ih ne vidiš. Pisalo je kako je meni i mojima bilo lako u komunizmu, povlašćeni i tako to.
 

Stvarnost je bila bitno drugačija. Tad kad su stara i stari prestali da rade, negde polovinom pedesetih godina, i danas pamtim kako smo kao deca sedeli na prozoru i gledali na ulicu, kad će otac naići. Pitanje je bilo da li nosi nešto u rukama ili ne. Ako nosi, ješćemo, ako ne, gladni na spavanje.


Bilo je to vreme kada je radio svako živ ko je imao kakvu školu. Moji nisu imali posla. Majka Ljubica bila je predratna učiteljica. Da je stari hteo u partiju, možda bi mu više verovali. Odbio ih je više puta, dok nisu prestali da pitaju. Kazao im je uljudno:
 

- Ma znate, ja volim kad moja žena ofarba jaja za Vaskrs, pa neću da me za to prozivate.

Bekstvo od ustaškog noža

Nova država je u stvari za njega, rođenog 1898. godine, bila novi sistem sasvim, jednostavno nije bio deo toga. Sin Gavrilovog strica Ilije, hrabrog ratnika odlikovanog od Petra Karađorđevića, naš Bogdan jednostavno nije nalazio sebe u tom filmu.


U Sarajevo je došao kao i Gavrilo, tu se učila trgovačka akademija, način da se nađe pristojno zaposlenje. Bio je četiri godine mlađi od njega. U Prvom svetskom ratu, Austrijanci su ga, čim je dorastao, pokupili u vojsku i zaglavio je negde u Galiciji neko vreme.


Dotle je Gavrilo umirao u ćeliji u Terezijenštatu.

U Drugom ratu, opet mu nije valjalo ni ime ni nacija. Zahvaljujući prijatelju, saznao je u poslednji čas da sledećeg jutra ustaše dolaze po njega. Pobegao je u Srbiju. Majka je ostala u Sarajevu još neko vreme pod svojim devojačkim prezimenom Glišić. Onda je i ona sa malim detetom, sestrom Svetlanom rođenom u ne može gore vreme, 1941. godine, otišla za njim.

Sutra - Život pod Gavrilovim krstom (3): Prvi susret sa Andrićem

POVEZANE VESTI

Petak 27.06.2014. 13:07
Данас је у Српском Сарајеву откривен споменик Гаврилу Принципу . http://www.rtvis.tv/latn/?page=79&kat=138&vijest=74030
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online