Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 28.06.2014.
18:00
B. Božin - Vesti A

Princip kriv i za Hitlera?!

Najtiražniji nemački dnevni list "Bild" izvrnuo je zvaničnu istoriju i okrivio Mladu Bosnu i Gavrila Principa za Prvi svetski rat, ali i za Hitlera, Veliku oktobarsku revoluciju i komunizam.

Sofija i Ferdinand pred ulazak u automobil posle čega se desio atentat
 

"Šeprtlje! Ignoranti! Fanatici! Atentat u Sarajevu pre sto godina zapravo nikako nije smeo da se desi", piše "Bild" povodom stogodišnjice početka Prvog svetskog rata. 

"Lanac apsurdnih slučajnosti, greške i pogrešne odluke su ipak dovele do smrtonosnih hitaca na austrijskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda (50) i njegovu suprugu Sofiju (46), i to baš na godišnjicu venčanja. Bio je to atentat srpskog fanatika Gavrila Principa, koji je ceo svet povukao u rat. Mesec dana posle tog događaja Austrija je objavila rat Srbiji, Rusi su priskočili u pomoć Srbima, Nemci Austrijancima: Car Vilhelm II objavio je rat Rusiji i Francuskoj, Englezi su se digli protiv Nemaca - niz objava rata do 1918. godine koštale su života deset miliona vojnika i sedam miliona civila", navodi "Bild".
 

Ovaj tabloid nastavlja nagađanjem šta bi se desilo da austrijski prestolonaslednik nije ubijen u Sarajevu. I zaključuje da u avgustu 1914. godine ne bi došlo do Prvog svetskog rata. Atentat je po "Bildu" izazvao kobne lančane reakcije političkih i savezničkih obaveza, na čijem je kraju stajao rat. Smatraju čak da je sigurno da bi u veku nacionalizma mnogonacionalna austrougarska država preživela. Drugim rečima, i bez atentata u Sarajevu nacionalno pitanje verovatno bi dovelo do ratnih konflikata, ali je pitanje da li bi došlo i do svetskog rata.

Da ovaj pištolj nije opalio Izraelci i Arapi možda ne bi ratovali

"Da se nije desilo Sarajevo, istorija 20. veka bi imala sasvim drugačiji tok. Bez Prvog svetskog rata teško je zamisliti revoluciju u Rusiji i kraj ruske carevine. Radikalnog sovjetskog komunizma možda ne bi ni bilo. U Nemačkoj, gde je revolucija kanalisana, ne bi se verovatno desio Hitler, jer taj propagandista i njegovi radikalno-rasistički pogledi na svet bez izgubljenog Prvog svetskog rata i nepravedne posleratne raspodele, u šta je većina Nemaca bila uverena, ne bi mogli ni da se zamisle", tumači "Bild".


Zaključak "Bilda": Bez Prvog svetskog rata i Hitlera ne bi bilo ni Drugog svetskog rata, a SAD i Sovjetski Savez ne bi izrasli u svetske sile, dok bi Evropa bila pošteđena hladnoratovskih podela 1945. - 1989. godine.

Istorijski tok u viđenju Nemaca
 

Ni sa krajem komunizma posledice Prvog svetskog rata, po "Bildu", još nisu prevaziđene. Navodi se da su se raspale države, koje su stvorene 1919/20. godine voljom pobednika. Rat se desio u Jugoslaviji od 1991, a čak i konflikt Izraelaca i Arapa vuče korene u pograničnim napetostima Engleza i Francuza posle pada Osmanlijskog carstva 1918. godine.

Šta bi bilo kada bi bilo

Nemački dnevnik tumači da je zbog svih tih katastrofa i konflikata, koje je rodio Prvi svetski rat povukao sa sobom, taj svetski sukob označen kao evropska "prakatastrofa". I pošto ta "prakatastrofa" vodi poreklo od ubistva austrijskog prestolonaslednika, pucnji iz Sarajeva odjekivali su kroz ceo 20. vek", zaključuje "Bild" istorijsko "šta bi bilo kad bi bilo".

POVEZANE VESTI

Subota 28.06.2014. 18:16
Sada zaseda savet EU da utvrdi da je Gavrilo Princip kriv i za stanje u UKRAJINI ....a pogotovo je kriv za veliku ekonomsku krizu...ma ljudi Nemac je Nemac nacisticka svinja ostaje nacisticka svinja to ti je to. Genocidni stvorovi optuzuju miroljubive narode za sve i svasta. Zamisli krivi SRBI (Princip) za pojavu Hitlera ko da je Ferdinanda ubio u Becu a ne u Sarajevu.. I dalje vam tvrdim (Nemci) Naci stvorovi su bili i uvek ce biti.Jer se pojavljuju iz njihovog Naroda ovakvi komentari. Zapamtite NEMAC JE NEMAC ni C od COVEKA.
Subota 28.06.2014. 18:22
Први светски рат није почео 1914 године.Ратови су непрекидно сваке године у некој држави света. Јапан је напао Кореју Инчуну Цушиме 1904 године.Био је Италијански - Турски рат 1911 године око Афричких земаља. Први балкански рат је био 1912 - 1913 године. Ратове сваке године изазивају оне државе које желе да буду још богатије а то су Јапан,Немачка,САД , Британија,Француска.......све садашње богате и јаке државе нису се обогатиле од бербу вишње већ су опљачкали читав свет и зато су богате.А пошто имају и доста својих колонија имају и бесплатну радну снагу.Да Аустроугарска није била на Балкану неби било ни рата.Али Аустроугарска је хтела да Балкан буде њихова колонија.
Subota 28.06.2014. 20:06
"Bild" je isto smeće propagandno kao i "Die Zeit" koji je pljuvao po Srbima od 1912-1914., a danas piše drugačije. Sve su to jedni od izazivača rata. Da nije bilo velikih sila, ne bi bilo Prvog rata. Srbija sve i da je učestvovala u atentatu, ili sl. nije mogla pokrenuti svjetski rat, jer nije bila velika sila, i nije bila u savezu sa bandom od Francuske i Engleske dok rat nije počeo. Onaj ko je imao tenkove, avione, topove i frontalne mitraljeze spremne za eksperimente uz KOLONIJE, taj je kriv za rat. Dakle, odgovornost je ne samo na Austro-Ugarsku i Nejmačku, već i na Francusku i Britaniju, Italiju... Mali ne pokreću svjetske ratove. To samo rade Veliki - velike sile. Tako da NO PRDING!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online