Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 18.01.2014.
14:05
J. Arsenović - Vesti A

Poraženi spremaju atentant na istinu

Većina srpskih istoričara odbila je da prijavi svoje učešće na Međunarodnoj konferenciji posvećenoj Prvom svetskom ratu u organizaciji sarajevskog Instituta za istoriju, u junu ove godine. Procena je da skup u organizaciji isključivo institucija iz zemalja koje su bile poražene u tom ratu, ne nudi baš dobar okvir za objektivan pristup temi koja je prethodno ispolitizovana knjigom Kristofera Klarka "Mesečari".

Pripadnik Mlade Bosne Gavrilo Princip je bio terorista: Kristofer Klark, profesor istorije sa Kembridža

Autor Kristofer Klark, profesor istorije sa Kembridža, pripadnika Mlade Bosne Gavrila Principa naziva teroristom, a dobar deo krivice za izazivanje do tada najvećeg ratnog sukoba u svetu svaljuje na Srbiju.

Uočljiv je i izostanak poziva za istoričare iz Republike Srpske, a iz intervjua nemačkom "Veltu" profesora Ulfa Brunbauera sa Univerziteta Regensbur, inače jednog od suorganizatora sarajevske konferencije, vidi se da su Francuzi prvobitno trebali da učestvuju kao finansijeri, ali da su odustali. Prema njegovim rečima, oni su

"Srpska ekspanzija"

Nemački “Tagešspigel" se pridružuje polemici o Prvom svetskom ratu citirajući nemačkog istoričara Karla Betkea koji smatra da je u Srbiji potisnuto to da se takođe radilo o "srpskoj ekspanziji, dakle o nacionalnim interesima".
Ekspert za jugoistočnu Evropu na Univerzitetu u Tibingenu ukazuje da je u Evropi sa svih strana pobedila distanca u odnosu na tradicionalne nacionalno-istorijske priče, dok u Srbiji ovaj proces tek predstoji.
"Prepoznatljiva je tendencija da se ne želi biti izvrgnut ruglu, ali se zbog toga zatvara u kritičnu refleksiju prošlosti."

tražili da na skup budu pozvani i istoričari iz Republike Srpske ali, kako kaže, u RS nema kredibilnih istoričara. Takođe, tvrdi, da je Francuska htela da konferenciju pretvori u skup pomirenja!


- Ali nauka je jedno, a pomirenje nešto sasvim drugo - konstatuje ovaj nemački istoričar, ostavljajući nedorečeno zašto je Francuzima kao velikim pobednicima iz tog rata stalo više do pomirenja nego Nemcima, gubitnicima.


Osim Nikole Samardžića, za sada je izvesno da će na skupu u Sarajevu učestovati i Danilo Šarenac iz beogradskog Instituta za savremenu istoriju. Nemački list "Tagešspigel" navodi da je zbog toga ovaj mladi istoričar upozoren da bi to učešće moglo da naškodi njegovoj karijeri.


U izjavi za "Vesti", Šarenac je potvrdio svoje učešće ali i rekao da zbog prijave na sarajevski skup nije dobijao upozorenja, već savete starijih kolega, kao i da mu direktor Instituta na kojem je zaposlen nije zamerio prijavu učešća.


- Voleo bih da vidim i čujem druge učesnike i ako bude nešto sporno, sigurno ću reagovati - objašnjava svoje motive mladi istoričar.


Za skup je prijavio referat o učešću manjina u srpskoj vojsci u Velikom ratu, a na pitanje kako bi reagovao na tezu da je Princip bio terorista odgovara:
- To se može sasvim finim argumentima oboriti, jer to je jedna paušalna ocena i besmislena teza.

Previše euforije

Danilo Šarenac kaže da mu kao istoričaru kojem je uža specijalnost period Prvog svetskog rata, smeta euforija ne samo u Srbiji, koja se digla oko pokušaja revizije istorije.
- Mislim da moramo naći pravu meru i argumentovano odgovarati na te pokušaje koji postoje ali nisu tako organizovani kako neki tabloidi nastoje da ih prikažu, jer u suprotnom upadamo u stereotipe i zamke teorije zavere. Podsetiću na nedavnu izjavu dikrektora bečkog Državnog arhiva Volfganga Madertanera da su Austrougarska i Nemačka krive za rat, li to nije toliko pažnje privuklo domaćoj javnosti.

POVEZANE VESTI

Subota 18.01.2014. 14:15
Mislim da bi pravi odgovor na ove gluposti bio POTPUNI BOJKOT bilo kakvih konferencija i skupova.. Ne znam zašto, ali bojim se da prihvatanjem učešća na njihovim blebetanjima, samo dajemo legitimitet laži i obmani...
Subota 18.01.2014. 16:06
Sta ce nasi istoricari kod bandita.dobili po njokalici u prvom ratu i raspala im se trula imperija ko kula od karata. Svako ko izgubi ima pravo da se ljuti.ostavimo ih neka reze i placu za rajhom..na toj konferenciji gubitnika. Ja bi zinat izgradio spomenik na kalemegdanu Gavrilu Principu i uklonio bi onu masonsku bistu....
Subota 18.01.2014. 15:49
Gavrilo Princip je bio veterinar, to i sam čin ubijanja austrijskog vola dokazuje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online