Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
22
Sreda 22.01.2014.
12:44
J. Arsenović - Vesti A

Srpsko-ruski odgovor na laži

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik dogovorili su formiranje zajedničkog organizacionog odbora za obeležavanje 100 godina od Prvog svetskog rata.

Davali živote za slobodu: Srpski vojnik iz Prvog svetskog rata
 

Vučić je uveren da Srbija čuva "svoju oslobodilačku tradiciju ne dozvoljavajući bilo kome da menja tokove istorije". - To će biti veoma važna godina i veliki dani za našu zemlju - rekao je on nakon razgovora sa Dodikom u Beogradu.
 

Progovoriti o zločinima okupatora

Jubilej je i povod da se u Austriji konačno počne govoriti o ratnim zločinima koje je austrougarska vojska počinila nad civilima. Ova tema, nimalo prijatna za Beč, bila je praktično čitav vek gurana pod tepih. Dve godine nakon rata, dvojica nižih oficira izvedena su na sud ali i oslobođena krivce. Dugogodišnji predsednik Austrijskog udruženja za pravno-istorijska istraživanja Hans Hautman bavio se ratnim zločinima u Velikom ratu, ukazujući posebno na istrebljenje Rutena u Galiciji, kao i Srba u Srbiji i na teritorijama nekadašnje Habzburške.

Kada se uzme u obzir da su pre nedelju dana ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin i predsednik srpskog parlamenta Nebojša Stefanović takođe dogovarali organizovanje zajedničke manifestacije Srbije i Rusije povodom ovog jubileja, onda se već polako, neki veruju i sa zakašnjenjem, naziru konture slovenskog-savezničkog obeležavanja stogodišnjice Velikog rata. Jubileja koji je odavno prevazišao nostalgično-istorijsko prisećanje i sa pokušajima revizije uzroka rata koji dolaze od pojedinih zapadnih istoričara, a uz podršku nemačke štampe, postao posebna politička tema.


Došlo se do toliko povišenih strasti da je i diplomatija morala da deluje, pa je tako ambasador Austrije u jednom momentu srpskom kolegi Ivanu Mrkiću obećao da Beč "Principa neće nazivati teroristom", dok je francuski predsednik Oland predsedniku Srbije Nikoliću poručio da Pariz Veliki rat neće gledati kroz dioptriju revizionista.


"Vesti" su prethodnih dana došle do nezvaničnih saznanja da su vlastima u Beogradu deljeni saveti da se obeležavanje Prvog svetskog rata ne glorifikuje, a pre svega da se Nemačka i Austrija ne ističu kao odgovorne države za veliki pokolj s početka prošlog veka - jer tako nalaže novi duh ujedinjene Evrope. A za državu koja pretenduje na članstvo u EU i te kako je važno da ispoštuje očekivanja Berlina.


Pojedini srpski istoričari smatraju da srpska država već kaska u pripremi adekvatnog programa, pogotovu imajući u vidu ofanzivu u revizionističkim krugovima.


Još jesenas je u razgovoru za "Vesti" koordinator državnog organizacionog odbora Radoslav Pavlović naveo brojne programe kojima jubilej treba da bude ispraćen u sledeće četiri godine, ali ako se izuzme Ministarstvo odbrane koje je izložilo svoj plan obeležavanja, drugi resori nisi pokazali značajniju angažovanost.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.01.2014. 12:53
ovi mali despoti sto su na vlasti,vode udvoricku politiku milosa obrenovica,koji je ubio svoga kuma Vozda Karadjordja i mnogo drugih Srba koji se nisu slagali sa njegovim izdajstvom i saradnjom sa turcima! "premudri" milos je tada reko da je tako moralo da bude.i ovi danasnji ce pristati na sve pa i na reviziju istorije,samo ako im brisel zapreti!
Sreda 22.01.2014. 12:55
Sve će IZDAJNICI uraditi da se ne zamere GAZDAMA pa makar svu krivicu preuzeli na SRBE I SRBIJU . OVAKAV POLITIČKI OLOŠ SRBIJA NE PAMTI .
Sreda 22.01.2014. 13:03
Онај ко је поклонио Космет, нема право да брани образ србских хероја.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online