Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 02.07.2014.
08:45
Ž. Marković - Vesti A

Okupatoru počast i venci

Histerija oko obeležavanja stogodišnjice Sarajevskog atentata u FBiH nastavljena je i u danima posle Vidovdana. Naime, na sarajevskom groblju Lav održana je komemoracija u znak sećanja na 2.456 vojnika s cele teritorije nekadašnje Austrougarske imperije, kao i na sve druge koji su za vreme Prvog svetskog rata sahranjeni na tom groblju.

Oni koje žele reviziju istorije, pokušavaju da svale krivicu na srpski narod: Jelena Guskova
 



Time je u Sarajevu odata počast okupatorskim vojnicima što je na tragu politike koja se proteklih godina vodi iz glavnog grada BiH, a čiji je glavni cilj veličanje Austrije, Franca Ferdinanda i svega što je ta država radila, a omalovažavanje i ponižavanje Mlade Bosne, Gavrila Principa i slobodarskih ideala.


Kako su prenele agencije, većina naslednica, država koje su nastale na teritoriji austrougarske učestvovale su preko svojih predstavnika pod motom: "Ono što je zajedničko, iznad svega što nas razdvaja".


Ispred skulpture velikog lava otkriven je spomen ploča i položen venac sa zastavama tih država, kao zajednički gest i apel za zalaganje za mirnu sadašnjost i budućnost.

Nakaradna prevara

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je srpski narod nosio oslobodilačke ratove, zajedno sa drugim narodima na ovim prostorima, ali da se to tako ne predstavlja u Sarajevu, gde pokušavaju da borce za slobodu prikažu na neki sasvim drugi način.
- Očigledno je da je to prevara, tamo postoji nekakva diktatura koja pokušava da obeleži istoriju na nakaradan način - smatra Dodik.


Međutim, za istoričare i analitičare potpuno su jasne poruke koje su ovih dana plasirane iz Sarajeva. Osim pokušaja da se rehabilituje okupator i veliča država koja je anektirala BiH, događaji iz Prvog svetskog rata stavljaju se u kontekst zbivanja u građanskom ratu sa početka devedesetih, a za oba sukoba potrebno je okriviti - Srbe.


Istoričarka iz Rusije dr Jelena Guskova izjavila je da oni koji žele reviziju istorije i iznose nove navodne dokaze o uzrocima i razlozima početka Prvog svetskog rata i žele da srpski narod bude okrivljen kako bi se reklo da su Srbi uvek krivi, pa i za ono što se u Bosni dešavalo devedesetih godina prošlog veka.

Austrija pere ruke od rata

Pre stotinu godina, muškarci i žene sa teritorije bivšeg Austrougarskog carstva i iz celog sveta su poslati u rat. Sve strane su tragično verovale da je to viši interes njihovih zemalja, nacija i vođa. Kasniji tok događaja je bio dramatičan sa čak više razarajućim ratovima. Ipak, 100 godina kasnije ljudska prava, vladavina zakona i demokratija kreiraju bolji svet, navedeno je u saopštenju iz Ambasade Austrije u BiH.

 


Guskova ovih dana učestvuje na velikoj međunarodnoj konferenciji o temi "Sto godina od početka Prvog svetskog rata, istorijske i pravne studije". Sa ovog skupa šalju se poruke o pokušaju zamene teza, unižavanju slobodarskih tradicija Mlade Bosne i srpskog naroda, i ukazuje na izvrtanje istorije.

POVEZANE VESTI

Sreda 02.07.2014. 09:08
Svi koji neće da pogledaju istini u oči pričaju o nekoj reviziji a istina je da su zemlje gubitnici rata počele da obnavljaju saveze i pripreme za nastavak rata.Ponovo se od Srbije traži da klekne i ispuni sve njihove zahteve.
Sreda 02.07.2014. 11:32
Za svo ovo vreme SANU se ne oglasava. Pokrile se masoncine usima i slusaju gazde (cast retkim izuzecima). Treba neko javno da postavi pitanje, sta je uopste njihova funkcija sem da glodju masne pare iz drzavnog budzeta. Niti jednu tribinu nisu organizovali a Guskova treba da se oglasava umesto njih. AKADEMICI sram da vas bude hleba koji zderete.
Sreda 02.07.2014. 12:58
naročito , je "bosačerose", pogodilo gostovanje Bečke filharmonije,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online