Sreda 02.07.2014.
08:45
Ž. Marković - Vesti

Okupatoru počast i venci

Oni koje žele reviziju istorije, pokušavaju da svale krivicu na srpski narod: Jelena Guskova
 



Time je u Sarajevu odata počast okupatorskim vojnicima što je na tragu politike koja se proteklih godina vodi iz glavnog grada BiH, a čiji je glavni cilj veličanje Austrije, Franca Ferdinanda i svega što je ta država radila, a omalovažavanje i ponižavanje Mlade Bosne, Gavrila Principa i slobodarskih ideala.


Kako su prenele agencije, većina naslednica, država koje su nastale na teritoriji austrougarske učestvovale su preko svojih predstavnika pod motom: "Ono što je zajedničko, iznad svega što nas razdvaja".


Ispred skulpture velikog lava otkriven je spomen ploča i položen venac sa zastavama tih država, kao zajednički gest i apel za zalaganje za mirnu sadašnjost i budućnost.

Nakaradna prevara

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je srpski narod nosio oslobodilačke ratove, zajedno sa drugim narodima na ovim prostorima, ali da se to tako ne predstavlja u Sarajevu, gde pokušavaju da borce za slobodu prikažu na neki sasvim drugi način.
- Očigledno je da je to prevara, tamo postoji nekakva diktatura koja pokušava da obeleži istoriju na nakaradan način - smatra Dodik.


Međutim, za istoričare i analitičare potpuno su jasne poruke koje su ovih dana plasirane iz Sarajeva. Osim pokušaja da se rehabilituje okupator i veliča država koja je anektirala BiH, događaji iz Prvog svetskog rata stavljaju se u kontekst zbivanja u građanskom ratu sa početka devedesetih, a za oba sukoba potrebno je okriviti - Srbe.


Istoričarka iz Rusije dr Jelena Guskova izjavila je da oni koji žele reviziju istorije i iznose nove navodne dokaze o uzrocima i razlozima početka Prvog svetskog rata i žele da srpski narod bude okrivljen kako bi se reklo da su Srbi uvek krivi, pa i za ono što se u Bosni dešavalo devedesetih godina prošlog veka.

Austrija pere ruke od rata

Pre stotinu godina, muškarci i žene sa teritorije bivšeg Austrougarskog carstva i iz celog sveta su poslati u rat. Sve strane su tragično verovale da je to viši interes njihovih zemalja, nacija i vođa. Kasniji tok događaja je bio dramatičan sa čak više razarajućim ratovima. Ipak, 100 godina kasnije ljudska prava, vladavina zakona i demokratija kreiraju bolji svet, navedeno je u saopštenju iz Ambasade Austrije u BiH.

 


Guskova ovih dana učestvuje na velikoj međunarodnoj konferenciji o temi "Sto godina od početka Prvog svetskog rata, istorijske i pravne studije". Sa ovog skupa šalju se poruke o pokušaju zamene teza, unižavanju slobodarskih tradicija Mlade Bosne i srpskog naroda, i ukazuje na izvrtanje istorije.

2024 © - Vesti online