Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.07.2015.
21:21
B. Božin - Vesti A

Masovan izgon izbeglica s Balkana

Savezni ured za migraciju i izbeglice (BAMF), najavio je da će intenzivirati rad s azilantima sa zapadnog Balkana, kako bi se smanjio njihov broj i, prema rečima Manfreda Šmita, šefa BAMF-a, "potrebna snaga usmerila na izbeglice iz kriznih regiona".

Reuters/S.N.
Ubrzan postupak vraćanja: Rigorozne mere prema izbeglicama iz jugoistočne Evrope (Foto: Ilustracija)

Od početka godine bilo je 190.000 zahteva za azil u Nemačkoj, od kojih 78.000 dolazi iz država zapadnog Balkana. Time, kako se navodi, ima duplo više zahteva iz zemalja koje su kandidati za EU nego iz Sirije - pravog ratnog regiona.

Iako je u Bosni, Srbiji i Makedoniji ekonomski delikatna situacija, siromaštvo i želja za radom nisu razlog da se dobije azil, smatra Šmit.

- Na jugu Srbije je mesečna plata u proseku 150 evra, u Nemačkoj dobijaju 143 evra džeparac. Ako još povedu porodicu, dobijaju ono što u otadžbini nikada ne mogu da zarade - objasnio je on.

U velikoj koaliciji se prethodnih dana rasplamsava sukob u vezi s tim. Bavarska vlada je u ponedeljak odlučila da zauzme oštriji kurs prema izbeglicama s Balkana, koji podrazumeva da će azilanti s tog prostora dobiti vrlo male ili nikakve šanse da ostanu, kao i da će postupak vraćanja biti ubrzan.

Bavarski premijer Horst Zehofer najavio je "rigorozne mere" prema izbeglicama iz jugoistočne Evrope i izgradnju posebnih prihvatnih centara za one koji dolaze iz zemalja kao što su Albanija, Kosovo i Crna Gora, koji imaju "minimalne šanse za ostanak" za razliku od onih kojima je "zaista potrebna zaštita".

Razdvajanje izbeglica prema zemlji porekla? Reakcije na to su burne, posebno iz redova SPD-a i opozicionih Zelenih i Levih, koji bavarskog premijera Zehofera optužuju za populizam i "jeftini rasizam". Takođe, organizacije za ljudska prava i migrantski savezi šokirani su ovim planovima iz Minhena.

Međutim, u osnovi je argumentacija bavarske CSU slična onoj koju prethodnih meseci zastupa savezna vlada, koja deli izbeglice u dve grupe: one kojima je potrebna zaštita i oni kojima ona nije nužno potrebna. U prvu grupu spadaju, prema ministru unutrašnjih poslova Tomasu de Mezijeru, izbeglice iz Sirije, Avganistana i Eritreje, koji beže od rata i nasilja. Na drugoj strani su azilanti s Balkana, koji dolaze iz ekonomskih razloga u Nemačku.

U prvom polugođu ove godine je skoro 40 odsto zahteva za azil dolazilo od stanovnika balkanskih država - Kosova, Albanije i Srbije. Za Zehofera je to "masovna zloupotreba azila". Čak je i kancelarka Angela Merkel nedavno izjavila da iz država zapadnog Balkana, koje su kandidati za EU ili imaju izgleda za taj status "ne može da dolazi hiljade zahteva za azil".

Sigurne zemlje

Prošle jeseni je vlada rangirala Srbiju, Makedoniju i BiH kao sigurne zemlje, kako bi njihove izbeglice brže mogla da vrati kućama. Efekti toga se nisu pokazali, jer i dalje dolazi mnogo azilanata, sada posebno s Kosova i iz Albanije. Mezijer i Zehofer bi želeli što pre da i te zemlje stave na listu sigurnih država porekla, ali žestok otpor tome pružaju SPD, Zeleni i Levi. U Bundesratu (Veću pokrajina) do sada se nije mogla postići većina po ovom pitanju.

Izbeglički smeštaji prepuni

U međuvremenu su se pobunile pokrajine i komune, kojima je pritisak postao prevelik. Izbeglički smeštaji su prepuni, a nadležne službe preopterećene. Pod pritiskom toga stare pozicije su uzdrmane. Nedavno se gradonačelnik Hamburga Olaf Šolc iz SPD-a izjasnio za to da se i druge balkanske države rangiraju kao sigurne, a i premijer Baden-Virtemberga Vinfrid Krečman iz Zelenih je pomirljivo najavio da želi nove razgovore o ovoj temi, što okreće stvari u prilog Zehofera i kursa savezne vlade.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online