Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 13.07.2015.
22:06
Srna A

10 uslova pred Grčkom, Sirizin partner odbija da glasa za njih

Briselska drama završila se za grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, ali ga sada čeka nova, i to kod kuće. Paket mera koji je dogovoren u Briselu treba da odobri grčki parlament, a Sirizin koalicioni partner, Stranka nezavisnih Grka, saopštila je da njeni članovi ne mogu da podrže predloge kreditora.

Reuters
Grci se okupljaju ispred parlamenta sa jasnom porukom poslanicima Sirize: "Ne" novom dogovoru

- U sporazumu se govori o 50 milijardi evra garancija koje se odnose na javnu imovinu, izmenama zakona, uključujući zaplene kuća. Sa tim se ne možemo saglasiti – rekao je lider Stranke nezavisnih Grka, Panos Kamenos.

Ipak, on je naglasio da će ta partija ostati deo koalicije sa Ciprasovom Sirizom.

Cipras se i unutar Sirize suočava sa nesuglasicama oko dogovora sa liderima EU. Međutim, proevropske opozione stranke podržavaju mere štednje, čime bi moglo biti obezbeđeno njihovo usvajanje u parlamentu.

Prema dogovorenim uslovima, grčki parlament do srede, 15. jula, mora da usvoji niz reformi. Ovo su mere koje su kreditori stavili pred Grke. Cipras ih je prihvaito, a sada predstoji glasanje u parlamentu.  

1. Da se usvoje zakone za efikasniji sistem PDV-a i proširenje poreske osnove kako bi se povećali prihodi, početak reformi penzionog sistema, osiguravanje nezavisnosti državne statističke agencije i obezbeđivanje "kvazi-automatskih rezova u potrošnji" u slučaju da se ne ostvari budžetski suficit. 

2. Do 22. jula moraju da se usvoje zakoni za reformu sistema građanskog prava kako bi se učinili efikasnijim i smanjili troškovi. 

3. Mora da se modernizuje i ojača administraciju, kao i da se smanje njene troškove, a prve predloge na tom planu Grčka treba da dostavi do 20 jula. 

4. Među uslovima koje Atina treba da sprovede su i promene koje bi omogućile rad prodavnica nedeljom, produženje radnog vremena prodavnica, liberalizacija u vlasništvu apoteka, ograničenja za pekare i mlekare, kao o otvaranje zatvorenih profesija među kojima je prevoz trajektima. 

5. Grčka mora i da ubrza program privatizacije prebacivanjem 50 milijardi evra vredne imovine u nezavisan fond sa sedištem u Atini koji treba da osnuje kako bi se u njega prikupljala sredstva od privatizacije, pomoću kojih će otplaćivati novi zajam i refinansirati banke. Fondom bi upravljale grčke vlasti pod nadzorom relevantnih evropskih institucija. 

6. Grčka mora da traži podršku Međunarodnog monetarnog fonda pošto istekne njen sadašnji program s MMF-om početkom 2016. 

7. Atina mora da dozvoli predstavnicima Evropske centralne banke, MMF-a i Evropske komisije, ranije poznatim kao "trojka" da se vrate u Atinu, a vlada mora da se konsultuje s tim institucijama o nacrtima svih važnih zakona pre odlaska u parlament. 

8. Vlada u Atini mora da preispita i izmeni neke zakone usvojene u poslednjih šest meseci za koje se smatra da su unazadili prethodne reformske mere. 

9. Grčka mora da pokrene neophodne korake za jačanje finansijskog sektora, uključujući odlučnu borbu sa nenaplativim zajmovima i eliminisanje političkog uticaja na bankarski sektor. 

10. Kao preduslov za početak pregovora o novom programu pomoći iz Evropskog stabilizacionog mehanizma, Atina mora u narednim danima u parlamentu da izglasa niz mera, koje se, između ostalog, odnose na pojednostavljenje poreza na dodatu vrednost i širenje poreske osnove i poboljšanje dugoročne održivosti penzionog sistema.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.07.2015. 22:22
Omča je stavljena na vrat svih Grka . Još uvek ima nade ako se posluša Grčki narod . U suprotnom sledi neviđen bankarski "masakr" Grčke . Cipras je izdao Grčku i svakog dana sve više liči na picoustog majmuna ... Nažalost .
Ponedeljak 13.07.2015. 23:10
Dali neka država ima korist od EU i MMF ??? Oni su profesionalni LOPOVI .Sve države koje su ušle u EU sada su deset puta više dužnije i sada su robovi Brisela .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online