Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 11.07.2015.
09:31
Tanjug A

Grčki parlament podržao vladin plan reformi, MMF zadovoljan, građani iznevereni

Grčki parlament odobrio je u subotu rano ujutru plan reformi za rešavanje dužničke krize koji je predložio premijer Aleksi Cipras. Parlament je ovlastio Cirpasa i igrčku delegaciju da zaključi sporazum sa kreditorima po uslovima predloženim planom. Cipras je posle glasanja rekao da je dobio snažan mandat da završi pregovore sa međunarodnim kreditorima. Trojka kreditora, Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond, dali su pozitivan odgovor za zahtev grčke vlade da započne pregovore o novom paketu kreditne pomoći.

Reuters
Cipras slavi "pobedu" u grčkom parlamentu

Za tekst zakona o pregovorima i postizanju sporazuma o kreditu sa Evropskim mehanizmom stabilnosti (ESM), glasalo je 251 poslanika, a 32 su bila protiv, dok je osam glasalo samo sa "prisutan", objavio je potpredsednik parlamenta Aleksis Mitropulos. Vladajuća koalicija Sirize i Anela odobrila je Nacrt zakona, zajedno sa predstavnicma Nove demokratije, Potamija i PASOK-a, dok su Zlatna zora i Komunistička partija glasale protiv.

Grčki premijer je u saopštenju naveo da je dobio jak mandat da postigne ekonomski održiv i socijalno pravedan sproazum. On nije pomenuo pobunjenike, u okviru svoje levičarske partije Siriza, koji su bili uzdržani, kada se glasalo za podršku merama, ali je rekao da se fokusirao na završetak pregovora.

- Sadašnji prioritet je da pregovori dobiju pozitivan ishod, a sve ostalo u svoje vreme - rekao je Cipras.

Prema neimenovanom izvoru agencije Rojters, institucije poznatije kao "trojka" dobile su plan grčke vlade sa zahtevom da otvore pregovore o finansijskoj pomoći, a njihovim preporukama rukovodiće se ministri finansija EU na današnjem sastanku u Briselu. Grčki predlog stigao je u Brisel skoro dva sata pre isteka roka, ranije određenog u četvrtak u ponoć.

Reuters
Grci protestovali ispred skupštine dok su poslanici glasali

Usvojeni predlog kombinuje povećanja poreza i smanjenja potrošnje, a kako je Cipras rekao, u mnogim tačkama je bolji od paketa koji su građani odbili 5. jula na referendumu, dodajući da je Grčka dobila ozbiljne koncesije za restrukturisanje duga.

Međutim, usvajanje predloga iznedrilo je pobunjenike unutar Sirize, ali i proteste u Atini, uoči glasanja. Demonstranti su tražili da vlada poštuje odluku građana, koji su u nedelju, na referendumu, odbacili sličnu ponudu kreditora o nastavku pomoći Grčkoj.

Kako navodi Rojters, skup je bio manji nego onaj uoči referenduma, ali pokazuje snažan otpor novim merama štednje. Demonstranti su, na centralnom trgu Sintagma u Atini, uzvikivali slogane i nosili transparente s natpisima kao što su "Grčka nije kolonija!", "Siriza podržava kapitalizam" i "Ne!".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online