Ponedeljak 13.07.2015.
22:06
Srna

10 uslova pred Grčkom, Sirizin partner odbija da glasa za njih

Reuters
Grci se okupljaju ispred parlamenta sa jasnom porukom poslanicima Sirize: "Ne" novom dogovoru

- U sporazumu se govori o 50 milijardi evra garancija koje se odnose na javnu imovinu, izmenama zakona, uključujući zaplene kuća. Sa tim se ne možemo saglasiti – rekao je lider Stranke nezavisnih Grka, Panos Kamenos.

Ipak, on je naglasio da će ta partija ostati deo koalicije sa Ciprasovom Sirizom.

Cipras se i unutar Sirize suočava sa nesuglasicama oko dogovora sa liderima EU. Međutim, proevropske opozione stranke podržavaju mere štednje, čime bi moglo biti obezbeđeno njihovo usvajanje u parlamentu.

Prema dogovorenim uslovima, grčki parlament do srede, 15. jula, mora da usvoji niz reformi. Ovo su mere koje su kreditori stavili pred Grke. Cipras ih je prihvaito, a sada predstoji glasanje u parlamentu.  

1. Da se usvoje zakone za efikasniji sistem PDV-a i proširenje poreske osnove kako bi se povećali prihodi, početak reformi penzionog sistema, osiguravanje nezavisnosti državne statističke agencije i obezbeđivanje "kvazi-automatskih rezova u potrošnji" u slučaju da se ne ostvari budžetski suficit. 

2. Do 22. jula moraju da se usvoje zakoni za reformu sistema građanskog prava kako bi se učinili efikasnijim i smanjili troškovi. 

3. Mora da se modernizuje i ojača administraciju, kao i da se smanje njene troškove, a prve predloge na tom planu Grčka treba da dostavi do 20 jula. 

4. Među uslovima koje Atina treba da sprovede su i promene koje bi omogućile rad prodavnica nedeljom, produženje radnog vremena prodavnica, liberalizacija u vlasništvu apoteka, ograničenja za pekare i mlekare, kao o otvaranje zatvorenih profesija među kojima je prevoz trajektima. 

5. Grčka mora i da ubrza program privatizacije prebacivanjem 50 milijardi evra vredne imovine u nezavisan fond sa sedištem u Atini koji treba da osnuje kako bi se u njega prikupljala sredstva od privatizacije, pomoću kojih će otplaćivati novi zajam i refinansirati banke. Fondom bi upravljale grčke vlasti pod nadzorom relevantnih evropskih institucija. 

6. Grčka mora da traži podršku Međunarodnog monetarnog fonda pošto istekne njen sadašnji program s MMF-om početkom 2016. 

7. Atina mora da dozvoli predstavnicima Evropske centralne banke, MMF-a i Evropske komisije, ranije poznatim kao "trojka" da se vrate u Atinu, a vlada mora da se konsultuje s tim institucijama o nacrtima svih važnih zakona pre odlaska u parlament. 

8. Vlada u Atini mora da preispita i izmeni neke zakone usvojene u poslednjih šest meseci za koje se smatra da su unazadili prethodne reformske mere. 

9. Grčka mora da pokrene neophodne korake za jačanje finansijskog sektora, uključujući odlučnu borbu sa nenaplativim zajmovima i eliminisanje političkog uticaja na bankarski sektor. 

10. Kao preduslov za početak pregovora o novom programu pomoći iz Evropskog stabilizacionog mehanizma, Atina mora u narednim danima u parlamentu da izglasa niz mera, koje se, između ostalog, odnose na pojednostavljenje poreza na dodatu vrednost i širenje poreske osnove i poboljšanje dugoročne održivosti penzionog sistema.

2024 © - Vesti online