Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 13.07.2015.
18:28
jutarnji.hr A

Evropa rasprodaje grčku imovinu, Cipras skinuo sako i vikao "hoćete i ovo da uzmete?"

Grčki premijer Aleksis Cipras posle maratonskih pregovora u Briselu prihvatio je bolne uslove koje su pred njega postavili lideri zemalja evrozone. Jedan od njih je da se grčka imovina vredna 50 milijardi evra preda spoljašnjem i "nezavisnom" fondu, koji bi je postupno privatizovao. U noći koja je predugo trajala bilo je svega i rečeno je svašta, a kako su otkrili predstavnici pojedinih delegacija, Cipras je u jednom momentu skinuo sako i povikao na nemačku kancelarku Angelu Merkel "hoćete li i ovo da uzmete".

Tanjug/AP
Možda je Nemačka Grcima odrala kožu, ali je Ciprasu ostavila sako da se "kao čovek" vrati kući

Tokom 17 sati ubeđivanja nije samo grčka delegacija predvođena premijerom Ciprasom bila u sukobu sa ostalima, već su se evropski lideri, koji predstavljaju različite struje, međusobno nadmudrivali i sukobljavali.

- Ako ste odlučili da isterate Grčku, budite odgovorni da to i kažete - napao je italijanski premijer Mateo Renci nepopustljive kolege u Briselu, predvođene Angelom Merkel.

Bolni ustupci Grčke

Aleksis Cipras je morao da učini dva veoma bolna ustupka. Prvi je uslov nastavka učestvovanja MMF-a u novom programu finansijske pomoći, a drugi da se grčka imovina od 50 milijardi evra preda spoljnom i nezavisnom fondu, koji bi postupno privatizovao tu imovinu. I Cipras je dobio ustupak pa će sedište fonda ipak biti u Grčkoj, a ne van nje u Luksemburgu, kako se ranije govorilo. Prihodi od privatizacije koristiće se za smanjenje grčkog duga i dokapitalizaciju grčkih banaka. U zamenu za ustupke Grčkoj će se olakšati servisiranje duga kroz duže rokove otplate i niže kamate.

Međutim, to nikako ne znači da je Italijan bio na strani svog grčkog kolege, već su njega morile druge brige, što je i rekao. Priznavši da je Cipras "prvi pogazio pakt referendumom", Renci je dodao: "Stanje je složeno, ali Evropa je potrebna na mnogim bojištima, poput ukrajinske krize, pa islamističkog terorizma, pa nuklearnih pregovora s Iranom, pa Libije…" Ovaj svoj stav dodatno je zaoštrio tokom noći rečima: "Na granicama Mediteran gori, u Ukrajini se puca, a mi ovde da raspravljamo o tome koliko kanala sme da ima grčka javna televizija?".

Italijanski premijer se na kraju postavio ultimativno: "Dosta je igranja rečima. Ili sklapamo sporazum ili neka oni koji mu se protive to kažu ovde i odmah. Kako god da iziđemo iz ove duge noći, ostaće ruševine, na kojima morati  ponovo da se gradi".

Svedoci mučne noći pričaju da je nemački ministar finansija Volfgang Šojble u jednom momentu izazivački upitao predsednika Evropske centralne banke Marija Dragija: "Zar misliš da sam budala?". Kako se priča, Dragi je gospodski ustao jer nije mogao da Šojbleu kaže "ne".

U nastavku sednice, pred zoru, grčki premijer Cipras skinuo je sako i ponudio ga Angeli Merkel uz reči: "Hoćete li i ovo uzeti?".

Francuski predsednik Fransoa Oland je posle postizanja dogovora rekao da je to "istorijska odluka koja Grčkoj omogućava ostanak u evrozoni". Ciprasovu odluku nazvao je "odvažnim izborom".

- Sporazum postignut između Grčke i njenih partnera u evrozoni sadrži široku paletu reformi s kojima, verujem, Grčka ima šansu da se vrati na put rasta, ali taj put će bit dug i težak - rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Posle postignutog dogovora u Briselu, poslanici grčkog parlamenta moraće da izglasaju bolne reforme. I parlamenti nekih država članica evrozone moraće da potvrde dogovor, jer im tako nalaže njihovo zakonodavstvo. Među tim parlamentima je i nemački Bundestag.

Grčki ministar rada Panos Skurletis predviđa da u Grčkoj dogovoreni paket reforma neće proći glatko. On ocenjuje da je ponuda Grčkoj neodrživa i predviđa da neki poslanici neće pristati na te uslove. Prema njegovom mišljenju postoje dva scenarija za sprovođenje sporazuma: dobiti glasove od drugih stranaka ili formirati vladu nacionalnog jedinstva. On čak predviđa da će morati da se održe vanredni izbori.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.07.2015. 18:39
Neće oni sako, hoće gaće.
Ponedeljak 13.07.2015. 19:00
ХАХАХХА... што би неки рекли : "терају комендију са народем" ?? Чему референдум и сва игранка када се на крају опет вратило - на почетак... Британцима се мора одати признање на мајсторству, иако су проваљени од самог старта... додуше - проваљени од мањег броја људи - али ипак проваљени... "сириза" - подвала века наивним грцима... као и "че*тнички војвода" глупим србима....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online