Ponedeljak 13.07.2015.
18:28
jutarnji.hr

Evropa rasprodaje grčku imovinu, Cipras skinuo sako i vikao "hoćete i ovo da uzmete?"

Tanjug/AP
Možda je Nemačka Grcima odrala kožu, ali je Ciprasu ostavila sako da se "kao čovek" vrati kući

Tokom 17 sati ubeđivanja nije samo grčka delegacija predvođena premijerom Ciprasom bila u sukobu sa ostalima, već su se evropski lideri, koji predstavljaju različite struje, međusobno nadmudrivali i sukobljavali.

- Ako ste odlučili da isterate Grčku, budite odgovorni da to i kažete - napao je italijanski premijer Mateo Renci nepopustljive kolege u Briselu, predvođene Angelom Merkel.

Bolni ustupci Grčke

Aleksis Cipras je morao da učini dva veoma bolna ustupka. Prvi je uslov nastavka učestvovanja MMF-a u novom programu finansijske pomoći, a drugi da se grčka imovina od 50 milijardi evra preda spoljnom i nezavisnom fondu, koji bi postupno privatizovao tu imovinu. I Cipras je dobio ustupak pa će sedište fonda ipak biti u Grčkoj, a ne van nje u Luksemburgu, kako se ranije govorilo. Prihodi od privatizacije koristiće se za smanjenje grčkog duga i dokapitalizaciju grčkih banaka. U zamenu za ustupke Grčkoj će se olakšati servisiranje duga kroz duže rokove otplate i niže kamate.

Međutim, to nikako ne znači da je Italijan bio na strani svog grčkog kolege, već su njega morile druge brige, što je i rekao. Priznavši da je Cipras "prvi pogazio pakt referendumom", Renci je dodao: "Stanje je složeno, ali Evropa je potrebna na mnogim bojištima, poput ukrajinske krize, pa islamističkog terorizma, pa nuklearnih pregovora s Iranom, pa Libije…" Ovaj svoj stav dodatno je zaoštrio tokom noći rečima: "Na granicama Mediteran gori, u Ukrajini se puca, a mi ovde da raspravljamo o tome koliko kanala sme da ima grčka javna televizija?".

Italijanski premijer se na kraju postavio ultimativno: "Dosta je igranja rečima. Ili sklapamo sporazum ili neka oni koji mu se protive to kažu ovde i odmah. Kako god da iziđemo iz ove duge noći, ostaće ruševine, na kojima morati  ponovo da se gradi".

Svedoci mučne noći pričaju da je nemački ministar finansija Volfgang Šojble u jednom momentu izazivački upitao predsednika Evropske centralne banke Marija Dragija: "Zar misliš da sam budala?". Kako se priča, Dragi je gospodski ustao jer nije mogao da Šojbleu kaže "ne".

U nastavku sednice, pred zoru, grčki premijer Cipras skinuo je sako i ponudio ga Angeli Merkel uz reči: "Hoćete li i ovo uzeti?".

Francuski predsednik Fransoa Oland je posle postizanja dogovora rekao da je to "istorijska odluka koja Grčkoj omogućava ostanak u evrozoni". Ciprasovu odluku nazvao je "odvažnim izborom".

- Sporazum postignut između Grčke i njenih partnera u evrozoni sadrži široku paletu reformi s kojima, verujem, Grčka ima šansu da se vrati na put rasta, ali taj put će bit dug i težak - rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Posle postignutog dogovora u Briselu, poslanici grčkog parlamenta moraće da izglasaju bolne reforme. I parlamenti nekih država članica evrozone moraće da potvrde dogovor, jer im tako nalaže njihovo zakonodavstvo. Među tim parlamentima je i nemački Bundestag.

Grčki ministar rada Panos Skurletis predviđa da u Grčkoj dogovoreni paket reforma neće proći glatko. On ocenjuje da je ponuda Grčkoj neodrživa i predviđa da neki poslanici neće pristati na te uslove. Prema njegovom mišljenju postoje dva scenarija za sprovođenje sporazuma: dobiti glasove od drugih stranaka ili formirati vladu nacionalnog jedinstva. On čak predviđa da će morati da se održe vanredni izbori.

2024 © - Vesti online