Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 12.02.2015.
20:42
Srna, Beta A

Porošenko: Biće teško dogovoriti se sa prorusima

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko upozorio je da će biti teško postići uspešan mirovni sporazum između Kijeva i proruskih snaga.

Fonet/AP
Porošenko se nada da će sporazum uspeti i na terenu

- Bili su to veoma teški pregovori i očekujemo da neće biti ni lak proces sprovođenja dogovora - rekao je Porošenko posle razgovora sa liderima Evropske unije o sporazumu potpisanom ranije na samitu u Minsku.

Maratonski razgovori između Porošenka, ruskog predsednika Vladimira Putina, nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Fransoa Olanda rezultirali su dogovorom za okončanjem desetomesečnog sukoba na istoku Ukrajine.

- Zahtevali smo bezuslovan prekid vatre. Na žalost, oni su zahtevali najmanje 70 časova pre početka prekida vatre. Odmah posle potpisivanja dogovora, prorusi su pokrenuli ofanzivu. To je razlog zbog kog je veoma važno za sve nas da pritisak bude na održavanju obećanog o prekidu vatre, povlačenju teškog oružja, hitnog oslobađanja svih talaca, povlačenja svih stranih vojnika i plaćenika i zatvaranja granice - naglašava Porošenko.

Evropski lideri uoči održanog samita u Briselu takođe su izrazili oprez povodom današnjeg sporazuma o prekidu vatre u Ukrajini, uz poruku da je najvažnije sprovesti dogovoreno.

Francuski predsednik Fransoa Oland koji je na samit u Brisel došao iz Minska, rekao je da je sada "presudan trenutak".

- Sve još može da krene u jednom pravcu ili drugom, naredni sati su odlučujući - rekao je Oland.

- To podrazumeva da nastavimo da budemo budni, da vršimo pritisak i nastavimo u pravcu kojim se krenulo... Mislim da smo na dobrom putu – rekao je Oland i naglasio da potpisnici treba da budu odgovorni, misleći na Rusiju i Ukrajinu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je još u Minsku ocenila da je sporazum "tračak nade", ali da je bitno da dela slede reči.

Britanski premijer Dejvid Kameron je ocenio da su "važniji postupci na terenu od reči na komadu papira".

- Treba jasno da stavimo do znanja da Vladimir Putin mora da zna da će sankcije koje smo uveli biti promenjene samo ako se promeni njegovo ponašanje - rekao je Kameron.

Visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federika Mogerini ocenila je da je sporazum u Minsku "definitivno korak u pravom smeru" i istakla da je "važna stvar da prekid vatre stupi na snagu u noći između subote i nedelje".

- Znamo iz iskustva da je potpisivanje sporazuma važno, ali je sprovođenje još važnije za ljude na terenu - rekla je Mogerini.

EU je u ponedeljak odložila do 16. februara sprovođenje novih sankcija prema Rusiji o kojima je ranije bilo odlučeno, zbog njene umešanosti u ukrajinski sukob, da bi se dala šansa mirovnim pregovorima.

POVEZANE VESTI

Petak 13.02.2015. 07:10
Porusenko ne smije prestati ratovat inace ode glava !!!?
Četvrtak 12.02.2015. 21:04
Ukrajina najveca drzava Evrope !
Četvrtak 12.02.2015. 21:08
Proradio off topic , hocu reci muka !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online