Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Ponedeljak 09.02.2015.
10:00
B. Božin - Vesti A

Nemačka uskoro na frontu?

Informativni portal Infokop tvrdi da je nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen sredinom januara u Berlinu obećala generalnom sekretaru NATO pakta Jensu Stoltenbergu novčanu pomoć od više milijardi evra, kao i vojnike za učvršćivanje pozicije Alijanse protiv Rusije.

Beta/AP
Šefica Bundesvera: Ursula fon der Lajen

Nemačko ratno vazduhoplovstvo (Luftvafe) već obavlja patrolne letove iznad Baltika, specijalne jedinice su na putu ka Poljskoj, Litvaniji i Letoniji, a broj osoblja u bazi u Šćećinu, centru međunarodnih trupa Severoistok, biće udvostručen i povećan do 60.000 vojnika.

Na čelu specijalne jedinice za brza dejstva biće pripadnici nemačkog Bundesvera, a oko 4.000 veterana iz Avganistana i Iraka činiće "kičmu" jedinica za brzo delovanje Vrh koplja, kaže ovaj portal.

Nemačka je osim toga obećala da će izdvajati dva procenta svog ekonomskog potencijala za vojne svrhe - duplo više nego do sada - što odgovara povećanju od 20 milijardi evra godišnje. I to usred krize sa evrom.

Propagandni rat

Kampanja protiv Rusa

Zbog svega što se dešava, jednostrano i antirusko izveštavanje iz Ukrajine nije nikakvo čudo ni posle perioda smirivanja situacije, jedan je od zaključaka autora komentara.

Osim konkretnih vojnih priprema, ovaj portal koji je u stalnom sukobu sa takozvanim mejnstrim medijima - programima državne televizije i novinskim izdanjima velikih medijskih koncerna na čelu sa Aksel Špringer grupom - tvrdi da je ratna propaganda u punom jeku, navodeći brojne primere za to.

- NATO se naoružava protiv Rusije, a Nemačka je na čelu, dok Nemci o tome još uvek ništa ne znaju - tvrdi ovaj portal.

"Politička elita ima problem kako da manipuliše Nemcima, a da ne ispadne da je ona ta koja navodi na rat, jer bi javnost bila protiv. Zato je neophodno prezentirati joj sliku neprijatelja, što jednostavniju - to bolje. Zbog toga je ponovo neophodan zli Rus, protiv koga "mi" moramo da se naoružamo", piše komentator.

Sajt navodi primere izveštavanja novinara Prvog programa nemačke televizije ARD, Uda Liliškea, od 25. januara o napadu raketama na Marijupolj, za koji je odmah okrivio Ruse i zatražio pojačavanje sankcija, mada je potpuno nejasno ko je napad izvršio.

- Rusija nije ispalila nikakve rakete, a Liliške je već uhvaćen u laži: Još u maju 2014. je izveštavao pogrešno, kada je naveo da je dvoje ljudi u Krasnojarsku poginulo od oružja pobunjenika, a pokazalo se da su ubice bile sa suprotne strane - kaže se u ovom tekstu.

Navode se i drugi primeri dezinformisanja javnosti kroz programe državne televizije ARD i ZDF.

Obavezna saradnja sa SAD

Koncern Špringer, treća najveća medijska kuća u Nemačkoj, u najmanju ruku otvoreno u svom kodeksu (koga su dužni da se pridržavaju svi zaposleni), u tački 3 navodi da je firma utemeljena "na podršci transatlantskom savezništvu i solidarnosti u slobodnoj svetskoj zajednici sa Sjedinjenim Američkim Državama".

- Posebna je ironija da je urednik Špringerovog list "Velt", Jerg Ajgendorf, napao pojavljivanje urednika ruske televizije Raša tudej u jutarnjem programu kao otvaranje vrata za prorusku kampanju - dakle, čovek koji se ugovorom obavezao na laži, podmeće ruskom kolegi novinarsku propagandu. Pri tome svi znaju da su ruski mediji državno vlasništvo, pa je jasno da su dužni da šire državnu kampanju.

Istovremeno se manipulacije i insceniranje političkog "realiteta" u Nemačkoj prodaju kao nezavisno novinarstvo. Tako gledano, ruska propaganda radi u najmanju ruku sa otvorenim vizirom, zaključuje autor Infokopa.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.02.2015. 10:13
Ne verujem da će se Nemci tek tako upustiti u Američke podvale . Ukoliko ipak to odluče pre toga treba da znaj da ako RUSI krenu na Berlin više iz njega neće izaći nikada .
Ponedeljak 09.02.2015. 11:08
Koji idiotizam!
Ponedeljak 09.02.2015. 12:31
Германима никад не треба веровати!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online