Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 05.02.2015.
20:59
Srna A

NATO trupe stižu u istočnu Evropu: Odgovor na "rusku vojnu agresiju"

Ministri odbrane NATO složili su se u četvratak da odmah uspostave najviše šest baza na istoku Evrope i da se ustanove snage od 5.000 vojnika kao odgovor na agresiju Rusije u Ukrajini, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Beta/AP/M. K.
NATO jača prisustvo u Evropi: Šest baza i 5.000 vojnika

Stoltenberg je na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka ministara Alijanse u Briselu, rekao da su se Francuska, Nemačka, Italija, Španija, Poljska i Velika Britanija saglasile da će preuzezi vođstvo u formiranju snaga, koje će biti dostupne za reagovanje u roku do sedam dana od izbijanja krize.
 

- Donijeli smo odluku od hitnom ustanovljavanju prvih šest multinacionalnih komandnih i kontrolnih jedinica u Bugarskoj, Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Poljskoj i Rumuniji - istakao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, u slučaju izbijanja krize, biće osigurano da od početka nacionalne i snage NATO mogu da deluju jedinstveno.

Stoltenberg je izneo jasan stav da je formiranje kolektivne odbrane odgovor na, kako je rekao, "rusku vojnu agresiju u Ukrajini".

Ove snage su osmišljene i za suprostavljanje na eventualnu pretnju od islamskih militanata u Iraku i Siriji, ali i severnoj Africi.

- Doneta je odluka da bi snage u punoj borbenoj gotovosti trebale da sadrže jednu kopnenu brigadu od 5.000 vojnika - kaže Stoltenberg, dodajući da će ove snage imati podršku iz vazduha, sa mora i od specijalnih snaga.

Hejgel: Moguće podele

Američki ministar odbrane Čak Hejgel izrazio je zabrinutost zbog mogućih podela unutar NATO, pošto zemlje na severu Evrope žele da pažnju usmere na sve veću pretnju od Rusije, a članice Alijanse sa juga su zabrinute zbog priliva stranih boraca iz Severne Afrike.

Hejgel je, na svom posljednjem sastanku NATO na funkciji ministra odbrane, kolegama poručio da moraju biti u stanju da se istovremeno suoče sa pretnjama na svim frontovima.

- Veoma sam zabrinut zbog sugestija da NATO kao prioritetnu može da odabere samo jednu od pomenutih oblasti. Ovo je vreme za jedinstvo, zajedničku svrhu i pametne, dugotrajne investicije u široki spektar vojnih sposobnosti - istakao Hejgel na konferenciji za novinare u Briselu.

Hejgel je podneo ostavku na funkciju ministra odbrane i trebalo bi da ga, najranije naredne sedmice zameni Ešton Karter, koji će se pred Komitetom oružanih snaga u Senatu pojaviti u srijedu, 11. februara.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.02.2015. 21:17
5000 pe-de-ra!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online