Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Ponedeljak 20.10.2014.
14:18
Beta A

“Sankcije ukinuti kada Rusija vrati Krim“

Predsednik Poljske Bronjislav Komorovski ocenio je da sankcije koje je protiv Rusije uveo Zapad imaju ograničene ali pozitivne efekte pošto su sprečile da Rusija zavlada celim istokom Ukrajine kao i da je i dalje na snazi uslov da Zapad ukine sankcije - vraćanje Krima Ukrajini.

Sankcije sprečile da Rusija zavlada celim istokom Ukrajine: Bronjislav Komorovski
 

"Tako to vidi ceo zapadni svet. Danas vidimo da sankcije donose ograničene ali pozitivne efekte. Politika sankcija je ojačala otpor Ukrajinaca. Rusiji nije pošla za rukom zamisao da zavlada celim istokom Ukrajine. Uspeli su u Donbasu ali u Harkovu, Odesi i mnogim drugim mestima nisu. Bitno je očuvamo jedinstveni stav EU koji u predstojećim danima može da bude izložen probi", kazao je Komorovski u intervjuu koji objavljuje današnja "Žečpospolita".

Poljski predsednik istakao je u intervjuu poljskom listu da Varšava ne bi trebalo da dozvoli da u NATO i EU preovlada uverenje da je borba sa fanatačnim islamskim terorizmom oličenim u Islamskoj državi važnija od pretnji istočnom krilu NATO.

"Moramo da se jako trudimo da Poljska ne prihvati taj način razmišljanja da problem Islamske države smanjuje rang problema bezbednosti na istočnom krilu NATO, rang bezbednosti našeg regiona. Brinimo o tome šta je najvažnije za nas, dakle o problemu bezbednosti na Istoku. Važna su oba pravca. Jedino ako sad ne
zaključimo da preti apokaliptični sukob islama sa Zapadom. Lično u to ne verujem", kazao je Komorovski.

Ukoliko bi se sadašnje borbe protiv Islamske države prenele u Tursku i ugrozile je, Poljska bi prema rečima svog predsednika, svakako postupila po članu 5. Vašingtonskog sporazuma NATO koji obavezuje na kolektivnu odbranu, ukoliko je napadnut jedan član.

"Poljska kao pogranična zemlja (na krilu NATO) mora da bude odlučno spremna da pruži pomoć drugoj pograničnoj zemlji", rekao je Komorovski.

Poljski predsednik je u opširnom intervjuu objasnio da Poljska koja je sve donedavno bila veoma aktivna u pomoći Ukrajini i učestovovala i kao posrednik, nije okrenula Kijevu leđa, ali da se kao svaki dobar advokat ne nameće i spremna je ako sused zatraži pomoć.

"Dobar sused ne ide samo na kratkoročne efekte, već na dugoročne. Želimo stabilnu i bezbednu Ukrajinu i zato uz tekuću podršku pomažemo i trajne promene u Ukrajini. Pomažemo u reformi države u Ukrajini posebno tamo gde imamo naša poljska iskustva. Ukrajina mora da promeni svoj privredni sistem, da napusti oligarhijski i osloni se na mala i srednja preduzeća", kazao je Komorovski.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.10.2014. 14:31
. . . BRAVO POLJAK, TI CES VEROVATNO ZAJEDNOI SA VASIM "VELIKIM PRIJATELJIMA" GERMANSKIM RASISTIMA DA PRIMORAS RUSIJU DA "VRATI" KRIM UKRAJINCIMA.
Ponedeljak 20.10.2014. 14:41
Sugavi Poljak !
Ponedeljak 20.10.2014. 14:27
A vi ste kao zapadni svet?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online