Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 23.02.2015.
12:33
Beta A

"Nije pravi trenutak za naoružavanje Ukrajine"

Potpredsednik poljske vlade, ministar odbrane Tomaš Šemonjak i šef poljske diplomatije Gžegož Shetina upozorili su danas da sada nije trenutak da Poljska naoružava Ukrajinu.

Reuters/K. P.
Slanje oružja Ukrajini, značilo bi neposredni rat sa Rusijom: Tomaš Šemonjak

- U ovom trenutku koncentrišemo se na nešto drugo. Naša politika je da u pitanju Ukrajine angažujemo NATO i Evropsku uniju. Naoružavanje bilo koga nije stvar za udarne naslove u medijima već za tišinu kabineta. U ovom trenutku ocenjujemo da za to (naoružavanje Ukrajine) nije pravi trenutak - kazao je danas Šemonjak poljskom radiju TOK FM.

Rusija i Grčka

Po proceni Shetine, iako postoji mogućnost da Rusija pokuša da iskoristi Grčku u pitanju sankcija, realnija je i daleko veća druga opasnost.

- Grci mogu da budu izgovor za druge zemlje koje su protiv toga da Ukrajina bude prioritet u odnosima sa Rusijom. Te države mogu da se kriju iza Grčke. Zamišljam takvu argumentaciju - nismo u EU jedinstveni, kolege iz Grčke imaju drugačije mišljenje, nemojmo forsirati ništa na silu zato što je najvažnije jedinstvo", kazao je Shetina.

Vicepremijer i ministar odbrane odbio je kao nagađanja da bi slanje oružja Ukrajini značilo neposredni rat sa Rusijom.

- Naš stav je jasan. Ne možemo da kažemo da nikada nećemo isporučiti oružje Ukrajini. Embarga nema - rekao je Šemonjak.

Na to da nije sada trenutak da se raspravlja o isporukama oružja Ukrajini zato što se u ovom momentu dalje razvija mirovni porces upozorio je za Đenjik Gazeta pravna i šef poljske diplomatije Gžegož Shetina.

- Postali smo na čudan način taoci te teme. Mnogo puta smo rekli da smo otvoreni za saradnju na komercijalnoj bazi, embarga na isporuke oružja Ukrajini nema. Ako su Ukrajinci zainteresovani mogu da koriste. Ali nije to tako da ćemo mi biti prvi ko će ispručivati oružje Ukrajini. Posebno sada u situaciji kada se razvija mirovni proces, to nije dobar trenutak da razgovaramo o isporukama oružja Ukrajini - kazao je Shetina.

Poljske i zapadne političare poljski list Žečpospolita pozvao je u svom uvodniku vrlo oštro da prevaziđu strah i naoružaju Ukrajinu.

Poljski list optužio je EU i Zapad da iako formalno embargo na isporuke oružja Ukrajini ne postoji u stvarnosti deluje a kao primer navodi misteriozno odustajanje vojne industrije SAD i Češke od nekih već dogovorenih isporuka.

Više nasilja - više sankcija

Šef poljske diplomatije Gžegož Shetina izjavio je da poruka Rusiji od Evropske unije mora da bude jasna: za eskalacija sukoba sledi eskalacija sankcija.

On je, međutim, dodao da su radikalni koraci kao što bi bilo odsecanje Rusije od međunarodnog platnog sistema SWIFT ili odustajanje od sporazuma EU o strateškom partnerstvu sa Rusijom, poslednja od svih mogućnosti.

Shetina je izjavio da je plan "B" EU ukoliko ne bude primenjen najnoviji sporazum iz Minska uvođenje daljih sankcija.

- Svaka etapa sankcija je mač sa dve oštrice, na bilo koga da se odnose. Nisam pristalica takvih scenarija. Ali treba ih pripremiti i povezati sa time šta se dešava u Ukrajini... Ako bude eskalacija od strane Rusije, biće eskalacija sankcija. Poruka mora da bude jasna: što više nasilja to više sankcija - kazao je Shetina.

Šef poljske diplomatije kazao je da treba raspravljati o tome kakve će biti sankcije, a ne da li će ih biti.

- Kremlj mora da zna da se Evropa okupila ne zato da diskutuje da li, već kako - kazao je Shetina.

Šef poljske diplomatije naglasio je da bi dalje sankcije Rusiji bile odgovor samo na eventualno nepoštovanje odredbi sporazuma iz Minska ali da on lično veruje da bez obzira na situaciju u Debeljacevu postoji šansa za mir.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.02.2015. 06:03
Ako se granicis sa Rusijom- u s l o v , ma i vise od toga - naoruzati se do zuba ... maksimalno !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online