Subota 28. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 10.10.2013.
05:21
Piše: Dragoslava KOPRIVICA A

Besmrtni Kastro (1): Fidel je Srbin

"Kada sam pre tri godine počela da pišem knjigu 'Besmrtni Kastro i srbski rod', bilo mi je jasno da srpska istorija pripada istoriji ljudskog roda, a ne samo nacionalnoj"...

Autor sa Kenijom Seranom, predsednicom ICAP
 

- Vi ste noćas jedini putnik za Kubu! - kaže mi čeking službenik na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla". - Da, gospođo, ovo su sve putnici za Moskvu, jedino vi produžavate dalje, za Kubu! Blago vama! Sedište vam je broj 6...


Jedini putnik i sedište broj 6, moj životni broj! Bože, pa to je dobar znak, prolazi mi munjevito glavom. Dobri znaci su mi potrebni! Treba Kubancima da saopštim da im je Grande Komandante poreklom srpski Galičanin!

SLAVLJE NA ULICI

Fidel Kastro

Kada sam pre tri godine počela da pišem knjigu "Besmrtni Kastro i srbski rod", bilo mi je jasno da srpska istorija pripada opštoj istoriji ljudskog roda, a ne samo nacionalnoj. Iz brojnih knjiga stranih autora koje sam pročitala o Fidelu Kastru proučavajući njegov život i misao, saznala sam da je Kastrov otac poreklom Kelt. Kelt? Upalilo mi se svetlo! Kao onim starim mudracima koji su govorili: "Upali svetlo, videćeš!" U sećanju mi odjednom postaje sveže Kastrovo kazivanje: "Kad sam bio mali, često sam prisluškivao razgovore oca sa njegovim Galičanima, ali ništa nisam razumeo, nisu govorili španskim, nego nekim drugim, meni nepoznatim jezikom". (iz knjige "Sto sati sa Fidelom Kastrom", Ignacio Ramone). Postaje mi sveža i izrečena tvrdnja mog prijatelja, francuskog pisca Žan Edern Alijea, da smo oboje istog porekla jer je njegov otac Kelt. O srpskom plemiću 15. veka, Đorđu Kastriotiću zvanom Skenderbeg i da ne govorim!


Reći ćeš u knjizi da je Kastro srpskog porekla? Svi će reći da nije tako!


Da. Mnogi, kad se suoče sa nepoznatim, ne kažu "ne znam", nego odmah kažu "nije tako". Pa, kako je onda? Onako kako smo i dosad znali? Pišem knjigu. Prevodim je na španski. Mora stići i do Kubanaca! U Berlinu, na Evropskom kongresu solidarnosti sa Kubom, zajedno sa delegacijom Srpsko-kubanskog društva prijateljstva, upoznajem Keniju Serano, predsednicu kubanskog ICAP-a. (Kubanski Institut za prijateljstvo među narodima). Ovaj Institut na Kubi i u međunarodnim okvirima uživa veliki ugled. Poklanjamo knjigu Keniji. - Pročitaću je! - kaže nam, zainteresovana naslovom knjige. Nekoliko meseci kasnije stiže poziv ICAP-a: "Pozivamo vas da vašu knjigu predstavite u našem Institutu u Havani 14. avgusta, u okviru svečanosti kojima obeležavamo rođendan našeg Grande Komandanta".

 


Knjiga o Kastru i Srbima za rođendan Fidela Kastra! Pa to je čast! Ali, gde naći pare za kartu? Srpsko-kubansko društvo prijateljstva, Ivana Žigon, jurišamo po Beogradu u potrazi za finansijskom podrškom. Ministarstvo kulture Srbije obećava finansijsku podršku za kartu. Redakcija "Vesti" priskače u pomoć... Evo me na aerodromu "Hose Marti" u Havani! Na Kubi, zemlji oblika krokodila, velikoj 100.000 km2, podeljenoj na 16 provincija uključujući Ostrvo mladih, populacije 11 miliona. Tu, na zemlji kubanskoj, slepljenoj za svoj suverenitet i političku posebnost, na zemlji - političkoj realnosti, zasnovanoj na patriotizmu ukorenjenom u istorijskom otporu imperijalizmu - skinula sam šešir. Šešir je neka kombinacija gučanskih i kubanskih elemenata, ali, na zemlji kubanskoj, lako se s poštovanjem skida!


Havana je veoma živa. Zbog brojnih turista iz svih krajeva sveta i sve više onih, zainteresovanih za rezultate u humanističkom razvoju društva. Izgleda da je došlo vreme da su ljudi više zainteresovani za model socijalnog razvoja Kube nego što je turista zainteresovanih za njene plaže. Podvrgnuta ekonomskim sankcijama pet decenija, Kuba je iskorenila nepismenost za godinu dana, a kubanska medicina i lekovi, koji dominiraju Latinskom Amerikom, izazivaju sve veće interesovanje posetilaca sa zapadnih strana sveta. Sredinom avgusta u Havani se oseća dodatna živost. Manifestacijama u Havani i širom Kube obeležava se 87. rođendan kubanskog istorijskog vođe Fidela Kastra.

Veriga sveta

U vremenu stradanja koje nam se događa, uhvatio me je strah da će možda tek poslednji Srbin saznati da je živi spomenik drevnih Srba koji su kroz istoriju bili cantena mundi (veriga sveta) Evrope i sveta. Mogla sam za junaka knjige da uzmem i velikog eruditu 17. veka Vilhelma Gotfrida Lajbnica, osnivača Berlinske akademije nauka i poreklom Srbina, ali, ko danas u širokoj javnosti za njega zna? Galičanin Kastro živa je legenda!

Stigao do zime svog života, odmaknut od vlasti zbog bolesti, Kastro svojim pisanim tekstovima "Refleksijama" nastavlja svoju životnu borbu protiv neoliberalne globalizacije, unutrašnje korupcije, za zaštitu životne sredine. Autoritetom i uticajem koji ima iz istorijskih razloga, bdi nad borbom za ideje u koje veruje. Kuba nema predsednički sistem. Na vrhu je Državni savet čiji je predsednik Raul Kastro. Savet ima šest potpredsednika. Pred masom okupljenog sveta povodom 60-godišnjice napada na kasarnu Mankada, predsednik Državnog saveta Raul Kastro svoj govor kojim najavljuje "nove promene i hod Latinske Amerike brzim tempom", započinje sledećim rečima: - Ne budite iznenađeni što sam sa uniformom maslinastozelenom i činom armijskog generala stavio i ovaj "mambi" šešir. Ova armija je i rođena iz "mambi" armije...


Svečanosti povodom obeležavanja 87. rođendana Grande Komandanta su različite. U Memorijalu "Hose Marti" na trgu Revolucije u Havani, 12. avgusta, Dečiji teatar "La Colmenita", koji je Unicef više puta nagrađivao, poklanja publici takav muzičko-baletski spektakl da ga se ne bi postidela ni danas živa legenda kubanskog baleta Alisija Alonso.
 

PARADA KLASIKA
Na obalskom zidu Malekonu, desetak dana kasnije, posmatrali smo reli vožnju koju do sada naše oči nikad nisu imale priliku da vide. Po pola veka stari ševroleti, kadilaci, automobili tipa engleskog taksija "hakni", motori, dvo i trotočkaši, okićeni bojama i dezenima iz najbogatije mašte, svojim friziranim pogonom razvijali su takvu brzinu da je naše evropsko oko ostalo zapanjeno svim auto-delovima sačuvanim na pripadajućem mestu. Auto-predvodnik, nosilac kubanske zastave, pre davanja znaka za start, obilazi krug oko spomenika "Monumento Al Maine", podignutom u slavu boraca palih za nezavisnost Kube u ratu za oslobođenje 1898. godine. Šetalište je krcato oduševljenom publikom, a poznati hotel Nacional, smešten nasuprot spomenika, jedva je vidljiv od kamera i foto aparata stranaca.   

Švajcarsko pićence

Potreban mi je i dobar znak i kubanski mohito! Ali pravi, kubanski, sa dobrim rumom i biljkom hierba buena, ne komercijalizovana varijanta leda, nane i trećerazrednog ruma. Od kubanskog mohita odvaja me 15 sati leta Aeroflotom preko Moskve. Zato je tu, na aerodromu "Nikola Tesla", na dohvat ruke, u beogradskom fri-šopu, srpsko pićence! U njemu trenutno jedna prodavačica. Gužva je, prodavačica nervozna, mora da "prebroji" kasu do ponoći, tako gazda Švajcarac zahteva, objašnjava ljudima pred kasom ne bi li ih umirila. Kako gazda beogradskog fri-šopa stranac? - pitam. - Da, da - uzvraća prodavačica, fri-šop je prodat, vlasnik je švajcarska firma Marfi, lepo piše na našim majicama! Odustajem od kupovine srpskog pićenceta švajcarskog gazde. Izdržaću do kubanskog mohita!

Sledeći nastavak - Besmrtni Kastro (2): Žive legende

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.10.2013. 10:21
Neobicne podudarnosti oko Kastrovog porijekla! Bash bi me obradovala vijest (naucna potvrda) da je ovaj velikan nasheg porijekla!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online