Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.10.2013.
03:45
Piše: Dragoslava KOPRIVICA A

Besmrtni Kastro (2): Žive legende

Na dan Kastrovog rođendana, 13. avgusta, u sedištu i organizaciji ICAP-a, svečanost počinje projekcijom filma posvećenog ličnosti koja je na celokupnu Latinsku Ameriku, Kubu i kubanski narod ostavila poseban trag: Hugo Čaves. U Memorijalu "Hose Marti" videli smo stalnu postavku posvećenu Čavesu, a i u mnogim drugim izložbeno-muzejskim prostorima.

Sa majkom heroja: Kenija Serano, Dragoslava Koprivica i Mirta Rodriges Guerero 

Od mnogih Kubanaca, u lepezi od intelektualaca do sobarice u hotelu, čuli smo: Fidel je "padre" Latinske Amerike, otac, a Čaves njegov sin. Pesma "Canta, canta companeros" venecuelanskog kompozitora Ali Primera odjekuje prelepim zdanjem renesansnog i baroknog stila, a krunu atmosferi patriotskog naboja daje harizmatična reč predsednice ICAP-a Kenije Serano.

BESMRTNIK I SRBI
Svečanosti u ICAP-u prisustvuju visoke zvanice Državnog saveta, potpredsednik Lazara Mercedes Lopez Acea, diplomatski kor Venecuele i drugih zemalja Latinske Amerike, ugledni gosti društveno-političkog života Kube, članovi porodica "Los Cinco", petorice Kubanaca 15 godina nepravedno zatvorenih u zatvorima SAD: Gerardo Hernandes, Antonio Guerero, Fernando Gonzales, Ramon Labanino i Rene Gonzales. Oslobađanje Petorice je, prema javno obelodanjenom stavu Ministarstva spoljnih poslova Kube, sadašnji prioritet kubanske spoljne politike.

Izložba ocu u čast: Sa Aleksom Kastrom
 

Nedavno je oslobođen Rene Gonzales. - Ne, ja neću biti oslobođen sve dok četvorica mojih kopatriota ne budu takođe na slobodi - rekao je u Havani Gonzales. Na poziv Kenije Serano, predsednice ICAP-a, zajedno sa njom sečemo rođendansku tortu "al Grande Comandante". Prvo parče namenjeno je Fidelu a drugo Reneu, jednom od petorice heroja rođenom takođe na isti dan kad i Kastro. Pevamo rođendansku pesmu i ne oklevamo da predamo naš poklon: knjigu "Besmrtni Kastro i srpski rod", sa posvetom koju nam je ispisala lepota i misaonost etimologije srpskog jezika: "Fidelu Kastru, rođenom u mestu Biran, biranom za planetarnu misiju u kojoj jeste."

Fidel Kastro

Sutradan je u sedištu ICAP-a predstavljena knjiga "Besmrtni Kastro i srpski rod". Interesovanje je veliko. Predstavnici odeljenja za istoriju Državnog saveta Kube, predstavnici Ministarstva kulture Kube, Ministarstva spoljnih poslova, Centralnog komiteta KP Kube, potpredsednik Kubanskog instituta za knjigu, Edes Morales, pisci, Marta Rohas, koja je sa Fidelom učestvovala u akciji kasarna Monkada 1953. godine, Katijusa Blanko, Enrike Sirules, italijanski intelektualac, Justino de Celmo, čiji je sin ubijen u terorističkom aktu grupe terorista Luis Posada Kariles, danas na slobodi na Majamiju. Diplomate, ambasador Srbije u Havani, budući kubanski ambasador u Srbiji, publicisti, novinari, prijatelji, amigosi, kompanjerosi...


Uzbuđenje je veliko, sva sreća da sam prethodno u salonu popila jedan mohito sa novinarom španskog "Paisa"! Njemu je bio potreban da bi razumeo da su srpska plemena do 10. veka naseljavala "Iberia peninsula", a meni da ga ubedljivije uverim da su danas mnogi narodi asimilacijom, zaboravom u okruženju izgubili svest o svom poreklu!

Kastrovača sa Zlatibora

Šta znači knjiga o Kastru i Srbima bez srpske šljivovice? U flaši umetnički oslikanih korica knjige, dobro se odmara šljivovica iz sela Šljivovica sa Zlatibora. Ako je Kastro i ne proba, moći će makar da je omiriše! Posle sam od nekih gostiju na svečanosti čula da bi ta šljivovica lako mogla da dobije novo ime: kastrovača!


Očeva slika i prilika

Rođendanska svečanost je završena otvaranjem izložbe fotografa Aleksa Kastra, sina Fidela Kastra. Aleks nam objašnjava svaku izloženu sliku. Zaljubljen je u fotografiju. Sa još dvoje kubanskih umetnika, zajedničkom tehnikom, ulje-foto-digital, obrađuju jednu temu: Fidel. Kastro sa mašinkom, Kastro u društvu Taino bogova, Kastro sa likom Isusa zajedno sa nekoliko likova okupljenih za jednim stolom... Na platnima vidite oca u različitim ulogama? - kažem mu. - Umetničko viđenje -osmehuje se. Aleks, Fidelovih crta lica, krupan, visok, korpulentan. Sumnjamo da će šljivovica kastrovača ostati neisprobana!

Da smo imali vremena za još jednog senjor mohita, moguće je da bi u salu zakoračio kao probuđeni Srbin! Na promociji knjige, koja je u kubanskim sredstvima informisanja dobila veliki publicitet, kubanskog pisca i književnog kritičara Pedra de la Hoza je naročito impresionirala esejska veza između porodice istorijskog lidera Kubanske revolucije i prošlosti naroda kojem pripada autor knjige, pa je istakao, između ostalog, i sledeće: - Jedna od polaznih tačaka zapitanosti vodi nas ka odgovoru koji je dao sam Fidel u impresivnoj knjizi Ignjacija Ramonea "Sto sati sa Fidelom": "Moj otac, Angel Kastro, poreklom je Kelt. Kelt iz Galicije u Španiji. Rođen je 1875. u Lankari, provincija Lugo, Španija. Posetio sam Galiciju 1992, njegovo rodno mesto Lankara da bih video mesto gde je on ugledao svetlost dana. Kućište u kome je rođen, čatrlja, 10 metara dugačka, šest široka, sagrađena od škriljaca, materijala napuštenog u tom kraju...".

Besmrtni Kastro:

1. Fidel je Srbin

Fidelov opis upućuje na dom, ognjište gde se okuplja porodica i gde se noću privode domaće životinje ako ih je domaćinstvo imalo. Čitajući ovaj pasaž, Koprivica u svom sećanju oživljava kuću njenog dede u Šumadiji. Mislim da je to bio okidač koji pokreće snagu memorije, moćnu potrebu ka nepoznatoj sagi srpske nacije, keltskog naroda, lugogalicijskih zajednica, pomešanih poput krvnih sudova, a nevidljivih zvaničnoj istoriji...

ZOVEM SE ISTINA
U organizaciji ICAP-a susrećemo se sa porodicama zatvorenih kubanskih heroja i Mirtom Rodriges Guerero, majkom Antonija, pesnika i jednog od Petorice. Njegova poslednja knjiga poezije napisana u zatvoru "Zovem se Istina" upravo je objavljena na Kubi. Antonijeva majka je za nas simbol svih majki čiji sinovi nepravedno širom sveta trunu po zatvorima zbog slobodarskih ideja i patriotskog stava u odbrani tih ideja. Prilikom ovog susreta, predajemo pismo i simboličnu finansijsku pomoć porodicama Petorice koju je, neposredno pred naš odlazak, obezbedio Srpski komitet za oslobađanje Petorice i Srpsko-kubansko društvo prijateljstva. Emocije su jake i svi osećamo kako je ljudska solidarnost jedini put u zajedničkoj borbi protiv ljudske patnje koja se poput virusa širi planetom. Treba upoznati Kubu i njen solidaran narod!
 

Sledeći nastavak - Besmrtni Kastro (3): Drama u autobusu

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online