Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 04.06.2018.
00:41
Jasna Oluić A

Sa Srbijom večno prijateljstvo

Ovo je moj drugi boravak u Srbiji, za mene je bila velika sreća da ponovo dođem u Beograd. U tada glavni grad SFRJ stigao sam kao 26-godišnjak i mislim da nije bilo boljeg mesta koje su mogli da mi ponude za posao. Kada je NATO bombardovao Srbiju, patio sam što dobar i plemenit narod prolazi kroz tu golgotu. Odnosi Kube i Srbije su odlični, moguć je napredak na ekonomsko-političkom planu. Kuba brani poštovanje integriteta i suvereniteta Srbije, koja pak podržava Rezoluciju protiv blokade Kubi. Srbi su gostoljubivi i prijateljski narod i lepo mi je sa vama, kaže na početku razgovora za "Vesti" gospodin Gustavo Trista del Todo, kubanski ambasador u Beogradu.

V. Sekulić
Gustavo Trista del Todo, ambasador Kube u Beogradu

Šta nameravate da uradite kako bi dva naroda bila još bliža?
- Želim da promovišem kubansku kulturu u Srbiji. Društvo prijateljstva organizovalo je divnu manifestaciju povodom prve godišnjice smrti Fidela. Imamo nameru da obeležimo 90-godišnjicu rođenja Če Gevare, a navršava se i 75 godina naših diplomatskih odnosa. Če Gevara je ovde boravio šezdesete godine. Zajedno smo organizovali Pokret nesvrstanih. Sa Titovom Jugoslavijom smo takođe uvek bili u dobrim odnosima, a Kastro je u vreme NATO bombardovanja pisao pismo podrške Miloševiću. I Raul je bio u Beogradu povodom Samita nesvrstanih i tada smo se slikali ispred ulaza kuće u kojoj danas razgovaramo.

Zaboravite trku za novcem

- Pre tri, četiri godine sam bio sam na plaži na malom kubanskom ostrvu Cadžo Santa Marija i čuo sam nekoga u vodi, da priča srpski. Prišao sam da ih pozdravim. Čovek se iznenadio i obradovao. Rekao mi je da je Srbin iz Bosne i da živi u Kanadi. Kako je ovo dijasporska novina, preporučujem svim vašim čitaocima da posete Kubu i da uživaju u našim plažama, gostoljubivosti i tradicionalnim jelima, muzici i veselju, da zaborave na večitu trku za egzistencijalnim, jer im nigde neće biti lepše nego tamo.

Pomenuli ste Fidela Kastra, da li ste ga lično poznavali?
- Nisam nikada direktno razgovarao sa Fidelom, ali sam prisustvovao brojnim događajima na kojima je bio i on. Naš najimpresivniji susret je bio u Beogradu. U beogradsku ambasadu Kube stigao sam leta 1986. Samo nekoliko dana kasnije je došao i Fidel, u povratku sa Samita nesvrstanih, koji je bio u Zimbabveu. Tada smo svi razgovarali sa njim i bilo je to vrlo emotivno. Fidel je tada bio u punoj snazi. Plenio je učenošću humanošću, isto koliko i snagom i voljom da ne dozvoli više nikome da tlači Kubu i naš narod. Zračio je harizmom kakva se retko sreće.

Šta je Kastro značio za Kubu i uopšte za druge države Latinske Amerike?
- Pobeda revolucije 1959. je značila preokret za Kubu nabolje. Do tada je bila zaostala zemlja. Amerikanci su bili vlasnici Kube, a u državi su vladale nepremostivo velike razlike. Mala grupa ljudi je bila bogata, a druga veća siromašna. Od dolaska Fidela počela je da se razvijaju država, narod, ali i nauka i to značajno. Nauka je jedan od osnovnih stubova revolucije, a naša naučno-medicinska istraživanja i dostignuća sve više imaju značajnu ulogu u lečenju najtežih bolesti. Nedavno je u Beogradu gostovala naša naučnica, profesor onkolog, Anabeli Estevez Garsija, koja je došla do jedinstvenih otkrića u lečenju raka pluća.

Svet ne zna da je Kuba posle nuklearne katastrofe u Černobilu primila mnogo dece na lečenje iz Ukrajine.
- Zaista je začuđujuće da svet to nije znao, baš kao ni to koliko je Kuba pružala i pruža pomoć Africi. Takođe se ne zna ni to koliko se kubanskih lekara nalazi u svetu i leči ljude od najtežih bolesti. To je sramno, ali za to nije kriva Kuba. Gledao sam mnoge reportaže o Lekarima bez granica, koji su lečili ljude posle zemljotresa u Haitiju, a o prvima koji su pritekli u pomoć Haitiju, kubanskim stručnjacima - ni reči! Dakle, reč je o kampanji protiv Kube. Ipak, oni kojima pomažemo, to znaju, jer je najteže sakriti istinu.

Da li je tačno da su kubanski zdravstveni radnici prvi pomogli i posle zemljotresa u Pakistanu?
- Da, u najzabitija mesta je otišla naša brigada "Henri Riv", koju je formirao Fidel Kastro još 19. septembra 2005. U to vreme, oko 2.000 kubanskih zdravstvenih radnika se okupilo da pomogne ljudima, većinom afroameričke populacije, koji su ostali na krovovima Nju Orleansa, zarobljeni u sportskom koloseumu zbog uragana Katrin i Rita. Međutim, tadašnji predsednik SAD, Džordž Buš je odbio našu ponudu. Kubanski zdravstveni radnici su umesto toga raspoređeni na ispomoć preživelima posle zemljotresa u Pakistanu, visoko u Himalajima. Prema izveštajima, njih 7.254 je pomagalo u mnogim vanrednim situacijama, čak u 19 zemalja, a od toga, dva puta na Haitiju i u Čileu. Prema nekim podacima, bili su tu za više od tri i po miliona ljudi, a spasli su više od 80.000 života.

U oblasti zdravstva postajete neprikosnoveni, očekuje li se uskoro novi spasonosni lek za najteže bolesti?
- Naučni napredak je objašnjiv političkom voljom države Kube i vrednim i marljivim naučnicima, koji su inovatori mnogih lekova čak i za najteže bolesti kao što su mnoge vrste kancera. Mi na život gledamo kao na pomoć ljudima. Uprkos globalnim tendencijama da se sve komercijalizuje i zato je u svetu najvažniji novac. U Kubi nije tako, kod nas je najvažniji čovek.

Koje su to inovacije u farmakologiji Kube?
- Imamo centre za genetska istraživanja i biotehnologiju, za molekularnu imunologiju i još nekoliko sličnih ustanova, koje finansira država, a oni postižu vrhunske rezultate. Naši lekovi su sve traženiji na svetskom tržištu. Uprkos višedecenijskoj blokadi i činjenici da se našim naučnicima zabranjuje putovanje u SAD na usavršavanje, iz godine u godinu ostvarujemo sve bolje rezultate. Važno je napomenuti i to da se već 22 godine u Generalnoj skupštini UN održava glasanje za Rezoluciju ukidanja blokade Kubi. Ceo svet podržava Rezoluciju, od Evropske unije, Afrike, Azije, Latinske Amerike i svi predstavnici su za ukidanje blokade Kubi, osim SAD i Izraela.

Do naglog privrednog rasta dolazi početkom '90-ih godina prošlog veka?
- U to vreme je socijalistički blok pao i nije bilo drugog puta već da se sami izborimo. Za nas je pogotovo mogao da bude koban pad SSSR, zato smo morali da nađemo druge načine i da uložimo mnogo više napora. Bilo je teško, ali vreme je pokazalo da se napor isplatio, što se danas odražava na naš svakodnevni život, jer smo primenili i nove ekonomske mere. Priprema se Plan razvoja Kube do 2030. godine, novi ciklusi usmereni na uspostavljanje stabilnog socijalizma. Za sada idemo dobrim putem.

Umesto lične karte

- Oženjen sam od 1986. godine, a nekoliko dana posle venčanja supruga i ja smo došli u Beograd, zbog mog posla u diplomatiji. Imam dve ćerke, starija je rođena u Beogradu pre 32 godine. Srpski jezik sam učio u Havani, moj profesor Ljubomir Ristanović živi u Pančevu i održavamo i danas prijateljske kontakte. Završio sam novinarstvo, koje mi se mnogo sviđa. Posle posla u Jugoslaviji, imao sam još dva mandata u Berlinu i Madridu, tako da sam godinama sticao diplomatsko iskustvo i u skladu sa tim napredovao i opet sam u Beogradu, ali sada kao ambasador.



 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.06.2018. 23:30
Nama je Kuba veoma bliska a naročito smo uvažavali pokojnog predsednika Kastra.On je izdržao američku oluju i ostao na vlasti nez obzira na sankcije aMerike.Ta starina zaslužuje da mu se poklonimo kao veličini od čoveka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online