Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 30.11.2016.
03:10
J. A. - S. P. - Vesti A

Kastro do kraja bio uz Srbe

Ambasada Republike Kube u Beogradu juče je otvorila Knjigu žalosti povodom smrti Fidela Kastra (91). Kuba je za Srbiju oduvek predstavljala prijateljsku zemlju, a njen lider simbol otpora moćnicima i izrabljivačkom kapitalizmu. Otud je ekipa "Vesti" bila zatečena kada je umesto redova ispred zgrade ambasade zatekla tek jednog sugrađanina koji se upisivao u Knjigu žalosti.

A. Čukić
Besmrtan: Upisivanje u Knjigu žalosti

Razlog bi mogao biti hladno vreme i udaljenost kubanskog diplomatskog predstavništva na Dedinju.

- O njemu se moglo misliti samo najlepše. Učinio bih sve za Kastra i za Kubu, najlepšu zemlju na svetu - kaže nam Miodrag Krdžić, jedan od prvih srpskih građana koji se upisao u Knjigu žalosti.

Ovaj veliki sledbenik Kastrove revolucionarne borbe nije optimista kada je reč o budućnosti Kube posle odlaska komandanta.

- Njegov brat Raul je popustljiviji. Amerikancima će biti lakše da naprave haos, a ponosa će biti sve manje - procena je ovog srpskog komuniste.

Malo ljubomore zbog većeg aplauza

U bivšim jugoslovenskim republikama se povela rasprava o tome u kakvim su odnosima bili Tito i kubanski revolucionar.

- Mislim da je na kraju bilo malo ljubomore, posle onog samita nesvrstanih u Havani 1979. Kada je Tito ušao u salu promolio se gromoglasni aplauz, a kada je Kastro došao aplauz je bio značajno slabiji - kaže Joška Broz, i sam prisutan događaju kao deo obezbeđenja jugoslovenske delegacije.

Kako je vreme odmicalo tako su ljudi pristizali, a među prvima je došao i unuk Josipa Broza Joška. U pratnji kolege sa titovkom na glavi, Joška Broz je potvrdio ono što je većina Srba oduvek i mislila - Kastro je bio prijatelj srpskog naroda.

- On je jedan od poslednjih velikana onog doba, a njegov slobodarski duh će ostati sa nama - kaže nam Joška Broz.

Kubanska konzulka Melba Garsija Komas dočekivala je građane koji su došli da izjave saučešće kubanskom narodu. Ona je imala tu čast da komandanta upozna za njegova života.

- Bio je iskrena, jednostavna i veoma prijatna osoba. Bio je jedan od vođa s kojim si mogao da razgovaraš kao sa prijateljem. Njegov način razgovora je plenio. Kao izuzetno obrazovana ličnost, o svemu je ume da razgovara. Bio je veliki humanista, a decu je ludo voleo - sa suzama u očima evocira uspomene na preminulog lidera konzulka Melba Garsija Komas.

Podseća da je i u danima bolesti, Kastro kao veliki prijatelj Jugoslavije, a potom Srbije, branio srpski narod i njegovo pravo na slobodu i suverenu državu, osuđujući NATO agresiju 1999. godine. Uverena je da će Kubanci nastaviti putem koji im je utabao njihov revolucionarni komandant i višedecenijski šef države.

- On je otišao fizički, zbog toga tugujemo, ali njegovo učenje ostaje u nama. To i nije bilo učenje o revoluciji, već jedan vid ponašanja koji se prenosi s generacije na generaciju. Otišao je jedan svetski lider koji je nas Kubance naučio da čuvamo jedinstvo među nama. Da volimo svoju zemlju, siromašne, da se borimo za jednakost među ljudima i mi će nastaviti njegovim, već utabanim putem. Kuba želi da ostane slobodna i suverena, kao i do sada - poručuje nam Melba Garsija Komas.

Saučešće na turskom

Na zgradi kubanske ambasade u Beogradu reporterska ekipa "Vesti" zatekla je i papiriće sa izjavama saučešća na stranim jezicima. Na jednom listiću zakačenom za ogradu, na turskom je napisana poruka za večnu slavu "drugu Kastru" (Džoldas Castro).

POVEZANE VESTI

Petak 02.12.2016. 22:34
Umro velikan nad velikanima revolucionar koji se jednom radja !
Petak 02.12.2016. 22:35
Fidel Kastro je bio najveca legenda u zadnjih 100 god.Njegovo ime ostace upamceno u citavom slobodoljubivom svetu! Neka mu je vjecna slava i hvala !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online