Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 19.02.2017.
18:01
J. Arsenović - Vesti A

Rano se opozicija raduje

Onog trena kada je eksplodirala vest da će se Tomislav Nikolić ipak kandidovati za predsednika Srbije, opozicija se obradovala i počela sa kalkulacijama, da je ovo početak kraja naprednjaka i njihovog lidera Aleksandra Vučića! Polaze od toga da u varijanti sa Nikolićem u izbornoj trci, Vučić ne može odneti ponudu u prvom krugu, dok je u drugom sve otvoreno.

www.mc.rs
Nikolić može u drugi krug: Slobodan Antonić

Sociolog Slobodan Antonić misli da se opozicija preuranjeno raduje jer bi se u drugom krugu mogli naći Vučić i Nikolić.

- Prema ozbiljnim istraživanjima, a ne ovim naručenim koje vidimo po medijima, Jeremić, Šešelj i Janković imaju po 10-12 odsto. Ako se Nikolić uključi u izbornu trku on bi mogao ne samo da dobaci do tih procenata, već i da ih preskoči sa glasovima Velje Ilića - objašnjava za "Vesti" Antonić.

I pored ranijih signala da će da podrži Jeremića, lider Nove Srbije, smatra Antonić, bi mogao da se okrene Nikoliću uz objašnjenje da "podržava srpskog domaćina".

Opozicioni poslanik Žarko Korać je među onima koji veruju da je reč o ozbiljnom udarcu za SNS i verovatno početku rascepa u ovoj "izrazito autoritarnoj stranci"

- Vučić sahranjuje drugog od svojih političkih očeva, posle Šešelja. Neće to proči bez posledica. Niko u SNS-u neće više misliti da mu duguje lojalnost - kaže Korać.

Antonić, međutim, misli da je takođe preuranjeno govoriti o budućem cepanju naprednjaka, jer je je Vučić proteklih godina stranku "očistio" od Nikolićevih ljudi.

U nedostatku potvrde ili negiranja od samih aktera Nikolića i Vučića, mediji se bave spekulacijama, a jedna od njih govori da se aktuelni predsednik odlučio da uđe u trku nakon tajnog dogovora sa Vukom Jeremićem. Polazi se od toga da Nikolićevo učešće najviše radi za bivšeg šefa diplomatije koji sebe već vidi u drugom krugu. Kao dokaz oni navode Jeremićev blag komentar povodom Nikolićeve kandidature, koji konstatuje da je ta odluka posledica "pet godina ponižavanja institucije predsednika".

Nikolić otkida 10 odsto

Do pre samo nedelju istraživačima javnog mnjenja nije palo na pamet da ispitanicima ponude opciju u kojoj bi se na predsedničkim izborima kao kandidati, jedan protiv drugog, našli osnivač SNS-a i sadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić i aktuelni lider naprednjaka, premijer Aleksandar Vučić.
- Do pre nedelju dana ovakav scenario nisam očekivao, a u poslednja dva tri dana mogao se naslutiti. Pre svega na osnovu ponašanja glavnih aktera. Recimo, kada je Vučić objavio kandidaturu, bilo je logično da ga Nikolić odmah podrži, ali se to nije desilo - navodi Vladimir Pejić, direktor Agencije Faktor plus i dodaje da Nikolić može da otme deset odsto glasova Srpskoj naprednoj stranci.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online