Nedelja 19.02.2017.
18:01
J. Arsenović - Vesti

Rano se opozicija raduje

www.mc.rs
Nikolić može u drugi krug: Slobodan Antonić

Sociolog Slobodan Antonić misli da se opozicija preuranjeno raduje jer bi se u drugom krugu mogli naći Vučić i Nikolić.

- Prema ozbiljnim istraživanjima, a ne ovim naručenim koje vidimo po medijima, Jeremić, Šešelj i Janković imaju po 10-12 odsto. Ako se Nikolić uključi u izbornu trku on bi mogao ne samo da dobaci do tih procenata, već i da ih preskoči sa glasovima Velje Ilića - objašnjava za "Vesti" Antonić.

I pored ranijih signala da će da podrži Jeremića, lider Nove Srbije, smatra Antonić, bi mogao da se okrene Nikoliću uz objašnjenje da "podržava srpskog domaćina".

Opozicioni poslanik Žarko Korać je među onima koji veruju da je reč o ozbiljnom udarcu za SNS i verovatno početku rascepa u ovoj "izrazito autoritarnoj stranci"

- Vučić sahranjuje drugog od svojih političkih očeva, posle Šešelja. Neće to proči bez posledica. Niko u SNS-u neće više misliti da mu duguje lojalnost - kaže Korać.

Antonić, međutim, misli da je takođe preuranjeno govoriti o budućem cepanju naprednjaka, jer je je Vučić proteklih godina stranku "očistio" od Nikolićevih ljudi.

U nedostatku potvrde ili negiranja od samih aktera Nikolića i Vučića, mediji se bave spekulacijama, a jedna od njih govori da se aktuelni predsednik odlučio da uđe u trku nakon tajnog dogovora sa Vukom Jeremićem. Polazi se od toga da Nikolićevo učešće najviše radi za bivšeg šefa diplomatije koji sebe već vidi u drugom krugu. Kao dokaz oni navode Jeremićev blag komentar povodom Nikolićeve kandidature, koji konstatuje da je ta odluka posledica "pet godina ponižavanja institucije predsednika".

Nikolić otkida 10 odsto

Do pre samo nedelju istraživačima javnog mnjenja nije palo na pamet da ispitanicima ponude opciju u kojoj bi se na predsedničkim izborima kao kandidati, jedan protiv drugog, našli osnivač SNS-a i sadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić i aktuelni lider naprednjaka, premijer Aleksandar Vučić.
- Do pre nedelju dana ovakav scenario nisam očekivao, a u poslednja dva tri dana mogao se naslutiti. Pre svega na osnovu ponašanja glavnih aktera. Recimo, kada je Vučić objavio kandidaturu, bilo je logično da ga Nikolić odmah podrži, ali se to nije desilo - navodi Vladimir Pejić, direktor Agencije Faktor plus i dodaje da Nikolić može da otme deset odsto glasova Srpskoj naprednoj stranci.
 

2024 © - Vesti online