Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.02.2017.
18:01
D. Dekić - Vesti A

Atomski udar na Vučića

Političke turbulencije u vrhu srpske vlasti koje je uoči Dana državnosti pokrenuo premijer Aleksandar Vučić najavom da će se kandidovati za predsednika Srbije, kulminirale su u večeri na Sretenje kada su kao bomba odjeknula saznanja ruskog Sputnjika iz kabineta predsednika, pa američke TV N1, da i Tomislav Nikolić namerava da se kandiduje.

Tanjug
Od tuge do euforije: Tomislav Nikolić

Nikolićevo neraspoloženje Vučićevim pokušajem političkog oceubistva tokom dodele ordenja, pretvorilo se u euforiju na večernjoj proslavi posle koje je na Vučićev rafal šef srpske države uzvratio još žešće.

Na ovu vest koju u kabinetu predsednika ne potvrđuju, ali i ne demantuju, premijer je ostao bez komentara ne samo u večeri slavlja, već i tokom jučerašnjeg dana, a prestonicom se pronela glasina da Vučić neće doći na sednicu Glavnog odbora SNS-a koji treba da potvrdi njegovu kandidaturu, već da će je voditi guvrenerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Na slavi kod Palme

Kao potvrda da, izgleda, nije reč o nekakvoj fingiranoj igri predsednika i premijera, stigla je i vest da socijalisti Ivice Dačića daju podršku Vučiću, a slavlje pre slavlja koalicionih partnera na vlasti tokom dana se odigravalo na slavi Dačićevog saborca, lidera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme.

Dok je Nikolić delio ordenje i, kako se verovalo, tada odbrojavao poslednje dane na funkciji prvog u državi, Vučić je opušteno uživao uz iće i piće sa Dačićem, Markovićem i Bogoljubom Karićem, koji su mu neprestano upućivali hvalospeve.

Da se situacija zakuvava, ukazivao je iznenadni dolazak Vučića na večernju sretenjsku proslavu u Predsedništvu Srbije. Premijer je uslikan tokom čestitanja Nikoliću i njegovoj supruzi Dragici. Vučić je prisustvovao svega par minuta i govor predsednika tim povodom okarakterisao kao "vrlo primeren".

Vest o Nikolićevom kandidovanju zatekla je i lidera SPS-a Ivicu Dačića, kome deo javnosti pripisuje da se, pomeranjem Vučića u Predsedništvo, opet sprema za premijersku fotelju.

- Ako je tačno, sramotno je da se Nikolić pridružuje plejadi kandidata koji su protiv Vučića. Isticao sam da je najbolje da se sačuva politička stabilnost kandidaturom onog ko uživa najveću podršku naroda, a to je nesumnjivo Vučić - ocenio je Dačić i dodao da će on i njegova koalicija još snažnije podržati Vučića.

Zoranin poziv

Potpredsednica Vlade i funkcionerka SNS-a Zorana Mihajlović pozvala je Tomislava Nikolića da izađe i javno kaže da će u trku za predsednika.
- Ne želim da verujem da će se on okrenuti protiv Srbije, SNS-a i Vučića. Ali, ako je tačno, onda je to početak tužnog kraja jedne političke karijere osnivača SNS-a i pokušaj podele naprednjaka kojom bi opoziciji pomogao da pobedi - navela je Mihajlovićeva u pisanoj izjavi.

Zaštićeni svedoci

Lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin smatra da bi Nikolićeva kandidatura pokazala da Vučića izdaju političari, ali da uz njega ostaje Srbija.

- Nikolić će se, ako tako uradi, svrstati na stranu Jankovića i Jeremića - istakao je Vulin i dodao da premijer i u njemu lično i u PS ima saveznika i saborca.

Lider Dveri Boško Obradović smatra da Nikolićevo bekstvo i bekstvo lidera Nove Srbije Velimira Ilića sa broda koji tone ima smisla samo ako otkriju istinu o korumpiranom, pljačkaškom i prevarantskom sistemu vlasti kome su služili. Obojica bi, kaže, bili odlični zaštićeni svedoci saradnici protiv Vučićeve kriminalne vlasti.

Janković: Maratonci u počasnom krugu

Bivši zaštitnik građana, predsednički kandidat Saša Janković je putem Tvitera poručio da "nema brige" i da će pobediti i Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića.
"Sa Šešeljem, svi su isto, bili zvanično zajedno ili ne. Frakcije SRS, zavađene oko plena", napisao je Janković, dodajući: "Šešelj, Vučić, Nikolić... porodica Topalović."
"'Hoću svoj deo, nećete da me prevarite.' A Srbija, a ljudi?", zapitao ih je opozicioni kandidat.

- Od Nikolića očekujem da kaže sve što zna o Vučiću i jedino tako će moći časno da siđe sa političke scene. Ovo je poslednja šansa da spase svoju dušu. Ako se opet dogovori sa Vučićem oko podele plena, to će značiti da je koruptivna i beskičmenjačka crta njegovog karaktera definitivno pobedila - kaže Obradović.

Bivša funkcionerka SPS-a, poslanica Dijana Vukomanović, veruje da će, ako se Nikolić kandiduje, biti drugog kruga izbora.

- Sa tri rodonačelnika radikala, Nikolićem, Vučićem i Šešeljom, biračko telo im se lomi na tri dela i jačaju šanse opozicionih kandidata - smatra ona.

Dodaje da Nikolić ako uđe u trku stabilizuje političku situaciju i vraća je u ustavne okvire, jer je Vučić narušio uobičajeni protokol i prvi put imamo situaciju da se predsednik Vlade kanduje za predsednika države.

Računa na Šumadiju

Srbijom se juče pronela i priča da je samouverenost Tomislava Nikolića da može da uđe u drugi krug bazirana na tajnim istraživanjima koja kažu da on ima ogromnu podršku među glasačima u celoj Šumadiji.
Njegovo okruženje kao slabu Vučićevu tačku vidi i velike gradove poput Niša i Novog Sada gde je gradsku vlast poduprla Liga socijaldemokrata Vojvodine koja je slovila za velikog kritičara naprednjaka.

Na krilima Moskve

Tomislav Nikolić je, prema saznanjima "Vesti" u diplomatskim krugovima, prelomio upravo na krilima ruske podrške, a naš izvor kao dokaz da je Kremlj uz aktuelnog predsednika Srbije navodi rođendansku čestitku ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji i Nikoliću lično u kojem on, između ostalog poručuje:

- Uveren sam da ćemo zajedničkim naporima obezbediti dalji razvoj celokupnog kompleksa bilateralnih veza.

Podseća i da je uoči Nove godine iz Kremlja na adresu Nikolića između ostalog iskazana želja za "dugoročnu saradnju".

- Tako nešto se ne govori odlazećem državniku - pojašnjava naš izvor uz napomenu da Moskva, inače, svaku izgovorenu i pisanu reč prethodno višestruko analizira.

Danas isključenje iz stranke?

Lider SRS-a Vojislav Šešelj je u nedostatku pravih informacija bio jedini izvor novih vesti o dešavanjima vezano za dvojicu svojih bivših saboraca. Seireći prvobitno nad mogućim raskolom u SNS-u, s porukom Nikoliću da pocepa naprednjake, ako nije uspeo radikale, Šešelj je obelodanio da će Nikolić na današnjem Glavnom odboru SNS-a biti izbačen iz stranke.
- Počeo je tajni sastanak Tomislava Nikolića i grupe poslanika SNS-a koja će napustiti stranku - obnarodovao je vođa SRS-a i javnosti otkrio i da se Nikolić video sa vlasnikom Delte Miroslavom Miškovićem koji mu je obećao milione za kampanju.
Potom je na konferenciji za novinare radikala Šešelj izrazio uverenje da će ući u drugi krug predsedničkih izbora i da će pobediti Vučića.

Da Nikolić ima podršku Rusije, ukazuje moskovski dnevnik "Komersant" koji navodi da "kandidatura Vučića ozbiljno ometa planove Nikolića".

- Aktuelni predsednik Srbije je računao na ponovni izbor, s podrškom Rusije koju ima - piše "Komersant".

Ako Vučić postane predsednik, biće, kako navode, važno ko će biti premijer, jer će novi šef države pokušati da očuva kontrolu nad vladom. Ruski list je ocenio da bi šef diplomatije Ivica Dačić na mestu premijera bio svojevrsna kompenzacija Moskvi za odlazak Nikolića, pošto se Dačić smatra ništa manje proruskim.

Demokrate traže ostavku

Demokratska stranka pozvala je Aleksandra Vučića da podnese ostavku na mesto premijera, navodeći da ukoliko to ne uradi, postaće svima jasno da funkciju koristi za političku promociju, a da ostali kandidati neće imati ni minimum medijskog prostora.
- Pozivamo i funkcionere SNS-a da od kandidata Vučića zahtevaju ostavku na mesto predsednika Vlade sa istim žarom kojim su tražili da se Saša Janković povuče sa mesta zaštitnika građana - poručuje DS.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online