Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 22.02.2017.
14:10
blic.rs A

Vučić, Šešelj, Jeremić i Janković: Evo ko će se sa kim najviše tući za birače

Najveću bitku u borbi za glasače na predsedničkim izborima vodiće dva kandidata opozicije - Saša Janković i Vuk Jeremić, dok je biračko telo Aleksandra Vučića gotovo zacementirano. Ipak, postavlja se pitanje da li će birači SPS-a, PUPS-a i SDPS-a Rasima Ljajića poslušati svoje partijske lidera i glasati za aktuelnog premijera.

A. Čukić
Glasajte za najboljeg

Pobeda u prvom krugu za Aleksandra Vučića nije nemoguća misija. Sudeći po istraživanjima javnog mnjenja, u ovom trenutku blizu polovine opredeljenih birača glasaće za njega. Ipak, kampanja može mnogo da promeni, a najveće šanse da spreči Vučićev trijumf u prvom krugu ima bivši ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, koji može da "pokupi" glasove i pripadnika takozvane građanske opcije i desno orijentisanih birača.

Tanjug
Vuk Jeremić

Vuk Jeremić

Nekadašnji predsedavajući Generalne skupštine UN vratio se u Srbiju sa iskustvom vođenja ozbiljne kampanje za generalnog sekretara UN, gde je zauzeo odlično drugo mesto. S obzirom da se pet godina nije bavio politikom u Srbiji, njegova trenutna podrška od oko 14 odsto i više je nego dobra, pogotovo ako se ima u vidu da ima potencijala da uz dobar marketing ozbiljno poveća svoj rejting.

A na čije glasove još može da računa? Sagovornici "Blica" navode da će sa Sašom Jankovićem boriti bitku za glasače proevropske opozicije, ali da može da računa i na birače partija desnog centra.

- On bi mogao da "otme" deo biračkog tela DSS-a i Dveri, a možda i manji procenat glasača SNS, koji nemaju čvrstu partijsku identifikaciju. Svojim programom pokriva širok spektar birača, a to mu u ovoj konstelaciji snaga ide na ruku, budući da su ostali opozicioni kandidati prilično usmereni na svoje ciljne grupe. Takođe, ukoliko uđe u drugi krug, na birališta bi mogao da "izvuče" veliki broj apstinenata, koji bi u tom slučaju zapravo glasali protiv Vučića - smatra Boban Stojanović, saradnik na FPN.

Tanjug
Saša Janković

Saša Janković

Bivši zaštitnik građana je tokom obavljanja te funkcije imao veliku podršku proevropskih birača i intelektualaca i upravo na njihove glasove Janković i računa. Podršku je dobio od DS i veliki broj glasače te stranke na izborima će se opredeliti za njega, a za Jankovića će, kako kaže Stojanović, verovatno glasati i deo simpatizera DJB.

- To će se dogoditi i ako DJB podrži nekog drugog kandidata ili istakne svog. On može da računa i na birače drugih manjih stranaka koje su se opredelile za njega - dodaje Stojanović.

Za nekadašnjeg ombudsmana mogao bi da glasa veliki broj apstinenata i to pre svega oni koji pripadaju bivšim glasačima demokrata, koji su razočarani svim vladama od petooktobarskih promena.

N. Đurović
Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić

Najbolji start u predsedničkoj kampanji sasvim sigurno imaće aktuelni premijer, koji će se, kako je i sam rekao, kandidovati na izborima kako bi obezbedio pobedu u prvom krugu i tako izbegao kohabitaciju. Istraživanja javnog mnjenja su mu naklonjena i malo ko veruje da postoji opasnost da mu njegovi protivkandidati uzmu ozbiljniji procenat birača.

- S obzirom ko ga je sve podržao, matematički bi za njega trebalo da glasa više do dva miliona birača. On je i finansijski najmoćniji - navodi Stojanović.

Iza Vučića stala je cela vladajuća koalicija, a lideri SPS-a, PUPS-a, SDPS-a i SPO-a pozvaće svoje birače da glasaju za njega. Ipak, postavlja se pitanje da li će oni to zaista i da učine.

- U biračko telo Vučića teško da može da uđe bilo koji kandidat, ali je malo verovatno da će najveći broj birača socijalista, a pogotovo Rasima Ljajića glasati za njega. Deo njih će otići u apstinenciju, a onda se u drugom krugu opredeliti za njegovog protivkandidata - smatra Bojan Klačar, programski direktor Cesida.

Tanjug
Vojislav Šešelj

Vojislav Šešelj

Istraživači javnog mnjenja slažu se da lider SRS Vojislav Šešelj na predsedničkim izborima ne može da osvoji više glasova nego na prethodnim parlamentarnim (8,8 odsto).

Kako navode, postoji mogućnost da taj broj bude i manji, jer ima i onih koji su očekivali oštriji stav prema Vučićevoj vladi nakon njegovog povratka iz Haga.

- On eventualno može da pridobije deo glasača Obraza, Zavetnika i pokreta Naši, ali može i da izgubi. Eventualni rast može da očekuje ukoliko Hag zatraži da ga isporuče - zaključuje Klačar.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 23.02.2017. 13:20
Vec danima citam o nekoj opoziciji a Boska Obradovica, najkulturnijeg i zasigurno najpostenijeg od ove bagre, nikako ne spominju u ovim propalim novinama koje sam tako rado citao... Bljic sam jos pre nekoliko godina zamenio sa ovim portalom i bio prezadovoljan. A sada cu i odavde da pobegnem k'o od necastivog!!! Sram da vas bude... Sve i da nije neki kandidat, on kao kandidat postoji. E moja Srbijo i moji novinari... Etika vam se srozala na dup_elizanje. I izbrisite mi slobodno poruku. Zabole me. Odvratno!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online