Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.02.2017.
18:01
D. Dekić - Vesti A

Nikoliću veliko "ništa" od Vučića

Svega nekoliko dana i zakulisnih razgovora sa premijerom Aleksandrom Vučićem bilo je dovoljno predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da "podvije rep" i odustane od kandidature za drugi mandat na predsedničkim izborima.

Tanjug
Nisu prošle ucene: Nikolić ipak popustio
Tanjug

Nikolić je ruskom Sputnjiku indirektno priznao da je na stolu bila opcija da za predsedničku fotelju dobije i premijersku i prvog čoveka u Srpskoj naprednoj stranci, morao je da se zadovolji obećanjem da će i ubuduće blisko sarađivati sa Vučićem, a da će o funkcijama dogovarati posle Vučićeve pobede na predsedničkim izborima.

Da je predsednik Srbije izgoreo u želji da još pet godina provede na Andrićevom vencu, bilo je jasno iz zajedničkog saopštenja za javnost sa Vučićem, posle sastanka na kojem je "dogovorena bliska saradnja u budućnosti" i razmotreni izazovi sa kojima se suočava Srbija. Signal da će izbori proći bez Nikolića bila je i objava Nove Srbije Velimira Ilića koja je najavljivala da će podržati Nikolića ili bivšeg šefa diplomatije Vuka Jeremića, ali da ipak staje iza ovog drugog.

Nikolićevo femkanje oko predsedničke kandidature pratila je satanizacija medija bliskih Vučiću. Optuživali su ga da se ujedinio sa opozicijom da Vučiću "skine glavu", da će podržati Jeremića, kao i da "obojica rade Vučiću o glavi". Tabloidi su otkrili i da "Toma traži način da sačuva svoje ljude od policijskih istraga", da traži dve vile na Dedinju i šuruje sa tajkunom Miroslavom Miškovićem, ali i da je obraz prodao Rusima za 20 miliona evra.

Deo javnosti smatra da je Nikolić povlačenjem počinio političko samoubistvo, a funkcionerka naprednjaka Zorana Mihajlović smatra da je njegovo odustajanje pokazalo svu snagu SNS-a, ali i ugasilo sve nade opozicije da bi nešto mogla da uradi na izborima.

Samouvredljiv spot

Spot predsedničkog kandidata, premijera Aleksandra Vučića, u avionu koji propada i dalje je tema u srpskoj javnosti. Tim povodom oglasio se Vučić koji je poručio da će se napraviti, kako prenosi Tanjug, "jedan poseban spot sa Vučiću pederu".

- Taman da uživaju, da viču svaki dan, i to ću emitovati najviše da vide kakve su njihove intelektualne mogućnosti, programski kapaciteti i planovi za budućnost. Slučajno, a protiv tih ljudi nemam ništa, slučajno nisam to. I to su promašili, to im je izgleda čitav program, drugu ideju nemaju. A ja sam kriv što neću da im se dodvoravam - rekao je Vučić.

M. Todorović
U sukobu moraju da učestvuju dve strane približne snage: Jovo Bakić

Rat samo gurnut pod tepih

Po svojoj prirodi taj sukob je lične prirode, kažu analitičari. Profesor sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu Đorđe Pavićević rekao je da je sukob u SNS-u samo gurnut pod tepih.

- Doći će trenutak da se taj sukob ponovo otvori. Da li će doći do cepanja stranke zavisi od odnosa snaga koji je sada takav da je to malo verovatno. Sukob je odložen, jer su obojica procenila da im se uoči izbora to ne isplati - objasnio je Pavićević.

Sociolog Jovo Bakić, sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, rekao je da u sukobu moraju da učestvuju dve strane približne snage.

- Ovde je jedna strana, Vučićeva, jednostavno mnogo jača. Ranije sam već govorio da Nikolić može da računa na samo nekoliko procenata na izborima, a u obzir u odmeravanju snaga trebalo bi uzeti da je pet godina van stranke. Šteta iz ovog sukoba je zapravo tih nekoliko procenata koje bi uzeo Nikolić, a koji bi sprečili Vučića da pobedi u prvom krugu. Vučić je i dalje ubeđen da je to moguće (da pobedi u prvom krugu), ali to se retko ostvaruje - rekao je Bakić.

On je rekao da je sukob u vrhu SNS-a lične prirode.

- Nikolić je posle razgovora sa Vučićem shvatio da bi od suprotstavljanja mogao da ima više problema nego koristi. Očigledno je da mu je Vučić predočio sa čime bi se sve susreo - od postavljanja pitanja njegove diplome do finansiranja fondacije njegove supruge. Ono kroz šta je prošao u tabloidima ovih dana bio je samo primer - kazao je Bakić.

Imam najveće šanse

Bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić poručio je da se neće povući iz trke za mesto predsednika u korist Saše Jankovića.
- Oduvek sam govorio da, ako nam je prioritet promena režima, prirodno bi bilo ujediniti se oko kandidata koji ima najveće šanse za pobedu. Uz dužno poštovanje ostalima, mislim da sam to ipak ja - rekao je Jeremić.
Kako se navodi, Jeremić je "poručio Saši Jankoviću da, zajedno sa svojim saradnicima", oštricu usmeri isključivo na Vučića, jer ovo ne bi trebalo da budu izbori za lidera opozicije, već za pobedu nad režimom.
- Osnovni preduslov za rušenje ovog režima i izgradnju novog sistema koji radi za obične ljude je sprečavanje Vučićeve pobede u prvom krugu, za šta je neophodna velika izlaznost - rekao je predsednički kandidat.
On je poručio da svi treba da se koncentrišu na mobilizaciju što većeg broja ljudi, umesto da se "iscrpljuju u pregovorima".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online