Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 03.02.2017.
00:21
Dojče vele A

Opasno upozorenje: Raspad može početi na Balkanu

Mišljenje da EU ne može da izgubi Balkan jer ona nema alternativu, spada u "životne laži EU", piše Cajt.

youtube.com/WonderWhy
Rastu tenzije na poluostrvu: Balkan se ne smiruje

- Rado bih se kladio da će na ovaj komentar bar jedan čitalac reagovati tekstom koji sadrži sledeći citat: Balkan ne vredi zdravih kostiju jednog jedinog grenadira iz Pomeranije. Kancelar Oto fon Bizmark je to rekao na Berlinskoj konferenciji o Balkanu 1878. Davno beše - ali je ta rečenica za Nemce i danas normalna. Lako je izgovaraju. Jer, lako im je da Bizmarkovim autoritetom prikriju svoju mentalnu inertnost. Balkan - nemojte sad o tome! Pa imamo već Trampa, Bregzit, izbeglice i populiste. To je već dosta! - piše u svojoj kolumni za portal nedeljnika Cajt novinar Ulrih Ladurner.

Evropa da se bavi Balkanom

- E, pa, nije dosta. Balkanu je mesto na dnevnom redu Evropske unije, i to u samom vrhu. To možda zvuči čudno s obzirom na činjenicu da je jedan jarostan, neuračunljiv, muškarac trenutno najmoćniji čovek na svetu, i da, kako izgleda, ima nameru da razmontira Evropsku uniju. Ali, ako se svet Evrope raspadne, onda će se to desiti tamo gde je najkrhkiji, i gde na njega spolja deluju moćne sile. A to je slučaj sa Balkanom.

Autor objašnjava koje balkanske zemlje, među njima i Srbija, "čekaju u redu za EU". Ali, posle mnogo godina čekanja noge su im se umorile. Cilj se udaljava, a među njima se širi nemir. Mnogi počinju da se pitaju ima li negde drugde boljih mogućnosti nego u EU. Ponuda - ne nedostaje. Vladimir Putin ih iz Moskve privlači svom snagom, isti to čini i Redžep Tajip Erdogan iz Turske, a ekstremistički islamisti zemalja Persijskog zaliva, koji bi rado da otškrinu vrata Evrope, upumpavaju novac u region.

Unija je sila reda na Balkanskom polustrvu

Mišljenje da Evropska unija ne može da izgubi Balkan jer ona nema alternativu, spada u "životne laži EU", piše dalje Ladurner:

- Možda su te alternative užasne, ali one su tu, i sve su atraktivnije.

Autor potom pominje primer sa vozom koji je Beograd poslao u Kosovsku Mitrovicu i koji je zaustavljen u poslednjem trenutku, "inače bi došlo do nasilja".

- I ko bi to trebalo da sprečava? Nekoliko hiljada vojnika multinacionalne misije KFOR? To je teško zamisliti. Niko ne veruje da bi se oni odlučno umešali u sukob. Oni se boje konflikta. Isto važi i za tiho otcepljenje Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, za opasan zastoj u Makedoniji, a i za Crnu Goru i tamošnju neprozirnu borbu između proruskih Srba i prozapadnih Crnogoraca.

- Ne Amerika, ne Rusija, ne Turska - Evropska unija je sila reda na Balkanu. Htela to ona ili ne. EU mora da ispuni tu ulogu, inače je niko u regionu neće shvatati ozbiljno. Inače će se otvoriti vrata za Putina, Erdogana, zemlje Persijskog zaliva i evo sada i za Trampa.

Poruka Rusima, Turcima i Amerikancima

Autor smatra da EU (balkanskim zemljama) ne može da obećava brz pristup, jer bi to bilo nerealno, pa i opasno, jer se EU nalazi u krizi i proširenje bi je preopteretilo.

- Ali, EU mora ljudima jasno da kaže: vi pripadate nama, i mi činimo sve što možemo da biste vi imali bolji, sigurniji i bogatiji, život. A na adresu Putina, Trampa, Erdogana i zemalja Persijskog zaliva, mora se uputiti poruka: Ne odustajemo od ovog regiona. Jer, on je centralni deo Evrope.

POVEZANE VESTI

Petak 03.02.2017. 12:07
Lazni dusebriznici!!!
Petak 03.02.2017. 12:07
Lazni dusebriznici!!!
Petak 03.02.2017. 08:05
Ne gleda se da se u Novom Pazaru grade fakulteti , zblizuje i edukuje omladina !? Nista tu ne moze da se uradi kad problem lezi iskljucivo u Beogradu tj. u srpskim NACIONALISTIMA i rusoljupcima tj. ratohuskacima : Politika se vodi od repa - vrbuju se sandzaklijski politicari (koje podmicuju da navodno obezbede prividan i privremen mir) umesto da se krene sa inicijativom zblizavanja i edukacije - mi se otudjujemo jedni od drugih (isti slucaj je sa Presevskom dolinom , a uskoro ce biti i sa Vojvodinom) . Mi smo ISTI narod , JEDINA razlika je u veri (vera je individualno pravo svakog pojedinca) . Umesto da krenemo sa zblizavanjem i ujedinimo SRPSKI narod , mi idemo iskljucivo ka otudjivanju . Koji bi beogradski profesor otisao , kao rodoljub , dobrovoljno da radi i predaje na novopazarskom fakultetu ??? Da edukuje i zblizuje ! Tamo se ne govori albanski !? Kao da su se rodili u beogradskim foteljama (a glume patriote) ??? Sta nas to sprecava da se zblizujemo !? Sta nas to sprecava da od NAS (Beograda) krene inicijativa ??? Ponasamo se kao da Beograd nije glavni grad Sandzaka (kao da se Sandzak nalazi u Turskoj) . Nema beogradske inicijative , zato Sandzaklije traze POMOC od onih koji zele sa njima (mi ih odbacujemo zbog veroispovesti) , nejasan stav jedne sekularne drzave kao sto je Srbija !? Jednog dana , zbog naseg nacionalizma , nepromosljenosti i neagilnosti (nista nas losa iskustva nisu opametila) , dozivecemo da Vojvodina , Sandzak , Presevska dolina .... dozive sudbinu Bosne , Krajni i Kosova (svescemo Srbiju na Beogradski pasaluk i izgubbicemo ogroman deo srpske teritorije) . Mi se uzdamo u ruse , a oni nista drugo ne mogu da nam pruze sem RATA (da ratujemo u ime njihovih interesa/radi ruskiog uticaja na Balkanu/) . Samo jedno pitanje za rusoljupce : navedite jednu drzavu , kojoj je rusija pruzila pomoc , a da se nije teritorijalno smanjila tj. koja je svoju teritoriju uvecala ??? Tamo gde rusija "pomaze" taj neosporno ostaje bez teritorije i tamo se teritorija deli ko` alajbegova slama - razvlaci ko kako stigne (najnoviji i najsveziji primer je Sirija /Turci se vec utalili , Amerika gradi baze , ISIS ce uskoro proglasiti Kalifat/ ...) ... Sa rusima sve sama ponizenja : "srpska ikonijada" = kao jos jedna "Oluja" !!! ... "ruska dizelka" kao jos jedna "fergusonijada" !!! ... putin kao jos jedan Jelcin !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online